Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8c08a2599ad932dd4053d1297c38e6cc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aikainen kevät on turha toive – tältä tulevat viikot näyttävät – Uutisalue

Aikainen kevät on turha toive – tältä tulevat viikot näyttävät

Säähän odotetaan ensi viikolla muutosta.

Sääpalveluyritys Forecan mukaan aikaista kevättä ei tänä vuonna kannata odotella. Sen sijaan sää jatkuu todennäköisesti talvisena myös tulevina viikkoina.

– Tällä hetkellä pidempiaikaista lämpenemistä ei kannata odotella. Seuraava kuukausi Suomessa näyttää keskimäärin joko tavanomaista kylmemmältä tai tavanomaiselta vuodenaikaan nähden, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala sanoo.

Yleensä terminen kevät alkaa Suomessa maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla, eikä tähän ole tänäkään vuonna odotettavissa poikkeamaa. Termisestä keväästä puhutaan, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvämmin nollan yläpuolella. Yksittäisiä lauhempia päiviä voi tulla, mutta yleiskuvan tasolla sää pysyy siis todennäköisesti talvisena ainakin maaliskuun puoleenväliin saakka.

Kaikista kylmin sää väistyy hetkeksi.

Forecan Latvalan mukaan tämän hetkisiin kireisiin pakkasiin saattaa kuitenkin olla tiedossa pientä lämpenemistä lähipäivien aikana.

– Ensi viikon alkupäivien aikana tuuli voimistuu hissukseen. Matalapaine tulee Suomen puolelle, ja välillä voi tulla luntakin, Latvala sanoo.

– Kaikista kylmin sää väistyy hetkeksi.

– Maanantai on vielä sellainen, että maan etelä- ja länsiosa voi olla päivällä viiden ja 15 pakkasasteen välillä, kun idässä ja pohjoisessa mennään kymmenen ja 20 pakkasasteen välillä.

– Keskiviikkona lämpötila voi Lounais-Suomessa nousta jo nollan tienoille. Yleisemmin etelässä ja lännessä mennään tuolloin yhden ja kymmenen pakkasasteen välillä.

– Idässä ja pohjoisessa on todennäköisesti tuolloinkin kymmenestä 20:een pakkasasteeseen, Latvala sanoo.

Osaltaan säätilanteeseen vaikuttaa myös polaaripyörteen mahdollinen heikkeneminen. Polaaripyörre on napa-alueen ympärille talven ajaksi syntyvä ilmakehän tuulten kiertämiseen liittyvä ilmiö. Jos polaaripyörre heikkenee tai hajoaa, kylmän talvisään todennäköisyys kasvaa myös Suomessa.

– Polaaripyörteen heikkeneminen alkaa mahdollisesti ensi viikon aikana, Latvala kertoo.

– Sen merkitys näkyy yleensä vähän viiveellä maan pinnalla. Yleensä viikon tai kahden päästä, jos se alkaa kunnolla hajota.

Latvala kuitenkin korostaa, ettei polaaripyörteen hajoaminen ole ensi viikollakaan varmaa. Lisäksi sen vaikutukset kylmyyteen voivat jäädä vähäisiksi, kun kylmää säätä on muutenkin odotettavissa. Latvalan mukaan polaaripyörteen hajoaminen tukee muutenkin olemassa olevaa kylmän sään tilannetta.

Source Link is.fi