Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_368f48045ce25467c5a346f3a7d38e91, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hyvinvointialue ilmoitti hoitavansa valtaosan potilaista etänä – sote-johtajan mukaan tällaista tavoitetta ei ole – Uutisalue

Hyvinvointialue ilmoitti hoitavansa valtaosan potilaista etänä – sote-johtajan mukaan tällaista tavoitetta ei ole

Satakunnan hyvinvointialueen sote-johtaja kiistää, että etävastaanotoille olisi asetettu lukittuja tavoitelukuja.

Satakunnan hyvinvointialueen Sote-johtaja Sari Rantanen.

Satakunnan hyvinvointialueen sote-johtaja Sari Rantasen mukaan etävastaanottoja käytetään, kun se tilanteeseen sopii. Kuva: Minna Paananen

Vuonna 2022 Satakunnassa hoidettiin 30 prosenttia vastaanotoista etänä. Viime syksynä tavoitteeksi ilmoitettiin, että tulevaisuudessa jopa 70 prosenttia vastaanotoista hoidettaisiin etänä.

Satakunnan sote-johtaja Sari Rantasen mukaan päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty, vaan kyse on ollut julkilausumasta.

– Virkamiesjohto tuli alussa aika korkein tavoittein, ja puhuttiin vuodesta 2040. Mutta haluan korostaa, ettei mitään päätöksiä ole tehty.

Hänen mukaansa tähän ei ole ilmennyt poliittista tahtotilaa. Kyseessä ei ole myöskään hyvinvointialueen virallinen tahto.

Satakunnan hyvinvointialueella edistetään digitalisaatiota sekä käytetään etävastaanottoa silloin, kun se sairauden hoidon kannalta sopii myös asiakkaalle.

– Mitään lukittua tavoitetta ei ole. Ei millekään prosenttiluvulle, Rantanen korostaa.

70 prosentin tavoite etähoiden suhteen on noussut julkisuuteen useilla hyvinvointialueilla, jotka ovat hankkineet konsulttiapua Savoa Partnersilta. Yksi konsulttiapua hankkineista on Satakunnan hyvinvointialue.

– Tavoitteet tulevat hyvinvointialueen johdolta, eivät konsultilta.

Epäkohdista on puhuttava

Etävastaanotoille asetetun korkean tavoitemäärän lisäksi konsulttiyritystä on syytetty useista muistakin epäkohdista.

Hyvinvointialue alkoi selvittää konsulttien epäasiallista käyttäytymistä sen jälkeen, kun MOT oli haastatellut Satakunnan terveyspalveluiden vastuualuejohtaja Anna Jaatista.

Sote-johtaja Sari Rantanen pitää hyvänä asiana, että mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä ja epäkohdista on ilmoitettu.

Hänen mukaansa omalla nimellään asioita esille nostaneet henkilöt ansaitsevat julkisen kiitoksen siitä, että he ovat yksityiskohtaisesti kertoneet kokemuksistaan Savoa Partnersin kanssa.

Muuten viime päivien kuohunta julkisuudessa ei herätä sote-johtajassa minkäänlaisia tunteita.

Selvittelemme kuohuntaa virkavastuulla ja etenemme tarvittavin toimenpitein eteenpäin. Ei tässä tunteille voi nyt tilaa antaa.

Eurajoen terveysaseman lääkäri Simo Rehunen kertoi Ylen MOT:lle aiemmin, miksi hän yritti puuttua palveluiden ostamiseen konsulttiyritykseltä.

Source Link yle.fi