Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_186c33e2b49f2184ad9c4178bb505800, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Historiallinen hetki: suomalainen miinantorjunta-alus liittyi Naton pysyvään osastoon – Uutisalue

Historiallinen hetki: suomalainen miinantorjunta-alus liittyi Naton pysyvään osastoon

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen sotajoukko osallistuu Naton rauhan ajan pysyviin tehtäviin Naton lipun alla.

Miinantorjunta-alus Vahterpää seilaa Naton lipun alla. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Tällä viikolla tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Suomi liittyi puolustusliitto Naton jäseneksi.

Merivoimien historian ensimmäinen komennus Naton pysyvässä osastossa käynnistyi tänään, kun miinantorjunta-alus Vahterpää irtosi laiturista Rannikkolaivaston tukikohdassa Turun Pansiossa.

Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist kuvailee hetkeä historialliseksi kaikille Puolustusvoimissa.

– Aiemmin emme ole olleet Naton rakenteissa mukana operoimassa kuten nyt. Tämä edustaa tulevaa aikakautta. Tämä on ensimmäinen, mutta todennäköisesti ei viimeinen kerta kun olemme mukana.

Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist

Patrik Lillqvist kertoo, että miinantorjunta parantaa huoltovarmuutta ja auttaa meriyhteyksien turvaamisessa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Vahterpää osallistuu osaston harjoituksiin ja operatiiviseen toimintaan kevään ajan. Komennuksella pyritään varmistamaan pidempikestoinen osallistuminen ensi vuodesta alkaen.

Suomi osoittaa osallistuvansa puolustukseen

Patrik Lillqvist kokee, että osallistumisella on suuri merkitys strategisesti ja alueellisesti.

– Strategisesti osoitamme tällä aluksella, että teemme jotain yhteisen turvallisuuden ja puolustuksen eteen.

Alueellisesti alus tuottaa Lillqvistin mukaan vakautta ja turvallisuutta Naton pohjoisille alueille olemalla läsnä Itämeren lisäksi tarvittaessa Norjanmerellä ja Pohjanmerellä.

Kokemus antaa Natolle lisäarvoa

Aluksen päällikkö, kapteeniluutnantti Henri Savisaari kertoo suomalaisten osallistumisen tuovan Naton osastolle lisää ammattitaitoa, suorituskykyä ja osaamista haastavissa olosuhteissa.

– Itämeren alueen olosuhteet ovat erittäin haastavia, ja meillä on niihin olosuhteisiin suunniteltu työkalupakki.

kapteeniluutnantti Henri Savisaari

Henri Savisaari kertoo miehistön ottavan komennuksen vastaan äärimmäisen valmiina ja innokkaana. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Myös osaavaa työvoimaa on tarjolla. Vahterpään miehistö koostuu reserviläisistä, jotka ovat jo aiemmin palvelleet miinantorjuntalaivoissa.

– Rekrytointiprosessi osoitti, miten hyvä koulutusjärjestelmä meillä on. Voimme suoraan rekrytoida ammattitaitoista henkilökuntaa, joka pystyy toimimaan ilman suurempaa koulutusta.

Suomalaiset ovat ennenkin osallistuneet Naton harjoituksiin, vaikkakin osaston ulkopuolella. Savisaaren mukaan toiminta on tuttua, eikä hän odota osastoon liittymisen tuovan mukanaan suurempia yllätyksiä.

Source Link yle.fi