Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_76622a6c904a0d01e062a87a11e5fbc3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhä useampi työikäinen haluaa synnyinseudulleen Lappiin – Mikko Niemelän kaltaiset ovat toivottuja paluumuuttajia – Uutisalue

Yhä useampi työikäinen haluaa synnyinseudulleen Lappiin – Mikko Niemelän kaltaiset ovat toivottuja paluumuuttajia

Ivalolainen yrittäjä Mikko Niemelä oli maailmalla yli neljännesvuosisadan. Hän kolusi etelän isot kaupungit ja harjoitti yritystoimintaa ohjelmistoalalla viimeksi Tampereella. Korona muutti kertaheitolla Niemelän ajattelua työn tekemisestä. Hän tajusi, ettei varsinkaan verkossa työskentelevänä ole riippuvainen paikkakunnasta. Niinpä hän päätti muuttaa takaisin Ivaloon, kotiseudulleen.

– Muutto oli monen tekijän summa. Juuret ovat täällä, vanha isä on myös ja onhan täällä tämä mahtava luontokin. Yksi tärkeimmistä syistä oli kuitenkin se, että pystyin vaihtamaan reissutöistä etätöihin koronan myötä ja huomasin, että sujuuhan se työ Ivalostakin, Mikko Niemelä kertoo.

Oikea ratkaisu

Oltuaan Ivalossa jo jonkin aikaa hän tiesi tehneensä oikean päätöksen. Ivalossa hän on kohdannut taas vanhat kaverit, jotka ovat yksi kerrallaan jo muuttaneet takaisin. Harrastukset ovat kotiovella. Työkin sujuu paremmin kun mies voi henkisesti paremmin.

Mies hymyilee

Mikko Niemelä on tyytyväinen paluumuuttaja. Suku ja juuret ovat vahvasti Ivalojoen rantamullissa. Elämä on enää itsestä kiinni. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

– Minulla on hyvä olla täällä ja meillä on usea ivalolaistaustainen henkilö mukana tässä yrityksessä. Asiakkaat ja sijoittajat ovat pitäneet Ivalon valintaa yhtiön kotipesäksi erinomaisena ratkaisuna ja kun tarkoitus on profiloitua maailman pohjoisimpana menestyvänä SAAS-ohjelmistoyrityksenä niin mikä ettei, sanoo Niemelä.

Niemelän kaverina toimii kolme muuta entistä ivalolaista, joista yksi on myös muuttanut takaisin Ivaloon. Niemelä näkee tässäkin selvän edun.

– Kun on sama tausta ja samanlainen ajattelutapa, ei tarvitse liiempiä selitellä. Asiat loksahtavat kohdalleen melkein itsestään, hän kehuu.

Kunnan toiveiden mukainen muuttaja

Mikko Niemelä on myös tulkinnut Inarin kunnankin haluavan hänen kaltaisiaan muuttajia paikkakunnalle. Niemelä toi yrityksensä ja osaamisensa valmiina kuntaan. Mikko Niemelä toivookin, että hän myös pystyy työllistämään kuntalaisia ohjelmistoyrityksensä palvelukseen.

Työnsä Mikko Niemelä tiimeineen tekee verkossa ja sen ansiosta lähes kaikki työ voidaan lähikonsultointia lukuun ottamatta tehdä Ivalossa.

– Mahtavaa olisi rakentaa kotipaikkakunnalle ohjelmistobisnestä ja työllistää oman kylän väkeä. Ja esimerkiksi yrityksen brändäyksessä Ivalo erottuu edukseen, kehuu Niemelä.

Inariin halutaan muuttaa, asuntopula tulppana

Inarin kunta on harvoja Lapin kuntia, joissa väestö kasvaa. Se selittyy kunnanjohtaja Tommi Kasurisen mukaan suurelta osaltaan sillä, että kuntaan muuttaa paljon väkeä voidakseen tehdä etätyötä ja samalla nauttia Lapin luonnosta. Monen muutto tyssää kuitenkin asuntopulaan, joka on Inarissa suuri ongelma.

– Asuntopulasta huolimatta täällä on yritysbarometrien mukaan parhaat tulevaisuuden näkymät pienten ja keskisuurten yritysten kohdalla. Kyllä tänne kannattaa tulla, Tommi Kasurinen toivottaa.

Kunnanjohtaja Kasurinen kertoo, että asuntopula on vaivannut Inaria jo pitkään. Tällä hetkellä asuntojonossa on parisensataa hakijaa.

Kuntaan on yksityisellä rahalla nyt rakennettu useita uusia rivitaloja ja muita asuntoja, mutta se ei vielä riitä. Kunta ei nyt pysty itse rakentamaan lisää, vaan se rohkaisee yksityisiä tahoja rakentamaan.

Kasurinen kertoo samalla, että kunnalla on jo nyt yli viisisataa omaa vuokra-asuntoa, jotka pitää korjata tiukalla ohjelmalla ensin.

– Olemme harkinneet muun muassa eräänlaista välivuokrausta tilapäiseksi avuksi. Siinä kunta vuokraa muilta toimijoilta ensi hätään joitakin asuntoja ja tarjoaa niitä tulijoille ensiasunnoiksi. Pyrimme myös myymään omistamiamme asuntoja. Juuri nyt emme kuitenkaan pysty ostamaan lisää, kertoo Tommi Kasurinen.

Kasurisen mukaan kuntaa riivaava massiivinen asuntopula ei niinkään iske paluumuuttajaan, sillä useimmiten heillä on olemassa jo jonkinlainen tukikohta täällä.

Paluumuuttajat ovat tervetulleita

Inarin kunnanjohtaja toivottaakin paluumuuttajat tervetulleeksi. He ovat haluttuja asukkaita kuntaan, koska heillä on jo henkilökohtaista kokemusta seudusta ja he sopeutuvat alueella hyvin. Yhä useampi entinen inarilainen on tehnyt ratkaisun muuttaa takaisin Inariin ja se on kunnanjohtaja Tommi Kasurisen mielestä hyvä asia.

– Mikäli ensiasunto ei ole paluumuuttajalle ongelma, kunta pystyy tarjoamaan tontteja heti vaikka omakotirakentamiseen, sanoo Inarin kunnanjohtaja Tommi Kasurinen.

Tommi Kasurinen näkee paluumuuton kunnan kannalta rohkaisevana ja terveenä ilmiönä. Kunta saa hyviä veronmaksajia ja tulijat pääsevät takaisin kotiseudulleen, jossa tuntevat elämänlaatunsa paranevan. Kaikki voittavat.

mies metsässä

Mikko Niemelä ulkoilee mielellään. Ivalon Mukkavuopajan ulkoilureitille hän pääsee suoraan kotiovelta. Muutenkin elämän laatu on kohdillaan. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Tuuriakin tarvitaan

Mikko Niemelällä kävi tuuri. Hän sai vuokrattua asunnon kaveriltaan, joka omistaa muutamia vuokra-asuntoja Ivalossa. Asunto on lähellä Ivalon keskustaa, heti ulkoilureittien välittömässä läheisyydessä, minkä ansiosta Niemelän työt ja palautuminen hoituvat jouhevasti.

– Kun on yrittäjä ja varsinaisia tiukkoja työaikoja ei ole, voi itse säädellä ja tauottaa töitänsä. Täällä Ivalossa on parasta se, että suoraan kotiovelta pääsee ulkoilureiteille kävelemään. Jos pyryttää voi laittaa kahvit tippumaan ja kuunnella vaikkapa hyvää musiikkia, tai ottaa nokoset.

Vaikka Mikko Niemelällä on vapaus tehdä työtä lähes milloin tahansa, hän haluaa erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan.

– Kuulostaa ehkä hassulta, mutta pyrin normaali arjessa pitämään työni lähes virkamiestyöajan puitteissa, toteaa onnellinen paluumuuttaja.

Source Link yle.fi