Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_019b5e1aecbf85b75d8ce104351682bb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hakija käännytettiin amk:n valinta­kokeesta vanhentuneen passin takia – näin tiukkaa linjaa perustellaan – Uutisalue

Hakija käännytettiin amk:n valinta­kokeesta vanhentuneen passin takia – näin tiukkaa linjaa perustellaan

Ammattikorkeakoulu Laurean erityisopettaja ja valintakokeiden valvoja Marko Kallionpää joutui taas tänä keväänä tilanteeseen, jossa hakijan passi oli vanhentunut ja hänet piti sen vuoksi käännyttää valintakokeesta.

Kallionpää kertoi tapahtuneesta Twitterissä. Helsingin Sanomien kirjoitus aiheesta synnytti sosiaalisessa mediassa vilkkaan keskustelun passin käytöstä.

Kallionpää sanoo IS:lle, että yksilön kannalta tilanne on ikävä.

Nuoren tulevaisuuden suunnitelmat romahtavat.

– Kasvoista näki pettymyksen. On kauhea katsoa, kun hartiat lysähtävät ja hakija joutuu lähtemään pois.

Kallionpää sanoo, että hakija olisi ollut tunnistettavissa vanhan passin perusteella. Säännöt ovat kuitenkin tiukat, eikä vanhentuneen passin takia auttanut muu kuin käännyttää hakija.

Lohdutuksena Kallionpää sanoo, että valintakokeita on kahdesti vuodessa. Seuraavan kerran ammattikorkeakouluun voi yrittää marraskuussa.

Kallionpää kertoo, että hakijoille lähetetään etukäteen ohjeet ja tieto siitä, että kokeeseen ei pääse, ellei mukana ole voimassa olevaa henkilötodistusta.

Toisen kerran asiasta muistutetaan viikko ennen pääsykoetta. Hakija saa tekstiviestillä ja sähköpostilla tunnisteen, jossa ovat QR-koodi ja yksilölliset tiedot kokeesta.

Hän saa myös muistutuksen henkilötodistuksesta.

Kallionpää arvioi, että vanhentuneella passilla valintakokeeseen pyrkivät ovat marginaalinen ryhmä.

– Jos kokeeseen ilmoittautuu tuhat hakijaa, voi olla, että heistä 600 tulee kokeeseen. Hakijoista yhdellä sadasta saattaa olla tilanne, että on joku syy, miksi hänet joudutaan käännyttämään.

Yksi syy käännyttää hakija on se, ettei hänellä ole minkäänlaista henkilötodistusta mukana.

Lisäksi on niitä, joilla ei ole omaa kannettavaa tietokonetta eivätkä he voi sen takia osallistua pääsykokeeseen.

Sosiaalisessa mediassa on virinnyt vilkas keskustelu vanhentuneen passin käytöstä eri yhteyksissä.

Tilanne vaihtelee.

Kommentoijien mukaan Helsingin yliopiston pääsykokeissa voi henkilöllisyytensä osoittaa tarvittaessa vanhentuneella passilla, samoin muun muassa äänestettäessä.

Erityisopettaja Marko Kallionpää ymmärtää ammattikorkeakoulun tiukan linjan johtuvan siitä, että pääsykoe on muutaman vuoden vanha.

Kyseessä on valtakunnallinen pääsykoe, joka liikuttaa massoja. Hakijoita voi olla tuhansia.

– Oletan, että on haluttu panna tiukka linja. Täytyy olla yhteneväinen säännöstö eikä siitä voi paljon poiketa.

Kallionpää sanoo, että kun on tiukka valtakunnallinen linja, yksittäinen valintakokeen järjestäjä ei voi lähteä sooloilemaan. Hänen mukaansa kokeessa ollaan muutenkin tarkkoja.

Hylkäämisen peruste on esimerkiksi se, jos kokeen aikana vilkaisee puhelinta.

Kansallista ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaa johtava projektipäällikkö Marko Borodavkin sanoo HS:ssa, että linjauksessa on kyse hakijoiden yhdenvertaisuudesta.

Hänestä on tärkeää, että ammattikorkeakoulut toimivat yhtenäisesti ja että hakijoita kohdellaan samalla tavoin riippumatta siitä, missä valintakoe järjestetään.

– Vanhentuneiden henkilöllisyystodistuksien kohdalla tehtäisiin subjektiivista harkintaa, joka voisi johtaa hakijoiden epätasa-arvoiseen kohteluun, Borodavkin perustelee.

Source Link is.fi