Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_184438e6d500e7bc771265d326e3bf5b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ely-keskus: Ahvenanmaan edustalle suunniteltu merituulipuisto voi rajoittaa merkittävästi kalastusta – Uutisalue

Ely-keskus: Ahvenanmaan edustalle suunniteltu merituulipuisto voi rajoittaa merkittävästi kalastusta

Ilmatar-yhtiö suunnittelee Vågskärin merialueelle noin sadan voimalan merituulipuistoa 30 kilometriä Ahvenanmaalta pohjoiseen. Sen tuotanto alkaisi 2030-luvun alkupuolella.

Tuulivoimaloita pyörii pienellä luodolla Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaan lähistölle on suunnitteilla useita satoja uusia merituulivoimaloita. Kuva: Markku Sandell / Yle

Ahvenmaan pohjoispuoliselle merialueelle Vågskäriin suunnitellulla merituulipuistolla voi olla merkittäviä vaikutuksia troolikalastukseen ja kalastoon. Kyse on noin sadan voimalan ja 2 000 megawatin kokoisesta hankkeesta.

Tuulipuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa (yva-ohjelma) ruotinut Varsinais-Suomen ely-keskus katsoo, että toteutuessaan Ilmatar-yhtiön hanke saattaa rajoittaa kalastusta merkittävästi. Lähialueille on suunnitteilla muutakin merituulivoiman tuotantoa yhteensä jopa sadoilla voimaloilla.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa hankkeen toteuttaja kertoo, millä tavalla se aikoo tutkia rakentamisen ja käytön aikaisia vaikutuksia esimerkiksi ympäristöön ja elinkeinoihin.

Ely-keskuksen mukaan Vågskärissa voimaloiden rakentamisen aikana vaikutuksia voi kohdistua erityisesti lähialueiden kalojen liikkeisiin ja elinoloihin.

Merituulivoimaloiden vaikutuksista kalastoon halutaan lisää tietoa.

Tuotantovaiheessa tuulivoima-alue merikaapeleineen voi myös vaikuttaa pysyvästi vaelluskalojen, kuten lohen ja vaellussiian liikkeisiin Pohjanlahden koko leveydellä.

Vågskärin alue on myös eteläisen Selkämeren keskeistä troolikalastusaluetta. Ely-keskus pitääkin kalastoon ja kalastukseen kohdistuvien vaikutusten arviointia yhtenä koko hankkeen merkittävimmistä painopisteistä.

Lausunnossaan ely-keskus kehottaa Ilmatarta kiinnittämään erityistä huomiota myös muun muassa maisemavaikutuksiin, linnustoon ja vedenalaiseen meriluontoon sekä merenkulkuun ja turvallisuuteen kohdistuviin vaikutuksiin.

Mantereen sähkösiirtoyhteydet arvioidaan erikseen

Ilmattaren Vågskärin merituulipuiston arviointiohjelmasta annettiin Varsinais-Suomen ely-keskukselle nelisenkymmentä lausuntoa Suomesta ja Ruotsista. Lisäksi ely-keskukselle toimitettiin 17 mielipidettä, joissa oli yhteensä 24 allekirjoittajaa.

Kartalla esitettynä Ahvenanmaalle suunnitellut pohjoiset merituulivoima-alueet.

Vågskäriin suunniteltu merituulipuisto sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Ahvenanmaan rannikolta pohjoiseen. Kuva: Aurora Ferm / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Kritiikkiä Vågskärin merituulipuiston valmistelu saa lausunnonantajilta muun muassa siitä, että voimaloiden mantereella tapahtuvan sähkösiirron ympäristövaikutukset arvioidaan erikseen myöhemmin.

Merikaapeleiden suunnitellut vaihtoehtoiset rantautumispaikkakunnat ovat Suomessa Eurajoki, Rauma ja Pyhäranta. Lisäksi kaapelireittiä sijoittuu Uudenkaupungin merialueelle. Näiden lisäksi yhtenä vaihtoehtona on sähkönsiirtolinjojen vetäminen Ruotsiin.

Ilmatar-yhtiön mukaan Vågskärin merituulipuiston alustavan aikataulun mukaan lupaprosessi olisi ohi vuonna 2026 ja voimalat saataisiin tuotantoon viimeistään vuonna 2032.

Source Link yle.fi