Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_003e757dcdbd7eefec39f27e9d888633, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jarmo kuvasi upean näyn taivaalla: ”Tuollaisia näkee Suomessa vain muutamia kertoja vuodessa” – Uutisalue

Jarmo kuvasi upean näyn taivaalla: ”Tuollaisia näkee Suomessa vain muutamia kertoja vuodessa”

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan havaintojärjestelmään tuli torstaina useita ilmoituksia tulipallosta. Lento saatiin kuvattua Ursan tulipallotyöryhmän jäsenten seitsemällä eri meteorikamera-asemalla.

– Taivaanvahtiin on saapunut 40 havaintoa tulipallosta torstai-iltana. Kappale on lentänyt klo 19.16 Itä-Suomen yllä. Muutamissa raporteissa kerrotaan bolidin voimakkaasta välähdyksestä, Ursa kertoo sivuillaan.

Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jarmo Moilanen kuvasi tapahtuman.

Lentoa on kuvailtu upeaksi kirkastumisen ja räjähdyksen vuoksi.

– Tulipallo oli todellakin kirkkaamman puoleinen. Tuollaisia näkee Suomessa vain muutamia kertoja vuodessa ja omalle kohdalle tällaisia tulee ehkä kerran kymmenessä vuodessa, Moilanen kertoo Ilta-Sanomille.

Hänellä on Vaalassa tulipallokamera, joka kuvaa tiettyä kohtaa ja ottaa kuvia, jos jotain tapahtuu.

– Muutenhan kuvan saaminen parin sekunnin lennosta voisi olla vaikeaa, hän sanoo.

Tähdet ja avaruus -lehti kertoo, että meteoroidi osui maapallon ilmakehään noin kello 19.16. Kappale syttyi valoisaksi Etelä-Konneveden luoteispuolella ja jatkoi lentoaan itäkoilliseen. Se ei päätynyt maahan asti, vaan tuhoutui noin 50 kilometrin korkeudessa.

Taivaanvahti

+ Taivaanvahti on Ursan havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja.

Aiheesta kertoivat aiemmin Tähdet ja avaruus -lehti sekä Iltalehti.

Source Link is.fi