Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dfa283bd884b90883fbc8edd9136b835, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ihmisoikeusprofessori saamelaiskäräjien vaalilautakunnan rikosepäilyistä: ”Poliisi ei taida tietää, mitä se oikeastaan etsii” – Uutisalue

Ihmisoikeusprofessori saamelaiskäräjien vaalilautakunnan rikosepäilyistä: ”Poliisi ei taida tietää, mitä se oikeastaan etsii”

Oikeudellisesti on hyvin epäselvää, onko asiassa tapahtunut rikos, sanoo ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin.

Kuvassa on ihmisoikeusprofessori Martin Schein sekä saamelaiskäräjien vaalilipuke.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin on ollut mukana valmistelemassa uutta saamelaiskäräjälakia saamelaiskäräjien edustajan. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Poliisi epäilee saamelaiskäräjien vaalilautakunnan jäseniä rikoksista.

Oikeudellisesti on kuitenkin hyvin epäselvää, onko asiassa tapahtunut rikos, sanoo ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin. Hän kuitenkin olettaa, ettei asia johda rikossyytteisiin.

Korkein hallinto-oikeus ei ehtinyt käsitellä saamelaiskäräjävaaleja koskevia valituksia ennen vuoden 2023 saamelaiskäräjävaaleja.

– Kysymyshän on asiasta, jossa vaalilautakunnan päätöksistä on ollut säännönmukainen muutoksenhakutie aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, eikä se ole vaalilautakunnan vastuulla, jos KHO ei ole ehtinyt käsitellä valituksia.

Martin Scheinin muistuttaa, että vuoden 2023 saamelaiskäräjävaaleja koskevien valitusten käsittely on yhä kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa. KHO:n käsiteltävänä on yli 150 valitusta saamelaiskäräjien vuoden 2023 vaaliluetteloon ja vaalitulokseen liittyen.

Myös kysymys saamelaiskäräjävaalien uusimisesta on KHO:n käsittelyssä, eikä rikostutkinta Scheinin mielestä vaikuta asiaan millään tavalla.

Martin Scheinin on ollut mukana valmistelemassa uutta saamelaiskäräjälakia saamelaiskäräjien edustajana.

Kehotus rikosilmoitusten tekemiseen yllätti

Scheinin ihmettelee poliisin tiedotuslinjaa keskeneräisessä asiassa. Hän yllättyi, kun poliisi kehotti vuoden 2023 vaaleissa vaaliluettelon ulkopuolelle jääneitä henkilöitä tekemään rikosilmoituksen.

Hänen mielestään tiedotteessa annetaan ymmärtää, että vaaliluetteloon ottamista koskevan hakemuksen hylkääminen voisi itsessään olla rikos, mitä se ei ole.

– Se mielestäni osoittaa, ettei poliisi taida tietää, mitä se oikeastaan etsii. He kalastavat mahdollisia rikosilmoituksen tekijöitä liian isolla haavilla.

Vaalilautakunnasta ei juuri kommentoida

Vaalilautakunta ei kommentoi asiaa vielä tässä vaiheessa.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski kertoo kuullensa Yle Saamelta poliisin tiedottaneen, että vaalilautakunnan jäseniä epäillään rikoksista.

Täysin yllätyksenä asia ei kuitenkaan tullut.

– Olemme tietäneet 31.10.2023 asti poliisitutkinnasta, kun poliisi oli pyytänyt lisätietoja vaalilautakunnalta. Tämä on ollut pitkään käynnissä, sanoo Pieski.

Virkarikosvastuu ei koske saamelaiskäräjiä

Vaalilautakunnan jäseniä epäillään syrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Rikoslain mukaan virkavelvollisuuden rikkomisesta rangaistaan, mikäli virkamies tahallaan rikkoo virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa.

Virkarikosvastuu ei kuitenkaan nykyisen lainsäädännön mukaan koske saamelaiskäräjiä, tai sen toimielimiä. Virkarikosvastuu olisi tullut voimaan, mikäli uusi saamelaiskäräjälaki olisi hyväksytty viime vuonna.

Martin Scheinin mukaan virkavelvollisuuden rikkominen edellyttää, että henkilö on rikosoikeudellisen virkavastuun piirissä.

Source Link yle.fi