Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3bac459259d964c9a3af1e3897576515, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Windows95man lähtee kuin lähteekin Euroviisuihin – tällainen oli somereaktio – Uutisalue

Windows95man lähtee kuin lähteekin Euroviisuihin – tällainen oli somereaktio

Sosiaalisessa mediassa Windows95manin päätös on herättänyt monia kiivaita mielipiteitä.

Yle vahvisti tänään tiistaina, että Uuden musiikin kilpailun voittanut Windows95man lähtee Malmössä järjestettäviin Euroviisuihin. Windows95man, eli Teemu Keisteri, oli UMK-voittonsa jälkeen vetäytynyt miettimään osallistumistaan esityksessä laulavan Henri Piispasen kanssa. Syynä oli Israelin osallistuminen kilpailuun.

Lue lisää: Yle vahvistaa: Windows95Man lähtee Euroviisuihin

Keisteri ja Piispanen kommentoivat tiistain tiedotteessa, että he pitävät Israelin poissulkemista kilpailusta ainoana oikeana ratkaisuna.

– Emme kuitenkaan koe, että voisimme vaikuttaa tähän jäämällä pois. Sen sijaan olemme aloittaneet keskustelut yhteisistä vaikutusmahdollisuuksista muiden maiden edustajien kanssa ja käytämme omaa asemaamme kohdistaaksemme painetta päätösvaltaa pitävään EBU:un. Päätös oli vaikea, mutta nyt se on tehty, kaksikko kommentoi.

Windows95manin päätös lähteä Euroviisuihin Israelin osallistumisesta huolimatta on herättänyt voimakkaita somereaktioita puolesta ja vastaan. Esimerkiksi Uuden musiikin kilpailun Instagram-tilillä kommentointi on ollut kiivasta.

Useat Palestiinan tukijat ovat ilmaisseet pettymyksensä päätökseen. Moni on ilmaissut mielipiteensä, että Yle asettuu tukemaan kansanmurhaa, kun osallistuu samaan kilpailuun Israelin kanssa eikä yksiselitteisesti vaadi maan poistamista kilpailusta.

– Taitaa jäädä katsomatta kun Yle hyväksyy kansanmurhaan, eräs kirjoittaa.

– Mitkään sanat ei riitä kuvaamaan sitä pettymystä ja surua minkä tämä päätös aiheuttaa. Miksi Yle kokee, että palestiinalaisilla ei ole ihmisarvoa ja hyväksyy Israelin suorittaman kansanmurhan? Tällä päätöksellä olette väärällä puolella tässä taistelussa ja se tullaan muistamaan, kuuluu yksi kommentti.

Yle kommentoi tiistaina kunnioittavansa Euroviisut järjestävän Euroopan yleisradioliitto EBUn arviointikykyä kilpailuun osallistuvista tv-yhtiöistä. EBU on aiemmin tiedottanut, että Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää osallistumisen kriteerit. Ylen lausuntoa kohtaan on esitetty kritiikkiä.

– Ylellä ei ole ollut selkärankaa tähänkään asti, joten en ole yllättynyt. EBU:n arviointikyky tilanteesta on vähintäänkin kyseenalainen, ja että Yle ”kunnioittaa” sitä on todella vastuutonta ja lyhytnäköistä. Oikea ratkaisu olisi jäädä pois kannanottona, oli sillä sitten vaikutusta muihin maihin tai ei, mutta arvostan suuresti Windows95manin ja Henri Piispasen keskusteluja muiden maiden kanssa, kirjoittaa eräs.

Myös toimittaja Emmi Nuorgam on kommentoinut kriittisesti Ylen lausuntoa.

– Ei tässä ole mitään ”monia perusteltuja näkökantoja”. Perusteltu näkökanta olisi vaatia EBUa sulkemaan Israel ulos, kuten Yle toimi keväällä 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päätös syntyi tuolloin vuorokausi hyökkäyksen jälkeen. Toistaiseksi Yle tai EBU ei ole esittänyt ainuttakaan perusteltua näkemystä sille, että Israelin annetaan osallistua, Nuorgam kirjoittaa.

UMK-voiton jälkeen Teemu Keisteri ja Henri Piispanen ottivat aikalisän ja pohtivat vielä osallistumistaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Somekeskustelussa on kuultu myös toisenlaisia äänenpainoja. Monet ovat ilmaisseet helpotuksensa siitä, että päätös on nyt tehty ja UMK:n voittaja osallistuu Euroviisuihin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

– Arvostan että päätöstä harkittiin tarkkaan, ja artisti koki että poisjääminen ei ois oikea tapa vaikuttaa asiaan, yksi kommentoi UMK:n Instagram-kuvan alla.

– Voi kun oli helpottava uutinen. Ihanaa että Windows95man ja Henri päättivät osallistua!

– Hyvä jätkät! Se on juuri niin, poisjääminen ei olisi auttanut ketään. Tsemppiä viisuihin!

– Oikea ratkaisu. Olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että Israelin ei tulisi osallistua ja Suomen tulisi boikotoida kisoja. Tämä ei kuitenkaan ole päätös, joka pitäisi jättää artistin harteille. Jos he olisivat päättäneet, etteivät lähde, niin koko Suomen delegaation olisi tullut seisoa päätöksen takana ja olla lähettämättä ketään, on yksi argumentoinut.

Suomi kilpailee Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina toukokuun 7. päivä.

Source Link is.fi