Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7806d19e44c7b806e4b17f0e23ce4c47, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aurinkopaneelien hinnat kääntyivät selvään laskuun – ero viime vuoteen jopa tonneja – Uutisalue

Aurinkopaneelien hinnat kääntyivät selvään laskuun – ero viime vuoteen jopa tonneja

Aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat laskussa. Hinnat ehtivät nousta pitkään ensin pandemian aiheuttaman komponettipulan ja sitten sähkön hinnan nousun kiihdyttämän kysynnän takia.

Aurinkopaneelien hinta-alella yritetään houkutella halventuneen sähkön ja korkean korkotason karkottamia pientaloasiakkaita.

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat kääntyneet laskuun, komponenttien saatavuus on hyvä eikä asentajistakaan ole enää pulaa, kertoo uusiutavaa energiaa edistävän valtionyhtiö Motivan ja Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen kysely.

Näin on tosiaan käynyt, toteaa juuri aurinkopaneelit espoolaistalonsa katolleen saanut Henrik Saari.

– Huomattavasti ovat hinnat pudonneet. Ihan useita tonneja on tullut alaspäin tarjouksesta tietysti riippuen, mutta ainakin pari tonnia viime vuodesta.

Pidemmän aikaa kestänyt hintaseuranta helpotti päätöksentekoa. Perheelle 6,5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksoi 6800 euroa ja summaa pienentää vielä työstä saatava kotitalousvähennys.

– Hinnat alkoivat olla sillä tasolla, että investointi oli rahallisesti perusteltavissa, sanoo Saari.

Hintojen lasku vähintään satoja euroja kertoo kysely

Kyselyssä yrityksiltä kysyttiin hinta-arviota pientaloon soveltuvasta noin seitsemän kilowatin järjestelmästä. Se edustaa tyypillistä kotitalouskokoluokan aurinkovoimalaa. Avaimet käteen -toimituksena järjestelmä maksaa keskimäärin 7 700 euroa.

– Aurinkojärjestelmien hintataso on selvästi laskenut. Noin 7 kilowatin järjestelmän hinta on tullut sadoista euroista jopa tuhanteen euroon alas viime vuodesta, sanoo Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Motivan ja Aurinkoenergiayhdistyksen verkkokyselyyn vastasi 31 yritystä.

Suunta on siis toinen kuin vielä 2020-luvun alussa, jolloin ensin pandemia johti komponenttien saatavuusongelmiin ja sen jälkeen energiakriisi rajusti kohoavine sähkön hintoineen markkinan kuumenemiseen.

Sähkölaskun hallinta tavoitteena

Hinta-alella yritetään houkutella halventuneen sähkön ja korkean korkotason karkottamia pientaloasiakkaita.

– Ei sellaista puolentoista vuoden takaista suurta buumia ole tällä hetkellä. Jos päästään viime vuoden lukemiin, niin iloisia ollaan, sanoo Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja Markus Andersén.

Pelkästään viime vuonna paneelit asennettiin arviolta yli 30 000 katolle. Moni tilaus oli tosin tehty jo edellisen vuoden puolella.

Aurinkosähkön pientuotantokapasiteetti on kivunnut noin tuhanteen megawattiin.

Jos paneelien kysyntä on tasaantunut, niin akuissa nähdään nyt uutta potentiaalia, sanoo Andersén.

– Jonkinlainen sähköomavaraisuus ja sähkölaskun hallinta on monelle iso asia. Nyt siihen liittyvät myös akustot. Näitä energiavarastoja eli kotiakkuja menee enemmän kuin odotettiin.

”Oikein mitoitettuna järjestelmä maksaa itsensä takaisin kahdesti”

Sähkön hinnan lasku viime vuonna teki aurinkojärjestelmistä vähemmän houkuttelevia. Takaisinmaksuaika piteni.

– Alentunut investointihinta parantaa jälleen kannattavuutta, muistuttaa Motivan Kettunen.

Ylisuurta järjestelmää ei hänen mukaansa kuitenkaan kannata hankkia, koska sähköverkkoon myydystä sähköstä saa verrattain heikon korvauksen.

– Oma tuotanto on taloudellisinta käyttää itse.

Motivan laskelmien mukaan oikein mitoitetulla järjestelmällä pääsee ajanoloon kyllä voitolle.

– Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan hyötyjä, mitoitusta ja taloudellisuutta on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. Takaisinmaksuaikaa on mahdotonta laskea tarkasti sähkön hintaheilahtelujen vuoksi. Uskaltaisin silti sanoa, että elinkaarensa aikana oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin vähintään kahdesti, sanoo asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivalta.
Paneelit kannattaa suunnata joko etelään, itään tai lähteen. Isoja puitakaan ei saisi olla lähellä varjostamassa.

– Kun sijoituspaikka on varmistunut, on aika tutustua yrityksiin vaikkapa Motivan aurinkosahkoakotiin.fi sivustolla. Kannattaa tutustua yritysten taustoihin ja referensseihin ja kilpailuttaa useampia. Kun asennus on tehty, on tärkeä varmistaa että yritykseltä saa allekirjoitetun käyttöönottopöytäkirjan, Kettunen muistuttaa.

Espoolaistalon paneelien voi odottaa tuottavan ainakin kesäaikaan kymmeniä kilowattitunteja päivässä. Mutta millaista säästöä niistä on odotettavissa sähkö- ja siirtolaskuihin?

– Se riippuu sähkön hinnasta. Jos sähkön hinta nousee korkealle niin sittenhän niistä saa hienoja lukemia, mutta jos hinta putoaa alle viiden sentin kilowattitunti niin sitten ei, mutta ehkä joitakin satasia vuodessa voi säästöä realistisesti tulla, Saari sanoo.

Source Link yle.fi