Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cc416c33ee8017bc5247f05f122f224, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Juristille jopa yli 750 euroa tunnissa – ulko­ministeriölle kritiikkiä Jari Vilén -selvityksestä – Uutisalue

Juristille jopa yli 750 euroa tunnissa – ulko­ministeriölle kritiikkiä Jari Vilén -selvityksestä

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen pääluottamusmiehen Kari Lehtosen mielestä ulkoministeriön häirintäohjeistusta tulkitaan väärin.

IS uutisoi tiistaina, että ulkoministeriö on pestannut Roschier Asianajotoimisto Oy:n selvittämään epäiltyä häirintää Suomen Kanadan-suurlähetystössä.

Ulkoministeriö teki hankinnan ilman kilpailutusta.

IS:n tietojen mukaan Roschierista on lähdössä Ottawaan kaksi asianajajaa tutkimaan tapausta. Toinen toimiston juristeista kuuluu osakaskategoriaan, jossa tuntihinta on korkein mahdollinen, 750–840 euroa.

Hankintapäätöksen mukaan tuntihintoihin on saatu kymmenen prosentin alennus, jolloin esimerkiksi 840 euron tuntihinta laskisi 756 euroon.

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen Uhvy ry:n päätoiminen pääluottamusmies Kari Lehtonen on huolissaan selvityksen loppulaskusta.

– Häirintäasiat pitäisi ministeriössä ihan itse hallita. Tässä käytetään kohtuuttomasti ministeriön ja sitä kautta veronmaksajien rahoja.

Lehtosen mielestä ulkoministeriössä tulkitaan väärin opasta, joka julkaistiin vuoden 2020 alussa häirinnän ja epäasiallisen käytöksen poistamiseksi.

– Opasta laadittaessa on ajatuksena ollut, että ulkopuolisia asiantuntijoita voidaan käyttää ainoastaan työterveyshuollon asioissa, ei siis oikeudellisiin palveluihin. Missään vaiheessa ei ole ollut puhetta asianajotoimiston käytöstä. Opasta tulkitaan ihan metsään.

Oppaan laatimista edelsi konsulttiyhtiö Rambollin selvitys, joka tehtiin silloisen ulkoministerin Timo Soinin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen toimeksiannosta.

Oppaassa annettiin ohjeita häirintätilanteiden ratkaisemiseksi. Oppaan mukaan työnantaja voi käyttää ulkopuolista asiantuntija-apua.

Suomen Ottawan-suurlähetystön henkilöstö syyttää kirjeessä suurlähettiläs Jari Viléniä epäsopivasta käytöksestä, mm. häirinnästä, seksuaalisista vihjauksista sekä rasistisiksi tulkituista kommenteista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lähetystöneuvos, Uhvy ry:n entinen puheenjohtaja Juha Parikka pitää selvänä, että selvitys olisi pitänyt hoitaa virkatyönä.

– Jos katsotaan, että ulkoministeriö ei voi tehdä selvitystä, niin kyllä valtionhallinnossa on asiantuntijoita, eikä siihen tarvita porukkaa, jolle maksetaan 700 euroa tunnissa. Onhan se ihan posketonta.

Parikka huomauttaa, että ulkoministeriössä on erikseen työhyvinvointiasiantuntija.

– Olisin odottanut, että Helsingistä olisi lähtenyt tiimi, jossa on työsuojeluvaltuutettu, työhyvinvointiasiantuntija ja hallinnon edustaja.

IS ei tavoittanut ulkoministeriön alivaltiosihteeriä Pekka Puustista kommentoimaan lakiasiaintoimiston palkkaamista ja virkailijayhdistyksen kritiikkiä.

IS:n tietojen mukaan Roschierin juristit olisivat saapumassa Ottawaan huhtikuun alussa.

Kanadan-suurlähetystön työntekijät kirjelmöivät ulkoministeriölle Vilénin epäsopivaksi ja epäasialliseksi koetusta käytöksestä 27. helmikuuta. IS:n tietojen mukaan yksi tapaus tuli ministeriön tietoon jo aikaisemmin.

Suurlähetystössä ihmetellään asian hidasta selvittämistä.

– Tunnelma täällä on ollut aika ahdistava ja turvaton. Ollaan varpaillaan ja mietitään, painaako yhden suurlähettilään sana enemmän kuin seitsemän anonyymin alaisen ja niiden kolmen, jotka ovat tehneet ilmoituksen nimellään. Toki syytökset tulee tutkia. Kukaan ei ole sitä vastaan, IS:lle kerrotaan Ottawasta.

Vilén on kertonut olevansa yllättynyt syytöksistä ja odottavansa niiden nopeaa ja perusteellista tutkimista.

Source Link is.fi