Banner Before Header

Hirvi runteli metsästäjän Savossa: kohtaaminen oli viedä Paulin hengen

Vieremäläinen Pauli Nuutinen joutui lauantaina 13. marraskuuta hirven runtelemaksi. Nuutinen oli paikallisen metsästysseuran kanssa hirvimetsällä Kiuruvedellä, seurueen toinen jäsen ampui uroshirveä. Laukaus osui hirveä niin taakse, että sarvipää ainoastaan haavoittui.

Haavoittumisen jälkeen eläin pakeni lähelle sakeaan kuusikkoon, ja Nuutinen lähti etsimään sitä. Kuusikon luona hirvi yllätti hänet, ja vaikka Nuutisella oli kivääri kädessä, hän ei ehtinyt tähdätä kunnolla.

– Kun huomaa, että kahden metrin päässä kuusenoksa heilahtaa ja hirvi tulee täyttä päätä päälle, niin enhän minä ehtinyt kuin lonkalta ampua, hän sanoo.

Laukaus hipaisi hirven päätä, mutta ei pysäyttänyt sitä. Nuutisen kivääri tippui rytäkässä, kun hirvi löi Nuutista etusorkilla. Sen jälkeen hirvi alkoi puskea Nuutista sarvillaan.

– Se mylvi niin kuin sonni, Nuutinen kuvailee.

Nuutinen sanoo liukuneensa hirven puskemana jonkin matkaa. Lopulta hänen onnistui saamaan kivääri käteensä. Kun hirvi perääntyi ottamaan vauhtia, Nuutinen sai ammuttua hirveä uudestaan.

Nuutinen sanoo uuden laukauksen osuneen hirveä päähän, minkä jälkeen eläin kuoli.

– Siihen se taistelu loppui. Minä selvisin tästä erästä voittajana.

Nuutinen kuljetettiin ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, josta hän pääsi kotiin sunnuntai-iltana. Sairaalassa hänet tutkittiin tarkkaan.

Hän kertoo, että esimerkiksi hänen vasen jalkansa ja kylkiluunsa ovat kipeitä. Lisäksi vatsassa on jälkiä, jotka jäivät hirven sarvista. Myös päässä ja olkapäissä hänellä on jälkiä. Kysissä hänellä epäiltiin sisäistä verenvuotoa, mutta epäily osoittautui aiheettomaksi.

– Helpompi luetella, mikä paikka ei ole kipeä.

Nuutinen tiedostaa, että tilanne oli vakava. Hän arvelee henkensä pelastuneen, koska ei menettänyt tajuntaansa hirven puskettua päälle ensimmäisen kerran.

– Olo on kuin olisi telatraktorin alle jäänyt, hän kuvailee vointiaan maanantaina.

Nuutinen kertoo, että pahimmat kivut ovat olleet jalassa, vastassa ja päässä.

– Vähän aikaa menee ennen kuin olen ihan työkuntoinen.

Myös lääkäri oli sanonut Nuutiselle, että yhtä hyvin Nuutinen olisi voinut kuolla rytäkässä.

Nuutinen kertoo saaneensa ensi alkuun viikon sairauslomaa. Enempää hän ei yrittäjänä haluaisi pitääkään. Hän tosin sanoo, että viikon sairausloma ei välttämättä riitä.

– Kun tästä kuosiutuu, pitää yrittää takaisin töihin.

Nuutinen sanoo, että normaalisti hirvi ei käyttäytyisi noin, vaan aggressiivinen käytös oli puolustautumista.

– Eihän se luonnostaan olisi tuollaista tehnyt, mutta kun se oli haavoittunut, se on ihan eri tilanne.

Läheltä piti -tilanteita Nuutisen kohdalle on sattunut aiemminkin, mutta ei kuitenkaan yhtä vakavaa kuin lauantain hirvikohtaaminen. Viime syksynä hän oli kouluttamassa koiraa, kun vasojaan puolustanut emä hieman uhitteli, mutta ei tullut päälle.

Hurjasta kokemuksesta huolimatta Nuutinen ei ole aikeissa lopettaa metsästysharrastusta.

– Ei minun intoa tällainen lopeta.

Source Link is.fi