Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1e9edd3df48e17438f7aee092e45a3e3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kääk! Suomen ensimmäistä Aku Ankkaa kaupataan Naantalissa – näin arvokas se on – Uutisalue

Kääk! Suomen ensimmäistä Aku Ankkaa kaupataan Naantalissa – näin arvokas se on

Milloin Aku Ankka tuli Suomeen? voisi olla kysymyksenä miltei missä vain tietovisassa. Intohimoiset akkarikeräilijät tietävät vastauksen varmasti, ja juuri heidän kannattaa olla nyt tuntosarvet pystyssä.

Harvinainen, ensimmäinen Suomessa julkaistu Aku Ankka -lehti on myynnissä viikonloppuna Hellman huutokaupoissa Naantalissa.

– Tämä tuli meille eräältä keräilijältä, joka halusi luopua kappaleestaan. Tämä keräilijä kyllä tiesi lehden arvon ja oli pitänyt sitä pitkään itsellään. Hän on iäkkäämpi henkilö ja ajatteli, että nyt on jonkun muun aika nauttia siitä, yrittäjä Tatu Untinen kertoo.

On vaikea arvioida, kuinka paljon kyseisiä numeroita on enää olemassa. Myyntiin niitä tulee kuitenkin hyvin harvoin. Untinen muistelee, että Hellmanilla sellainen oli viimeksi myynnissä viitisen vuotta sitten.

Ensimmäinen Suomessa julkaistu Aku Ankka kulki näytenumero-tittelillä.

Tämän lehden lähtöhinta on 1 000 euroa. Kyseisessä kappaleessa on käytön jälkiä, mikä vaikuttaa hintaan.

– Jos tämä olisi parempikuntoinen, hintakin olisi moninkertainen. Tästä numerosta on olemassa huippukuntoisia, lähes uudenveroisia kappaleita.

Mihin asti hinta voi nousta?

– Se on hyvä kysymys. Hinta määräytyy aina markkinatilanteen mukaan ja kuinka monelta keräilijältä se puuttuu.

Se on jo varmaa, että harvinainen ensinumero vaihtaa omistajaa. Lehdestä on nimittäin jo tehty ennakkotarjous, jota Untinen ei kuitenkaan voi paljastaa.

– Sitten, kun joku lähtee kilpailemaan tarjoajaa vastaan, hinta tulee esille.

Ylen artikkelissa vuodelta 2012 kerrotaan ensimmäisen Aku Ankka -lehden kuuluvan kalleimpiin suomalaisiin sarjakuviin. Priimana sen hinta voisi olla jopa 10 000 euroa. Hieman revennyt lehti on mennyt suomalaisessa antikvariaatissa reilun 4 000 euron hintaan.

Kerrottakoon vielä suurelle yleisölle, että ensimmäinen Aku Ankka ilmestyi Suomessa joulukuussa 1951.

Aku Ankka ei ole ainoa huutokaupan harvinaisuus. Untinen ei muista, milloin heidän huutokaupassaan olisi ollut tarjolla olympiamitali. Nyt on, ja vieläpä Helsingin kotikisoista.

Turkulaisen Kaino Lempisen telinevoimistelun joukkuekilpailussa saavuttaman olympiapronssin lähtöhinta on 1 500 euroa.

– Se on peräisin jäämistöstä, eli on todettu, että itsellä ei ole sille käyttöä ja haluttu laittaa eteenpäin sellaiselle, joka osaa arvostaa mitalia ja vaalia sitä.

– Valitettavasti kuntoluokka ei ole paras, muuten lähtöhinta voisi olla jopa 10 000 euroa tai enemmän.

Myös olympiapronssista on jo tehty tarjous, eli sekin vaihtaa varmuudella omistajaa.

Kaino Lempisen voittama olympiapronssi on vuoden 1952 Helsingin olympialaisista.

Harvinaisista kohteista Untinen mainitsee vielä 100 grammaa painavan Urho Kekkosen kultamitalin vuodelta 1975, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Leena Turpeinen. Kohteen lähtöhinta on 2 500 euroa.

– Se on kokonaan kultaa, ja niitä tehtiin aikanaan vain 200 kappaletta.

Presidentti Urho Kekkonen päätyi kokokultaiseen mitaliin vuonna 1975.

Untinen itse kuitenkin arvostaa olympiamitalin korkeammalle. Voi olla, että mitali päätyy Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Olympiateemaa kerätään ympäri maailmaa, ja miellä on asiakkaita yli 60 maassa. On todennäköistä, että kilpailuun osallistuu yhdysvaltalaisia ja muita keräilijöitä.

Source Link is.fi