Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c171cb1e546858b96d65116a52f44e6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hallitus joutuu vastaamaan syyhykysymyksiin eduskunnassa – edustajat vaativat halvempia lääkkeitä – Uutisalue

Hallitus joutuu vastaamaan syyhykysymyksiin eduskunnassa – edustajat vaativat halvempia lääkkeitä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ja joukko hallituspuolueiden kansanedustajia jättivät kirjalliset kysymykset syyhylääkkeiden saatavuudesta ja hinnoittelusta.

Syyhylääkkeitä.

Syyhylääkkeitä Yliopiston apteekissa Tampereella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Epidemian kaltaisia piirteitä saanut syyhyn leviäminen on saanut myös kansanedustajat liikkeelle.

Syyhypunkin aiheuttaman hankalan ja epämukavan ihottuman hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden saatavuus ja hinta ovat kirvoittaneet kaksi kirjallista kysymystä hallitukselle. Toisen on tehnyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ja toisen joukko kokoomusedustajia.

Vasemmistoliitto jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen, jossa tivataan hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä syyhyn leviämisen pysäyttämiseksi, lääkkeiden hintojen laskemiseksi ja tehokkaampien lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi.

– Pienituloisille lapsiperheille syyhyn hoitaminen voi olla epätoivoista ja jopa mahdotonta lääkkeiden kalliiden hintojen vuoksi. Vain tehokas hoito voi pysäyttää tartunnat, sanoo puolueen eduskuntaryhmän tiedotteessa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Kysymyksessä kiinnitetään huomiota siihen, että 60-kiloisen aikuisen kertalääkintäannos reseptilääke ivermektiiniä maksaa 22,50 euroa ja annostusta pitää lisätä kilojen mukaan. Hoito pitää toistaa viikon kuluttua uudelleen.

Aina ei myöskään yksi lääkintäkerta riitä. Myös perheenjäsenet on hoidettava samanaikaisesti syyhyn leviämisen estämiseksi. Hoito voi siis maksaa satoja euroja.

Vasemmistoliitto on huolissaan pienituloisten lapsiperheiden puolesta. Kysymyksessä ollaan huolissaan myös lääkkeiden varastelusta, ulkomailta tilaamisesta ja hevosille tarkoitetun kutinavoiteen käytöstä.

Hallituspuolueiden allekirjoittajia keränneen kysymyksen jätti Terhi Koulumies (kok.). Sen ovat allekirjoittaneet myös kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Päivi Räsänen (kd.), Hilkka Kemppi (kesk.) ja Ritva Elomaa (ps). Kysymyksessä halutaan hallitukselta vastaus siihen, kuinka muissa maissa käytössä olevat syyhylääkkeet tuodaan pikaisesti myös suomalaisten saataville.

Kansanedustajat kiinnittävät huomion siihen, että Suomessa ei ole syyhyyn saatavilla yhtä paljon toimivia lääkkeitä kuin muissa maissa. Kysymyksessä luetellaan useita lääkkeitä, joita ei ole syyhyyn saatavissa kotimaassa.

– Osa suomalaisista onkin siksi käynyt ostamassa syyhyyn tehoavaa käsikauppatuotetta bentsyylibentsoaatti-voidetta Tukholmasta tai Tallinnasta, kysymyksessä todetaan.

Kysymyksessä pahoitellaan myös sitä, että nykyinen hoito vaatii reseptin ja on kallista. Siinä halutaan lääkkeitä käsikauppatavaraksi ilman reseptiä ja ivermektiinille Kela-korvattavuutta.

Source Link yle.fi