Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_213ee4787b3678abd5c7cdb204b045ab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hotellit vetoavat asiakkaisiin yhä enemmän vastuullisuudella – Vaasassa uusittu hotelli hyödyntää jäteveden lämpöäkin – Uutisalue

Hotellit vetoavat asiakkaisiin yhä enemmän vastuullisuudella – Vaasassa uusittu hotelli hyödyntää jäteveden lämpöäkin

Hotellit haluavat lisätä energiatehokkuutta eurot mielessä, mutta yhä tärkeämmäksi syyksi on nousemassa vastuullisuus, kertovat alan asiantuntijat.

Yle kävi katsomassa, miltä näyttää vastaremontoidussa Royal-hotellissa. Video: Kim Blåfield, Jarkko Heikkinen

Pekka Leiviskä,

Antti Haavisto

Viestimällä leikkaamisesta ja säästämisestä voi saada myös uusia asiakkaita. Tähän hotellit ainakin pyrkivät, kun ne kertovat näyttävästi tekemistään energiaremonteista.

Monet kuluttajat nimittäin kokevat energiansäästön vastuulliseksi teoksi. Ja joillekin matkailijoille vastuullisuusasiat voivat olla tärkeä valintakriteeri hotellia valitessa.

Matkailu- ja ravitsemusalan yritysten edunvalvontajärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että vastuullisuus on matkailussa nousevat trendi.

– Mitään tutkimuksia meillä ei ole, kuinka moni valitsee majoituspaikan vastuullisuuden perusteella, mutta selvästi asiakkaat välittävät yhä enemmän, millä tavalla ympäristö ja muut asiat on otettu huomioon hotelleissa.

Samaa viestiä kertoo myös energiapalveluita tarjoavan Motivan johtava asiantuntija Tomi Kiuru.

– Jokainen meistä on tietysti yksilö, mutta varmasti energiatehokkuus ja ympäristöasioiden huomiointi on yhä suuremmalla osalla tärkeässä roolissa majoituspaikan valinnassa.

Ennätysajassa täysin uudistettu Sokos Hotel Royal Vaasa lienee nyt maamme energiatehokkain hotelli

Toimittaja Antti Haavisto jututti osuuskauppa KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkolaa Royal-hotellin uudistuksesta.

Lämpöhukasta tulee lämpöhyötyä

Ensi viikolla Vaasassa aukeaa uusittu Sokoksen Royal-hotelli. Hotellissa käytetään maalämpöä, jolla katetaan 90 prosenttia hotellin tarvitsemasta lämpöenergiasta.

Lisäksi kiinteistössä otetaan talteen hukkalämpöä joka vaiheessa ja hyödynnetään se lämpöpumppujen avulla uudestaan lämpöenergiaksi.

Normaalisti hukkaan menevää lämpöä otetaan talteen esimerkiksi keittiön kylmälaitteista, ilmanvaihdosta ja jätevedestä.

Varsinkin jäteveden hukkalämmön talteenotto on Suomessa vielä varsin harvinaista.

– Sellainen käsitys minulla on, että näitä on Etelä-Suomen hotelleissa muutamissa, mutta enemmän niitä on käytetty Skandinaviassa, Ruotsissa esimerkiksi. Ruotsista tämäkin meidän laitteisto on peräisin, kertoo osuuskauppa KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola.

Hotellihuone, jossa tuplasänky, jonka takana kahden istuttava sohva.

Hotellihuone Vaasan uudistuneessa Royal-hotellissa. Kuva: Kim Blåfield / Yle
Hotellin kattokerroksessa oleva uima-allas jonka ikkunoista näkyy ulos

Remontouidun Sokos Hotel Royalin uima-altaalta avautuu näkymä Vaasan keskustaan. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Energiatehokkuudesta kustannussäästöjä

Hotelleissa energiankulutus on varsin suurta, joskaan ei samaa luokkaa kuin teollisuudessa. Energiaa kuluu erityisesti kiinteistön lämmittämiseen sekä ravintolassa ruokien valmistamiseen.

Vettä taas kuluu paljon, erityisesti, jos hotellissa on kylpyläosasto tai uima-allas.

Motivan Tomi Kiuru arvioikin, että energiansäästö on ollut hotelleille etupäässä keino säästää kustannuksissa.

– Mutta entistä enemmän se on tietysti myös vastuullisuuskysymys.

Tähän liittyy myös Timo Lapin huoli. Jos vastuullisuusasioista tulee entistä tärkeämpi majoituksen valintakriteeri, voivat pienet hotellit olla vaikeuksissa.

– Jos on vanha hotelli sellaisella seudulla, jossa ei ole enää niin paljon kysyntää, nämä investoinnit voivat olla niin suuria, että ne jäävät tekemättä, koska asiakasmäärä ei riitä investointien kuolettamiseen.

Source Link yle.fi