Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a57240e1830c03edb4fb9bd2039e7a92, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yksi nurkka ilahduttaa synnyttäjiä Naistenklinikalla – Uutisalue

Yksi nurkka ilahduttaa synnyttäjiä Naistenklinikalla

Valokuvanurkkauksen ansiosta vastasyntyneestä vauvasta voi ottaa kuvan muuallakin kuin sairaalahuoneessa.

Kuvassa valokuvanurkkaus, jossa voi kuvata vastasyntyneen vauvan

Valokuvanurkkauksen kuvausrekvisiittaa muutetaan vuodenaikojen mukaan. Nyt sitä koristavat ystävänpäivään viittaavat sydämet. Pääsiäisenä nurkkaus koristellaan tipuilla, toukokuussa vappukukilla. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Anna Horppu,

Saara Hirvonen

Helsingin Naistenklinikalle on tehty valokuvanurkkaus, jossa vanhemmat voivat ottaa valokuvan vastasyntyneestä vauvastaan. Se sijaitsee ruokailu- ja oleskelutilan nurkkauksessa.

Valokuvanurkkaus sisältää perinteisen valkoisen sairaalasängyn, kausittain vaihtuvaa kuvausrekvisiittaa ja mustavalkoisen kirjaintaulun. Tauluun voi merkitä vauvan strategiset mitat, syntymäajan tai vaikkapa terveiset läheisille.

Naistenklinikan kätilö Bea Pajulehto kertoo, että idea kuvausnurkkaukseen syntyi Lohjan synnytyssairaalasta.

– Ajattelin, että olisi kiva, jos meilläkin olisi tällainen. Vastasyntyneiden vanhemmat voivat myös jutella toistensa kanssa valokuvanurkkauksen ympärillä, nurkkausta suunnittelemassa ollut Pajulehto kertoo.

Kuvan voi jakaa somessa tai tallentaa vaikkapa omaan valokuva-albumiin. Pajulehdon mukaan noin kolme viikkoa käytössä olleessa valokuvanurkkauksessa on riittänyt kävijöitä. Samansuuntaista viestiä hän on kuullut myös laitoshuoltajilta.

Pajulehto korostaa, että kuvaa omasta lapsesta ei ole mikään pakko jakaa sosiaaliseen mediaan.

– Idea on, että vastasyntyneestä vauvasta ei olisi kuvaa vain sairaalahuoneesta. Enemmän kuvia otetaan omaan käyttöön eikä niitä jaeta mihinkään.

Kätilö asettelee peittoa sairaalasängyn päälle.

Kätilö Bea Pajulehto kertoo kuulleensa, että valokuvanurkkauksia olisi jo Lohjan lisäksi muissakin Uudenmaan sairaaloissa. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Synnyttäjät ovat hyvin valmistautuneita

Kevät on ollut Naistenklinikalla tyypillisesti vilkasta aikaa. Pajulehdon mukaan alkuvuosi on myös ollut kätilöille kiireistä.

– Nykysynnyttäjät ovat hyvin valmistautuneita. He hakevat etukäteen tietoa esimerkiksi kivunlievityksestä. Synnyttäjien toiveiden avulla voimme auttaa synnytyksessä ja sen jälkeisessä hoidossa.

Pajulehdon mukaan synnyttäneet pysyvät Naistenklinikalla keskimäärin muutaman vuorokauden synnytyksen jälkeen.

Pajulehto ei työskentele kätilönä synnytyssalissa, vaan tekee työtä raskaana olevien ja synnyttäneiden kanssa. Hän opastaa muun muassa vauvan hoidossa ja imetyksessä sekä seuraa äidin vointia.

– Työni on antoisaa ja moninaista. On ainutlaatuista päästä näkemään perheen ilo lapsen syntymän jälkeen. Jos synnytys ei pääty hyvin, olemme läsnä silloinkin.

Kuvassa desinfinointiaine ja ohjeistus vauvan valokuvaukseen Naistenklinikalla.

Valokuvanurkkauksen vieressä on tarjolla käsidesiä ja ohjeistus kirjasintaulun täyttämiseen. Ohjeessa ei kehoteta laittamaan vauvan nimeä tauluun. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Viime vuonna synnytysten määrä laski HUSin alueella yksi ja puoli prosenttia verrattuna sitä edeltävään vuoteen. Viime vuonna Naistenklinikalla syntyi hieman vajaa kahdeksan tuhatta vauvaa.

Tammikuussa uutisoitiin, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä haluaisi karsia synnytyssairaaloita.

Tällä hetkellä Uudeltamaalta löytyy neljä synnytyssairaalaa. Pajulehdon mukaan Naistenklinikalle mahtuu aina synnyttämään, vaikka muissa synnytyssairaaloissa olisi ruuhkaa.

Pajulehdosta ei olisi pahitteeksi, jos sairaaloita olisi alueella yksi enemmän.

– Yhtäkään ei pitäisi ainakaan sulkea, Pajulehto sanoo.

Kätilö iloitsee vauvoista perheiden kanssa

Kätilö Bea Pajulehto kertoo työstään toimittaja Saara Hirvosen haastattelussa.

Source Link yle.fi