Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_baafb7936f376266a511900013927b26, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aamulehti pestasi tutkijan selvittämään Kuuselan juttujen todenperäisyyttä – Uutisalue

Aamulehti pestasi tutkijan selvittämään Kuuselan juttujen todenperäisyyttä

Aamulehti saattaa palauttaa Kuuselan juttuja verkkoon, kun sepitteet on selvitetty.

Aamulehti on pestannut media-alan tutkijan Maria Lassila-Merisalon selvittämään toimittaja Matti Kuuselan juttujen todenperäisyyttä. Aamulehti kertoi torstaina selvityksen tekijän nimen.

Samassa yhteydessä Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen arvioi, että selvitys valmistuu näillä näkymin juhannukseen mennessä. Keskinen sanoi STT:lle aiemmin torstaina, että lehti toivoo selvityshenkilön työn alkavan ja valmistuvan mahdollisimman pian.

– Selvityksessä keskitytään Kuuselan juttujen analysointiin ja todenperäisyyden selvittämiseen. Lisäksi selvitämme sisäisesti toimituksen prosessien, johtamisen ja toimituskulttuurin mahdollisia vaikutuksia siihen, että tällainen toimintatapa on päässyt syntymään ja jatkumaan vuosia, sanoo Keskinen Aamulehden jutussa.

Aamulehden mukaan on hyvin mahdollista, että selvitystyön edetessä lehti palauttaa yleisön saataville Kuuselan juttuja. Tavoitteena on, että mahdollisimman monessa tapauksessa lukijalle voitaisiin yksilöidä ongelmalliset kohdat tarkemmin kuin vain ylätason fiktiovaroituksella.

Keskinen sanoi STT:lle, että takaisin verkkoon voi palata Kuuselan jutuista sellaisia, joissa sepitettä ei ole, sekä sellaisia, joiden fiktiivinen osuus kyetään yksilöimään täsmällisesti.

– Pysyvästi poistetuksi saattaa jäädä juttuja, joiden sepitteellistä osuutta ei kyetä selvittämään riittävän tarkasti.

Aamulehti oli ilmoittanut jo aiemmin, että se pestaa ulkopuolisen selvityshenkilön käymään läpi Kuuselan juttujen sisällön.

Sekä syytelty että puolustettu

Keskinen kirjoitti aiemmin tällä viikolla Aamulehdessä, että päätös Kuuselan juttujen poistamisesta verkosta tehtiin, koska lehden sisäisessä selvityksessä paljastui sepitettä olleen useissa Kuuselan jutuissa niin, ettei lukijan ollut mahdollista tunnistaa sitä sepitteeksi. Kuusela oli itse ilmoittanut kirjassaan, että hän on käyttänyt jutuissaan myös sepitettä.

Verkosta on nyt poistettuna runsaat 500 Kuuselan Aamulehteen kirjoittamaa juttua. Verkkoon jätettiin Keskisen mukaan kolme Kuuselan juttua, joihin pystyttiin lisäämään nopeasti tieto siitä, mikä kohta jutussa on sepitettä.

Journalistin ohjeiden mukaan yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta.

Kuusela työskenteli Aamulehden vakituisena toimittajana vuodet 1983–2020 ja on toiminut sen jälkeen lehden satunnaisena avustajana.

Kuuselan juttujen ympärille on syntynyt kohu, jossa häntä on sekä syytelty että puolustettu.

Source Link is.fi