Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9745a7ec6394da8d213d93c0f81080f4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kansanedustaja Mikko Kärnää syytetään oikeudessa rikoksesta – Uutisalue

Kansanedustaja Mikko Kärnää syytetään oikeudessa rikoksesta

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vastasi kunnianloukkaussyytteeseen Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Syyttäjän mukaan Kärnä loukkasi professori Tuomas Ojasen kunniaa Twitter-kirjoituksillaan joulukuussa 2020. Kärnän kirjoittamat seitsemän twiittiä ovat yhtä luettavissa, syyttäjä vaatii niiden poistamista.

Syyttäjä Matleena Aaltosen mukaan Kärnä levitti valheellista tietoa ja aiheutti Ojaselle kärsimystä. Syyttäjän mukaan Ojanen nostettiin julkisuudessa syyttä suotta tikunnokkaan.

– Arvostelu on ylittänyt selvästi sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, Aaltonen kertoi oikeudessa.

Kärnä kyseli vihjailevaan sävyyn Twitterissä, oliko Ojanen kirjoittanut vihreiden kansanedustajien Mari Holopaisen ja Bella Forsgrénin vastalauseen perustuslaki­valiokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ministerivastuuta koskevassa al-Hol-asiassa.

Mietinnössä oli kyse Haaviston toiminnasta syyrialaisen al-Holin leirin suomalaisiin liittyen.

– Eihän se vain ollut sama valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen, jota PeV (perustuslakivaliokunta) kuuli asiantuntijana Haavisto-asiassa, Kärnä muun muassa kirjoitti.

Syyttäjän mukaan Kärnä vakavasti vihjasi, että Ojanen toimi niin sanotusti kaksilla rattailla: ensin asiantuntijana ja sitten asettunut vähemmistöön jääneiden edustajien puolelle.

– Kärnä on vakavasti kyseenalaistanut Ojasen asiantuntijuuden, toinen syyttäjä Juho-Mikko Hämäläinen sanoi oikeudessa.

Hämäläisen mukaan Kärnän ei olisi pitänyt tuoda epäilyksiään esille Twitterissä, vaan käsitellä ne muulla tavoin.

Ojanen kiisti jyrkästi kirjoittaneensa vastalausetta. Hän vaatii Kärnältä 6 000 euron kärsimyskorvauksia.

Ojasen asianajaja Urpo Väänänen korosti, että Ojanen ei ole koskaan ollut minkään puolueen jäsen. Poliittinen riippumattomuus on ollut Ojaselle erityisen tärkeää.

– Ojanen ei ole millään tavalla osallistunut vastalauseen laatimiseen, ei saanut tilausta saati maksua, Väänänen sanoi.

Kärnä kiistää syytteen.

– Syyttäjän kaikki vaatimukset on hylättävä, Kärnän oikeusavustaja Ari Halonen kertoi.

Ministerivastuuasia liittyi al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamiseen ja Haaviston menettelyyn. Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin heidän erimielisyyksiensä jälkeen.

Perustuslakivaliokunta ei nähnyt edellytyksiä nostaa syytteitä jupakasta, mutta moitti Haaviston menettelyä asiassa. Holopainen ja Forsgrén jättivät mietinnöstä vastalauseen.

Source Link is.fi