Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_be7d43fa6a6af5232988aa74f8099280, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IS:n tiedot: Itärajan sulkua jatketaan jälleen – nyt hallitus valmistelee uusia keinoja – Uutisalue

IS:n tiedot: Itärajan sulkua jatketaan jälleen – nyt hallitus valmistelee uusia keinoja

IS:n tietojen mukaan sisäministeriössä valmistellaan uusia lakeja itärajan tilanteen helpottamiseksi, sillä jatkuva itärajan sulun jatkaminen ei ole kestävä vaihtoehto.

Hallitus aikoo jatkaa itärajan sulkua. Asia vahvistetaan IS:lle useista hallituslähteistä.

IS:n tietojen mukaan päätös tehdään torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa. Tyypillisesti asiaan liittyvä sisäministeri Mari Rantasen (ps) tiedotustilaisuus on järjestetty yleisistunnon jälkeen.

Nykyisellä päätöksellä sulku jatkuu 11. helmikuuta asti.

IS:lle kerrotaan, että päätöstä sulun jatkamisesta aiotaan perustella sillä, että tilanne rajan takana ei ole muuttunut. Varsinaiset tulijoiden lukumäärät eivät ratkaise päätöstä, vaan kokonaistilanne.

Sulun jatkamisen perusteet on kirjattava aina uudelleen, eikä hallitus voi periaatteessa viitata vanhoihin perusteisiin.

Edellisten sulkupäätösten tekemiseen on riittänyt tieto siitä, että ilmiö ei ole päättymässä, vaan se jatkuu. Käytännössä samaan tietoon voidaan vedota tälläkin kertaa, vaikka hallituksen täytyykin kirjata päätökselle niin sanotut uudet perusteet.

Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Marko Saareks kertoi aiemmin tänään, että rajan takana Venäjällä on satoja, jopa tuhansia tulijoita odottamassa.

Uhka uusista laittomista ylityksistä on edelleen olemassa. Pidetään todennäköisenä, että uusien laittomien rajanylitysten uhka jatkuu kevääseen ja lumien sulaminen muuttaa tilannetta. Lumien sulaessa myös Venäjän on haastavampaa kontrolloida sitä, mihin se masinoi ihmisiä.

Lue lisää: Tällainen tilanne on itärajan takana – jopa tuhansia mahdollisia ylittäjiä

Itärajan sulun jatkaminen aina uudella määräajalla ei ole kestävä vaihtoehto.

IS:n tietojen mukaan hallitus etsii itärajan tilanteeseen ratkaisua uusista laeista, joita valmistellaan parhaillaan sisäministeriössä.

Lait eivät kuitenkaan ehdi vielä helpottamaan tilannetta. Siksi päätös sulun jatkumisesta tehdään vedoten rajan takaiseen tilanteeseen, joka ei ole muuttunut aiemmasta.

– Uusia lakeja valmistellaan koko ajan, eräs hallituslähde sanoo.

– Kovaa vauhtia valmistellaan eri keinoja. Laittoman rajanylitykset varmasti kiihtyvät kevään alkaessa. Harkittavana on oltava se, että oikeasti tulijat käännytetään suoraan rajalla, toinen sanoo.

– Muutokset vievät aikansa. Valmistelusta kerrotaan, kun ollaan tarpeeksi pitkällä asiassa, kolmas sanoo.

Käytännössä uusilla laeilla olisi esimerkiksi mahdollista pitää auki yksittäisiä rajanylityspaikkoja, mutta itärajan kiinni ollessa olisi myös mahdollista varautua järeämmin laittomiin maastorajan ylityksiin.

Kiinnostusta hallituksen sisällä on ollut etenkin push back -menettelylle, johon on myös etsitty keinoja.

Push back -menettelyä voitaisiin käyttää maaston kautta rajaa ylittävien kohdalla. Menettely tarkoittaisi sitä, että rajaa ylittävät käytännössä työnnettäisiin takaisin Venäjän puolelle.

Menettelyyn liittyy juridisia ja moraalia ongelmia. Tästä syystä kyse olisi niin sanotusta viimeisestä keinosta.

Keinoja on etsitty myös siihen, että itäraja olisi kiinni toistaiseksi, ei määräaikaisesti. Tähän on ollut haastavaa löytää perusteita.

Hallitus haluaisi joka tapauksessa avata itärajan niin, että esimerkiksi diplomaatit pääsisivät kulkemaan helpommin Suomeen ja Suomen kautta Eurooppaan. Kun itäraja aikanaan avataan, on todennäköistä, että tämä tehdään avaamalla yksi tai useampi raja-asema ensin.

Mikäli itärajan sulkua ei nyt olisi voitu jatkaa, olisi hallituksen seuraava vaihtoehto ollut yhden tai useamman raja-aseman avaaminen. Koko itärajaa ei vielä olisi avattu.

Sisäministeriö aloitti joulun välipäivinä niin sanotun rajamenettelylain poikkihallinnollisen valmistelun.

Rajamenettely tarkoittaa sitä, että esimerkiksi itärajalla olevaa hakijaa ei päästetä hakemuksen tutkinnan ajaksi muualle Suomen valtion alueelle, kuten normaalissa turvapaikkamenettelyssä.

Rajamenettelyllä pyritään siihen, että todennäköisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saavat hakijat eivät päätöstä odottaessaan voisi liikkua vapaasti Suomen alueella tai jatkaa matkaa muualle Eurooppaan.

Tammikuun lopussa rajamenettelylaki oli yhä valmisteluvaiheessa, eikä hallituksen esitysluonnos ollut lähtenyt vielä lausuntokierrokselle.

Sisäministeri Rantanen on moneen otteeseen todennut, että pelkällä rajamenettelylailla ei ratkaista itärajan tilannetta.

Source Link is.fi