Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9e8d27e74b28537b3c24f3e3e35363f7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yleisövihjeet johtivat kokaiinikaupan äärelle – poliisi epäilee useita katujengeihin yhdistettyjä henkilöitä rikoksista – Uutisalue

Yleisövihjeet johtivat kokaiinikaupan äärelle – poliisi epäilee useita katujengeihin yhdistettyjä henkilöitä rikoksista

Helsingin poliisin katujengirikosten tutkintaryhmä tiedotti kahdesta valmistuvasta esitutkintakokonaisuudesta, joiden uskotaan liittyvän jengirikollisuuteen ja huumekauppaan.

Kummassakin tapauksessa epäilyn kohteena on katujengeihin yhdistettyjä henkilöitä. Rikoskokonaisuudessa on ollut vangittuna yhteensä seitsemän henkilöä. Viisi pääepäiltyä on edelleen vangittuna. Kaikkiaan epäiltyjä on yhteensä toistakymmentä.

Poliisi epäilee, että helsinkiläisen ryhmän jäsenet pahoinpitelivät vuoden 2023 maaliskuussa vantaalaismiehen ja veivät häneltä omaisuutta. Tutkintanimikkeenä on törkeä ryöstö.

Poliisin näkemyksen mukaan kyse oli huumausaineiden myyntiin liittyvästä riidasta. Törkeään ryöstöön liittyviä henkilöitä epäillään laajasta kokaiinin hankkimisesta, välittämisestä ja myynnistä.

– Riidan toisen osapuolen epäillään asettaneen helsinkiläiselle epäillylle sakon. Tätä riitaa helsinkiläinen [rikollis]ryhmä lähti selvittämään usean henkilön voimin. Poliisin selvitysten mukaan kohtaamisen jälkeen ainakin osa henkilöistä varautui uuteen kohtaamiseen varustautumalla ampuma-asein, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Masi Puolakka tiedotteessa.

Tutkinnan aikana törkeään ryöstöön epäiltyjä henkilöitä yhdistettiin asuntoon, jossa huumeita epäillään käsitellyn ja myydyn eteenpäin. Rikoskokonaisuus kuuluu poliisin näkemyksen mukaan katujengitoiminnan alle, mutta on toiminnaltaan jo järjestäytynyttä rikollisuutta.

Pistoolin näköinen esine.

Poliisin takavrikoima ampumakuntoiseksi muokattu starttipistooli. Kuva: Poliisi.

13 kilon kokaiinierä

Rikollisryhmän epäilleen hankkineen viime vuoden heinä- ja lokakuun välillä noin 13 kiloa kokaiinia ja myyneen huumausaineita eteenpäin.

– Poliisi sai kansalaisilta ilmoituksia, joiden mukaan Kontulan alueella sijaitsevasta asunnosta myytäisiin huumausaineita. Tämä pystyttiin yhdistämään osittain samoihin henkilöihin kuin törkeässä ryöstössä, sanoo rikostarkastaja Masi Puolakka.

Tapausta on tutkittu törkeänä huumausainerikoksena. Kaikki epäillyt ovat täysi-ikäisiä nuoria aikuisia. He pääosin ovat kiistäneet poliisille syyllistyneensä rikoksiin.

– Päätekijät on yhdistetty aikaisemmin Helsingin alueella tunnistettuun katujengiin, mutta tutkinnassa ei tullut ilmi esimerkiksi katujengien tunnuksia tai jonkin alueen tai nimen korostusta. Ryhmää voidaan poliisin näkemyksen mukaan kutsua järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi, Puolakka arvioi.

Poliisi takavarikoi tutkinnan aikana hieman yli 2,5 kiloa kokaiinia. Lisäksi epäiltyjen Kontulassa käyttämästä asunnosta takavarikoitiin huumeita.

Ryhmän jäseniltä takavarikoitiin käteistä rahaa noin 45 000 euroa. Rahojen epäillään olevan peräisin huumausainekaupasta. Lisäksi esitutkinnan aikana takavarikoitiin konepistoolimallinen ase, käsiase, aseen osia sekä patruunoita.

Konepistooli.

Esitutkinnan aikana löytynyt ja takavarikoitu konepistoolimallinen ase. Kuva: Poliisi

Autosta ammuttiin käsiaseella

Toinen valmistumassa oleva esitutkintakokonaisuus liittyy poliisin todistajalta saaman ilmoitukseen, jonka mukaan Paciuksenkaarella oli viime vuoden elokuussa ammuttu ohi ajavasta ajoneuvosta kahta henkilöä kohti. Tapausta on tutkittu tapon yrityksenä ja ampuma-aserikoksena.

Asianomistajat saatiin selville mediassa uutisoidun tiedotteen ansiosta.

Poliisi epäilee, että autossa oli viisi tapahtuma-aikaan 17–18-vuotiasta miestä. Poliisi epäilee epäiltyjen liittyvän Espoon alueella vaikuttavaan katujengiin. Epäillyt kiistävät yhteyden.

– Epäillyillä on ollut aikaisemminkin välienselvittelyjä Helsingin alueella vaikuttavan ryhmän kanssa. Esitutkinnassa on noussut esille tietyn katujengin nimi, tietty postinumeroalue, käsimerkit ja rikollisen elämäntavan ihailu. Lisäksi poliisilla on taltioituna gangstarap-sanoituksia, joista osa sopii kuvaukseksi ampumistapaukseen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Marko Forss tiedotteessa.

Poliisi ei esitutkinnassa löytänyt rikoksessa käytettyä asetta. Poliisi epäilee tapauksessa ampumisen osalta tapon yritystä, minkä epäillyt kiistävät. Heidän mukaansa kyseessä oli paukkupatruunoilla tehty pelottelu.

Tapon yrityksen esitutkinnan aikana poliisi aloitti myös toisen, marihuanan ja hasiksen hankkimiseen, välittämiseen ja myyntiin liittyvän esitutkinnan. Tutkintaan liittyy samoja henkilöitä kuin ampumistapaukseen. Asiaa on tutkittu törkeänä huumausainerikoksena.

– Esitutkinnassa selvisi, että osalla epäillyistä oli tahtotilana laajentaa toimintaa ja hankkia entistä suurempia määriä huumausaineita myytäväksi, Forss kertoo.

Teoista epäiltynä oli vangittuna kuusi henkilöä, jotka ovat tällä hetkellä vapaana.

Helsingin poliisilaitoksella aloitti heinäkuussa 2023 katujengirikollisuuteen erikoistunut tutkintaryhmä. Poliisi on tunnistanut noin 10 Suomessa toimivaa katujengiä. Katujengeihin liittyy reilut 300 henkilöä, joista noin 150 on aktiivisempia jäseniä. Pääosa katujengeistä vaikuttaa pääkaupunkiseudun alueella.

Poliisin mukaan kyseessä ei ole tarkkarajaisia ryhmiä, vaan oikeammin erilaisia alueellisia verkostoja.

Ensimmäiseen esitutkintaan liittyvät päätekijät on yhdistetty eri katujengiin kuin Pikku Huopalahden esitutkinnassa mainittu Helsingissä vaikuttava ryhmä. Molemmissa tapauksissa epäillyt ovat maahanmuuttajataustaisia.

Source Link yle.fi