Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_751104b301478f31c011d80229f857a0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
13-vuotias Adele oppi tunnesäätelyä hevosharrastuksessa – ”Aiemmin huusi hevoselle, nyt on hevoskuiskaaja” – Uutisalue

13-vuotias Adele oppi tunnesäätelyä hevosharrastuksessa – ”Aiemmin huusi hevoselle, nyt on hevoskuiskaaja”

Kun Adele Hirvensalo aloitti ratsastuksen 6-vuotiaana, hän purki kiukkuaan eläintä kohtaan esimerkiksi huutamalla. Adele rakastaa hevosia, mutta nepsy- eli neuropsykiatristen haasteiden takia hänen on vaikea säädellä tunteitaan.

Adelella on ADHD ja Aspergerin ja Touretten syndroomat. Niiden johdosta muun muassa hänen aistinsa ylikuormittuvat herkästi ympäristön äänistä, ihmisistä ja siirtymistä.

Nyt Adele on 13-vuotias ja jo kokenut ratsastaja. Äiti Sanna Hirvensalon mukaan vuosien saatossa tapahtunut muutos on aivan käsittämätön. Tiuskiminen katosi ensin, 10-vuotiaana hän hyppi esteitä. Nyt hän hyppää kesken haastattelun seisomaan Känkkäränkkä-hevosensa selässä.

Aluksi äidin oli vaikeaa saada tytär toimimaan rauhallisesti hevosen kanssa. Hän ei luovuttanut, koska hän tiesi, että Adele ei käyttäytynyt tallilla tahallaan huonosti. Syynä olivat nepsy-haasteet, joita hevosen kanssa toimiminen lievitti.

Nepsynuori hevosterapian tunnelmissa äitinsä avustamana.

Viisilapsisen perheen kotoa löytyy kani, kissa ja koiria, mutta millään toisella eläimellä ei ollut Adeleen niin suurta rauhoittavaa vaikutusta kuin hevosella. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

ー Iloisia onnen pilkahduksia olivat ratsastuksen jälkeiset päivät. Adelen tic-oireet eli tahdosta riippumattomat lihasliikkeet tai äännähdykset helpottivat kotona. Myös hyperaktiivinen käytös lievittyi. Hän alkoi maadoittamaan itseään.

Adele jatkoi viikoittaista hevosharrastusta oppiakseen eläimen kanssa toimimista sekä itsesäätelyä. Ensimmäisten vuosien aikana Adelessa tapahtui suuria muutoksia. Pian hän kykeni rauhoittumaan myös tallilla.

Nepsynuori taluttaa hevostaan terapiatunnilla.

Adele kävi tallilla äitinsä kanssa kerran viikossa. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle
Nepsynuori hevosterapian tunnelmissa äitinsä ja terapeutin avustamana.

Adele on ollut toimintaterapeutti Kirsi Pihlavan ohjauksessa viimeiset kolme vuotta. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

Toimintaterapiaa eläin-ja luontoavusteisesti

Viimeiset kolme vuotta Adelen kanssa talleilla on työskennellyt toimintaterapeutti Kirsi Pihlava, joka toimii eläin- ja luontoavusteisesti.

Pihlava kertoo Adelen terapian sisältävän muutakin kuin eläinten kanssa toimimista. Adele on opetellut tunne- ja vireystilan säätelyn lisäksi oman toimintansa ohjausta.

ー Olen ennakoinut tilanteita sanoittamalla, mallintanut toimintatapoja ja kannatellut näin Adelen onnistumisia.

Tutkimusten mukaan ratsastusterapia lisää kuntoutujan tietoisuutta omasta kehosta ja parantaa kehon hallintaa. Psyykkisiä vaikutuksia ovat itsetunnon, motivaation, tarkkaavaisuuden ja sosiaalisuuden parantuminen.

Suomessa on toimintaterapeutteja noin 4 000, joista eläinavusteisia pari sataa. Ratsastusterapeutteja on noin 200.

Eläinavusteinen toimintaterapeutti Kirsi Pihlava nojailee hevosaitaukseen.

Pihlavan kokemuksen mukaan terapeuttinen suhde syntyy nopeammin eläinavusteisesti työskennellessä kuin pöydän äärellä työhuoneella. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

Eläin peilaa kuntoutujan tunteita

Eläimen käytös on suoraa ja avointa, ja se antaa rehellisen palautteen vuorovaikutuskumppanille. Kuntoutujan on usein helpompaa olla vuorovaikutuksessa eläimen kanssa, kun sanoja ei tarvita.

Ihmisen palaute on Kirsi Pihlavan mukaan monitasoista ja suunnitellumpaa. Siinä voi olla piilomerkityksiä, joita esimerkiksi autisminkirjolla olevien henkilöiden on vaikea ymmärtää.

ー Esimerkiksi jos Adele on hermostunut, hevonenkin hermostuu. Hevonen heijastaa Adelen tunteita omalla käytöksellään.

Tänään Pihlava muistuttaa Adelea erilaisista rauhoittumisen keinoista hevosen kuntoonlaitossa. Pihlava pyytää Adelea tarkkailemaan hevosta harjatessa, satulan asettamisessa ja jalkasuojien kiinnittämisessä. Välillä Pihlava muistuttaa Adelea toimimaan hieman rauhallisemmin ja hengittämään rauhallisesti, jotta hevonenkin pysyy rauhallisena.

Ratsastaessa ujo, katsekontaktia välttänyt Adele hymyilee. Ajoittain hän nojautuu lepäämään hevosta vasten. Myös hevonen kokee olonsa turvalliseksi.

Joskus Adelella on mennyt hevosen kanssa jokin asia pieleen, mutta se ei haittaa. Pihlava muistuttaa, että eläimen kanssa voi kokeilla seuraavalla kerralla jälleen uudestaan, sillä eläin ei kanna kaunaa.

Pihlava on iloisesti yllättynyt, miten paljon Adelen toimintakyky on edistynyt kuntoutuksen aikana.

ーHän on selkeämpi kaikessa, mitä hän suunnittelee ja tekee eläimen kanssa. Hän pystyy nykyään ilmaisemaan itseään sanallisesti, koska hän on oppinut tunnistamaan omia tunnetilojaan.

”Katso hevosen ilmeitä”

Adelen toimintaterapia päättyy kesällä. Sanna Hirvensalo jatkaa yksin Adelen kuntoutusta ratsastusharrastuksessa.

Äiti on nykyään erityisen ylpeä Adelen tavasta käsitellä hevosia.

ー Hänestä on kuoriutunut hevoskuiskaaja.

Nepsynuoren äiti nauttii ajastaan hevosterapian tauolla.

Hevosten kanssa toimimisesta nauttii koko perhe. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

TV1:ssä ja Areenassa voi seurata dokumentaarista sarjaa Nepsyt, jossa seurataan erityislapsiperheiden arjen vuoristorataa. Sanna Hirvensalon perhe on yksi viidestä perheestä, joiden matkaa kohti parempaa arkea on seurattu usean kuukauden ajan.

Source Link yle.fi