Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9607fa516b746f2198529e31571740a7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Harvinainen harkovan­poppeli istutettiin Helsinkiin – Uutisalue

Harvinainen harkovan­poppeli istutettiin Helsinkiin

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova istutti tiistaina yhdessä Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen ja apulaispormestarin Anni Sinnemäen kanssa harkovanpoppelin Helsingin Vanhankaupunginlahden rannalle Kuninkaankartanonsaareen.

Dibrova kertoo Twitterissä Helsingin eleen koskettavan häntä.

Vartiaisen mukaan puu kertoo toivosta ja rauhantavoitteesta.

– Harkovanpoppelin istuttamisella on ennen kaikkea symbolinen arvo. Taimi muistuttaa meitä toivosta ja yhteisen rauhantavoitteen juurtumisesta entistä vahvempana eurooppalaiselle maaperälle, pormestari Vartiainen sanoo kaupungin mukaan.

– Helsingin kaupunki on tuominnut jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillistä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta, hän sanoo.

– Tällä eleellä osoitamme kaupunkina tukea ja myötätuntoa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan taistelevalle Ukrainan kansalle, apulaispormestari Sinnemäki twiittaa.

Nimensä mukaisesti Harkovan lähettyviltä kotoisin oleva harkovanpoppeli Populus nigra ’Charkowiensis’ on Suomessa äärimmäisen harvinainen. Kaupungin tiedotteen mukaan puulaji on syntynyt J. J. Gabeštovin taimistolla Harkovan lähellä 1800-luvun lopulla.

Puulajia istutettiin 1900-luvun alkupuolella innokkaasti erityisesti Reinin laaksoon Saksassa. Myöhemmin lajista on tullut harvinainen.

20–30-metriseksi kasvavalla puulla on sileä, vaalea kellanharmaa runko ja oksat. Oksakulma terävä ja latvus suppilomaiset. Lehdet ovat kolmiomaiset, tavallista mustapoppelia sirommat.

Suomessa harkovanpoppelia istutettiin 1900-luvun alkupuolella ainakin Turkuun ja Helsinkiin. Helsingissä on jäljellä enää kaksi tunnettua harkovanpoppelia, joista toinen kasvaa Kalliossa Torkkelinmäen kupeessa Agricolankujalla ja toinen Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Kalliolainen, noin satavuotias Agricolankujan puu on todennäköisesti Suomen viimeinen suurikokoinen harkovanpoppeli. Vanhankaupaunginlahdelle istutettu taimi on kasvatettu kalliolaisesta puusta pudonneista pistokkaista Mustilan arboretumissa Elimäellä.

Source Link is.fi