Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_90fcaaa71188f7ea67c1f02bbc573bf2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hannu Pikkaraiselle 1,5 vuotta ehdollista vankeutta raiskauksesta – Uutisalue

Hannu Pikkaraiselle 1,5 vuotta ehdollista vankeutta raiskauksesta

Hovioikeudessa 2 vuoden ehdoton vankeustuomio lieventyi 1,5 vuoden ehdolliseksi vankeudeksi. Hovioikeus huomioi tapauksen saaman laajan mediajulkisuuden tuomiota lieventävänä seikkana.

Helsingin hovioikeus on antanut ratkaisunsa ex-jääkiekkoilija Hannu-Pekka Pikkaraisen, 40, tekemästä raiskauksesta. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden aiemmin antamaa tuomiota.

Hovioikeus tuomitsi Pikkaraisen 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta. Aiemmin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Käräjätuomio annettiin huhtikuussa 2022.

Rangaistus siis lyheni ja lieveni ehdolliseksi vankeudeksi ylemmässä oikeusasteessa.

Hovioikeuden keskeisenä perusteena lievennykselle oli tapauksen saama laaja mediajulkisuus ja sen kielteiset vaikutukset ex-kiekkoilijan yksityiselämään.

Lue lisää: Hannu Pikkarainen tuomittiin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta

Rikos tapahtui 14. kesäkuuta 2020 Helsingissä. Pikkarainen kiisti syyllistyneensä rikokseen ja vaati, että syyte raiskauksesta hylätään.

Pikkarainen ja nainen olivat pitkäaikaisia perhetuttuja keskenään. Teossa oli käräjäoikeuden mukaan käytetty hyväksi asianosaisten välistä luottamussuhdetta.

Tapahtumien kulku oli käräjäoikeuden ja hovioikeuden mukaan pääosin riidaton. Raiskaus tapahtui uhrin kotona järjestettyjen jatkobileiden jälkeen, kun uhri oli mennyt sängylle lepäämään ja nukahtanut.

Hovioikeus katsoi, ettei Pikkarainen ollut pyrkinyt varmistumaan, että nainen olisi hereillä ja kykenevä ilmaisemaan tahtonsa seksuaalisesta kanssakäymisestä. Hovioikeuden mukaan Pikkarainen oli menetellyt tahallisesti ja syyllistynyt raiskaukseen.

Nainen oli raiskauksen jälkeen soittanut asiassa kuullulle todistajalle, ilmoittanut hätäkeskukseen ja hakeutunut tutkimuksiin. Käräjäoikeus totesi aiemmin, että uhrille aiheutui teosta suhteellisen pitkäkestoisia ja voimakkaita psyykkisiä oireita.

Oikeuden perusteluissa katsotaan, ettei kyseessä ollut ”lajissaan erityisen moitittava” raiskausrikos. Tekoon ei hovioikeuden mukaan liittynyt esimerkiksi suunnitelmallisuutta tai tavanomaista raiskausrikosta nöyryyttävämpiä piirteitä.

Hovioikeus totesi kuitenkin, että kyseessä oli vakava, uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava rikos.

Lue lisää: Hannu Pikkarainen kommentoi raiskaus­tuomiotaan – aikoo valittaa hovioikeuteen

Pikkarainen vetosi valituksessaan rikosjutun saamaan laajaan mediahuomioon ja sen kielteisistä vaikutuksista yksityiselämäänsä. Ex-kiekkoilija koki menettäneensä ansaintamahdollisuuksia, parisuhteen ja ystävyyssuhteita.

Hovioikeus katsoi, että asian saamaa julkisuutta on pidettävä Pikkaraisen kannalta arvioituna poikkeuksellisena, ennakoimattomana ja leimaavana.

Linjaus vaikutti keskeisesti tuomion lieventämiseen.

– Näillä perusteilla hovioikeus katsoo, että asian saama julkisuus tulee ottaa rangaistusta lieventävänä seikkana huomioon, hovioikeuden tuomiossa lukee.

– Oikeudenmukainen seuraamus Pikkaraisen syyksi luetusta menettelystä on 1 vuotta 6 kuukautta vankeutta.

Hovioikeus ei muuttanut Pikkaraisen maksettavaksi määrättyjä korvauksia. Hänet velvoitettiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä 5 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 4 000euroa.

Hannu Pikkarainen pelasi ammattilaisurallaan SM-liigassa muun muassa HIFK:ssa, TPS:ssä ja Jukureissa.

Lisäksi hän pelasi ulkomailla muun muassa Pohjois-Amerikassa, KHL:ssä ja Saksassa.

Ex-jääkiekkoilija lopetti uransa muutamia vuosia sitten.

Source Link is.fi