Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e5745204e5b376be1a7784c34445e219, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hallinto-oikeus kumosi Helsingin poliisilaitoksen antamat potkut laittomina – poliisi kirjoitti äärioikeistolaisia Whatsapp-viestejä – Uutisalue

Hallinto-oikeus kumosi Helsingin poliisilaitoksen antamat potkut laittomina – poliisi kirjoitti äärioikeistolaisia Whatsapp-viestejä

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Helsingin poliisilaitoksen päätöksen, jolla laitos irtisanoi ylikonstaapelin yksityisten epäasiallisten Whatsapp-viestien vuoksi. Hallinto-oikeuden mukaan irtisanomispäätös oli lainvastainen.

Poliisilaitos irtisanoi ylikonstaapelin viime vuoden tammikuussa, kun selvisi, että ylikonstaapeli oli viestitellyt toisen poliisimiehen kanssa Whatsapp-sovelluksessa kaksi ja puoli vuotta joulukuun 2017 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana.

Poliisilaitos katsoi, että poliisien viestit olivat epäasiallisia ja perusoikeuksia ja ihmisarvoa loukkaavia ja ilmensivät piittaamatonta suhtautumista niihin.

Viestit löytyivät kun keskusrikospoliisi tutki ryhmää, jonka jäseniä yhdisti turvallisuusala ja myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan.

Ryhmässä käydyn keskustelun kohteina olivat maahanmuuttajat, ”suvakit”, poliitikot, somalialaiset, muslimit, romanit ja kommunistit.

Ryhmä kutsui itseään Vihti-Karkkila-suojeluskunnaksi, mutta toimintaa oli eri puolilla Uuttamaata.

Irtisanominen kumottiin muotoseikkojen vuoksi

Hallinto-oikeus ei ota kantaa päätöksessään kantaa ylikonstaapelin menettelyn moitittavuuteen.

Irtisanomispäätös oli oikeuden mukaan laiton, koska poliisilaitos ei tehnyt päätöstä kohtuullisessa ajassa sen jälkeen, kun irtisanomisen peruste oli tullut tietoon.

Oikeuden mukaan poliisilaitos ei myöskään ilmoittanut ylikonstaapelille ennen hänen kuulemistaan lainmukaisella tavalla, että laitos harkitsee irtisanomista.

 Markku Heinikari, rikostutkintayksikön johtaja, Helsingin poliisin virkamerki

Helsingin poliisilaitos sai tiedon viesteistä maaliskuussa 2021 ja ylikonstaapeli irtisanottiin vasta seuraavan vuoden alussa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Irtisanottu: Viestit ”huonoa huumoria”

Poliisilaitoksen mukaan ylikonstaapelin käyttäytyminen oli vaarantanut vakavalla tavalla luottamusta siihen, että hän kykenisi hoitamaan tehtäviään asianmukaisella tavalla. Laitoksen mukaan myös luottamus Helsingin poliisilaitokseen oli vaarassa.

Ylikonstaapeli totesi valituksessaan, että viestit ovat olleet ”huonoa huumoria” eivätkä kuvaa hänen todellisia näkemyksiään tai asenteitaan.

Hän vetosi sananvapauteen ja siihen, että viestit eivät olleet saatavilla julkisesti. Hän myös korosti, että oli hoitanut työnsä moitteettomasti ja piti irtisanomista kohtuuttomana toimenpiteenä.

Hän vetosi valituksessaan myös Poliisihallituksen ohjeeseen, jonka mukaan ”epäasiallinen kirjoitus sosiaalisessa mediassa on huomautuksen arvoinen kompurointi”.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen antamat potkut lailliset

Helsingin poliisilaitoksen ylikostaapelin valituksen lisäksi hallinto-oikeudessa on tähän mennessä ratkaistu Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta irtisanotun komisarion valitus.

Itä-Suomen hallinto-oikeus päätti, että komisarion äärioikeistolaisten mielipiteiden ja viestittelyn vuoksi tehty irtisanominen oli laillinen.

Hallinto-oikeuden mukaan poliisin käyttäytyminen oli omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Tästä syystä työnantajalla oli erityisen painava syy irtisanoa poliisin virkasuhde.

Komisario kävi Whatsapp-keskusteluja rikoksesta epäillyn poliisin kanssa noin kolmen vuoden ajan talvesta 2017 kevääseen 2020.

Syyteharkinnassa kolmen poliisin menettelyt

Whatsapp-viestittelyt paljastaneen tutkinnan kohteena oli kuusi poliisia ja useita siviilejä.

Syyteharkintaan siirtyi marraskuussa 2021 kolmen poliisin ja kuuden muun turvallisuusalalla työskennelleiden rikosepäilyjä. Syyteharkinta on yhä kesken.

Lue lisää: Turvallisuusalaan linkittyvän äärioikeistoverkoston esitutkinta valmistui – poliisien rikosepäilyjä syyteharkintaan, kolme on jo saanut potkut

Whatsapp-viestien vuoksi potkut viidelle poliisille

Kaikkiaan äärioikeistoverkoston tutkinnassa paljastunut viestittely ja äärioikeistolaiset mielipiteet johtivat ainakin viiden poliisimiehen potkuihin vajaan vuoden aikana.

Sormi painaa kännykän näytöllä olevaa Whatsappin kuvaketta.

Poliisien Whatsapp-viesteissä kirjoitettiin muun muassa ”sisällissodasta”, jossa ”somalit kaasutetaan, mustalaiset ammutaan ja muslimit teloitetaan liekinheittimillä”. Kuva: Mehmet Ali Ozcan / AOP

Helsingin poliisilaitos ehätti ensimmäisenä irtisanoa kaksi poliisimiestä toukokuussa 2021. He olivat esitutkinnan kohteina.

Ensin sai potkut Rikostutkintayksikössä työskennellyt vanhempi rikoskonstaapeli

Lue lisää: Helsingin poliisilaitos irtisanoi äärioikeistolaisia viestejä lähettäneen rikoskonstaapelin – ”ala-arvoisempaa kielenkäyttöä on vaikea kuvitella”

Tämän jälkeen potkut sai myös Hälytys- ja valvontayksikössä työskennellyt ylikonstaapeli.

Kesäkuussa 2021 Itä-Uudenmaan poliisilaitos irtisanoi vanhemman konstaapelin, jota epäiltiin lisäksi äärioikeistolaisista kytköksistä Ukrainaan.

Lue lisää: Jo kolmas poliisi sai potkut epäillyistä äärioikeistoyhteyksistä – miehellä kytköksiä myös Ukrainaan

Nyt laittomaksi todettu Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin irtisanominen tehtiin tammikuussa 2022.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario, jonka potkuja hallinto-oikeus piti laillisina, irtisanottiin viime vuoden maaliskuussa.

Kaikki irtisanotut poliisit valittivat potkuistaan hallinto-oikeuteen.

Kuuntele mitä Ylen haastattelemat poliisit kertovat kollegojensa rasistisesta käytöksestä 11. toukokuuta 2021 julkaistussa jutussa:

Source Link yle.fi