Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_32fbd93915a8707a8243e70e70f64964, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Avi: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa – Uutisalue

Avi: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa

Tuomioistuimen ratkaisua pidetään aluehallintovirastossa toivottavana.

Työsuojeluviranomainen katsoo, että ruokakuljetusyhtiö Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja että heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa.

Päätöksessä määrätään, että Woltin pitää 14 päivän sisällä ryhtyä toimenpiteisiin työaikakirjanpidon pitämiseksi tai tehdä toimenpiteistä selvitys työsuojeluviranomaiselle.

Asiasta päätti Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Avin työsuojelun vastuualueen johtaja Erik Taarnala sanoi pitävänsä toivottavana, että asiasta saataisiin tuomioistuimen ratkaisu.

– Lainsäädännöllisesti sitovasti asian voi ratkaista vain tuomioistuin. Työlainsäädäntö ei ole pysynyt työelämän murroksen ja teknologian kehityksen mukana, ja nykytilanteessa työelämän osapuolten on vaikea ennakoida, miten lakia tulkitaan, Taarnala sanoi tiedotteessa.

Asiaa arvioitaessa tuli esiin seikkoja, jotka olisivat voineet puoltaa myös ruokalähettien määrittelemistä yrittäjiksi, mikä on ollut Woltin linja asiassa. Työsuojeluviranomainen päätyi kuitenkin katsomaan asiaa siltä kannalta, että työnantajavelvoitteet on säädetty sopimussuhteessa heikomman osapuolen turvaksi.

Päätöstä perustelivat työn suoritustapaan liittyvät tekijät. Ruokalähetit ovat alisteisessa asemassa suhteessa Woltiin ja sen hallinnoimaan alustaan. Wolt määrittelee työn tekemistä johtamalla ja valvomalla työtä alustan kautta sekä kontrolloimalla sijaisen käyttämistä. Läheteillä ei ole vaikutusmahdollisuutta palkkiotasoon ja korvauksen suuruuteen.