Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e5745204e5b376be1a7784c34445e219, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Johtajaylihoitaja: Hoitajapula ei välttämättä näy asiakkaille, koska henkilökunta venyy todella paljon – Uutisalue

Johtajaylihoitaja: Hoitajapula ei välttämättä näy asiakkaille, koska henkilökunta venyy todella paljon

Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan mukaan hoitajapula on kasvanut räjähdysmäisesti. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa avoimiin paikkoihin ei löydy päteviä hakijoita.

Tätä mieltä kouvolalaiset ovat hoitajapulasta. Video: Antro Valo / Yle, Antti-Jussi Korhonen / Yle

Helena Korpela,

Antti-Jussi Korhonen

Kouvolalainen Joonas Tikka kertoo huomanneensa muutoksen arjessaan.

– Jonot ja odotusajat ovat pidentyneet. Joskus laboratoriossa joutuu odottelemaan 20 minuuttia sen päälle, milloin oman ajan olisi pitänyt olla, Tikka kertoo.

Yle kysyi kouvolalaisilta, ovatko he huomanneet hoitajien määrän vaikuttaneen heidän käyttämiinsä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kouvolan Ratamokeskuksesta tavoitettujen henkilöiden kommentteja voit katsoa jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Kouvolalainen Osmo Pelkonen Kouvolan Ratamokeskuksen edessä.

Kouvolalainen Osmo Pelkonen kertoo huomanneensa ajanvarauksen vaikeutuneen. Kuva: Antro Valo / Yle

Tuhansien sairaanhoitajien puute

Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva julkaisi keskiviikkona kuntien työvoimaennusteen.

Sen mukaan pula sairaanhoitajista ja lähihoitajista on kasvanut räjähdysmäisesti vain kahden vuoden aikana.

Koko maahan kaivattaisiin nyt yli 16 600 uutta sairaanhoitajaa. Pelkästään Uudellamaalla on 6 000 sairaanhoitajan vaje. Pulaa on myös esimerkiksi Kainuussa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Kouvolalainen Heidi Rämö poikansa kanssa Ratamokeskuksella Kouvolassa.

Kouvolalainen Heidi Rämö kertoo päässeensä sote-palveluiden pariin hyvin ja että palvelu on ollut hyvää. Kuva: Antro Valo / Yle

Päteviä hakijoita ei ole

Myös Etelä-Karjassa tilanne on vakava, sanoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino.

Hän ei ole tutustunut Kevan analyysiin, mutta kertoo, että työvoimapula on todellinen.

Esimerkiksi ikäihmisten asumispalveluissa avoinna oleviin hoitajatehtäviin ei Etelä-Karjalassa saada riittävästi hakijoita.

– Emme saaneet yhteenkään tehtävään niin paljon hakemuksia, kuin mitä olisi tarvittu hoitajamitoituksen kasvun edellyttämällä tavalla, Heino sanoo.

Heinon mukaan suurin puute on lähihoitajista. Vastikään päättyneessä rekrytoinnissa esimerkiksi 20:tä auki ollutta lähihoitajan paikkaa haki 14 pätevää hakijaa. Seitsemää tarvittavaa vanhustyön asiantuntijan eli geronomin paikkaa ei hakenut kukaan.

Henkilöstö joustaa

Kymenlaakson hyvinvointialueella vakituisia hoitajapaikkoja on täyttämättä 161.

Avoimia sairaanhoitajan paikkoja on yhteensä 66.

– Lähes kaikissa näissä tehtävissä työtä tekee epäpätevä määräaikainen työntekijä, kuten sairaanhoitajaopiskelija tai lähihoitaja, sanoo johtajaylihoitaja Mari Kuusisto Kymenlaakson hyvinvointialueelta.

Hänen mukaansa hoitajapula on hankalasti ratkaistavissa.

– Samoilla pelimerkeillä pelataan. Jos me saamme lisää työntekijöitä, niin se on sitten jostain muualta pois.

Hoitajapula ei kuitenkaan hänen mielestään juuri näy asiakkaille.

– Hoitohenkilöstö venyy todella paljon, ja näillä joustoilla hommaa saadaan pyöritettyä. Käytämme muun muassa korotettuja ylityökorvauksia, joka motivoi monet tekemään rahan takia pitkää päivää, Kuusisto kertoo.

Source Link yle.fi