Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02468e303f6de847ee79066360a98b93, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kainuun hyvinvointialue väittää: sairaalan alasajo toisi vain lisäkustannuksia, ei säästöjä – Uutisalue

Kainuun hyvinvointialue väittää: sairaalan alasajo toisi vain lisäkustannuksia, ei säästöjä

Kainuun hyvinvointialue toteaa kannanottonaan, että taloudellisesti synnytysten, päivystysleikkausten ja tehohoidon siirtäminen maakunnan ulkopuolelle ei ole kannattavaa.

Kainuun keskussairaalan synnytysosaston potilashuone.

Sairaaloiden tulevaisuutta selvittäneen työryhmän esitys tarkoittaisi myös synnytyssairaaloiden määrän vähenemistä. Kuvituskuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun keskussairaalan alasajolla ei saavuteta tavoiteltuja hyötyjä, Kainuun hyvinvointialue toteaa kannanotossaan.

Synnytysten, päivystysleikkausten ja tehohoidon siirtyminen maakunnan ulkopuolelle ei ole taloudellisesti kannattavaa, vaan toisi lisäkustannuksia.

Lisäksi potilasturvallisuus sekä hoidon saatavuus heikentyisivät merkittävästi, jos päivystystasoinen sairaanhoito olisi usean tunnin ajomatkan päässä.

Kainuun hyvinvointialue katsoo, että sairaalaverkon uudistuksen tulee perustua laajoihin vaikutusarvioihin ennen hallituksen esityksen antamista.

Tuoreessa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen julkaisemassa selvityksessä arvioidaan, että keskussairaaloiden muuttuminen ei-päivystäviksi sairaaloiksi ei toisi tavoiteltuja kustannussäästöjä.

Näiden sijasta aiheutuisi merkittäviä lisäkustannuksia, potilasturvallisuuden heikentymistä ja muita haittoja.

Sairaalan vaihtuminen ei tuo muutosta potilaiden hoitamisen kustannuksiin

Myös Kainuun hyvinvointialueella on käynnistetty arviointi sairaalaverkkouudistuksen mahdollisista vaikutuksista.

Kainuun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindbergin mukaan nykyisen keskussairaalatason alasajon aiheuttamat häiriöt olisivat niin merkittävät, että koko hyvinvointialueen toimintaedellytyksiä jouduttaisiin tarkastelemaan. Etelä-Karjalan päätelmät koskevat yleisellä tasolla myös Kainuuta.

Kainuun hyvinvointialueella sairaalaverkkouudistuksesta on tehty alustavia laskelmia, joita tarkennetaan kevään aikana.

Potilaiden hoitamisen kustannukset hyvinvointialueelle eivät katoa minnekään sairaalan sijainnin vaihtuessa. Pelkästään ensihoitoyksiköiden tarpeen lisääntyminen merkitsisi arviolta 4,5 miljoonan euron lisäkustannuksia vuodessa, toteaa Jukka Lindberg tiedotteessa.

Sairaalaverkkotyöryhmän raportin mukaan Suomeen jäisi tulevaisuudessa yliopistosairaaloiden lisäksi vain viidestä-kahdeksaan keskussairaalaa.

Source Link yle.fi