Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f56a4f1ecb6239e866d8f3febee168db, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katja, 28, lähti Mika Moringin kanssa Lappiin eikä koskaan palannut kotiin – tämä tapauksesta tiedetään – Uutisalue

Katja, 28, lähti Mika Moringin kanssa Lappiin eikä koskaan palannut kotiin – tämä tapauksesta tiedetään

Mika Moringin epäillään tappaneen kaksi nuorta naista, jotka katosivat autoilureissun aikana kolmen vuoden välein. Katja Miinalaisen katoaminen muistuttaa runsaasti Saara Arvan tapausta.

28-vuotias Katja Miinalainen nähtiin viimeisen kerran elossa elokuussa 2022, mutta sen jälkeen hänen kohtalostaan ei ole tietoa. Naisen epäillään joutuneen lukuisista seksuaali- ja väkivaltarikoksista tuomitun Mika Moringin surmaamaksi.

Katja Miinalaisen tapauksen tutkinnanjohtajan Mari Päivärinnan mukaan tutkinta on kesken eikä poliisilla tällä hetkellä ole uutta tiedotettavaa.

– Luonnollisesti teemme edelleen yhteistyötä Itä-Suomen poliisin kanssa, joka tutkii Saara Arvan tapausta, Päivärinta viestitti IS:lle tekstiviestitse.

Lue lisää: Täältä Saara Arvan ruumis löytyi

Katja Miinalainen asui Saara Arvan tapaan tuetussa asumisyksikössä Helsingissä. Kuva: Poliisi

IS uutisoi maanantaina, että pilkkijät olivat löytäneet Moringin uhriksi epäillyn toisen naisen, Saara Arvan, ruumiin järven rannalta Vesannolta Pohjois-Savosta 6. huhtikuuta. Arva katosi elokuussa 2019.

Molempien helsinkiläisnaisten tapauksissa on runsaasti samankaltaisuuksia. Kummankin tiedetään lähteneen Mika Moringin kanssa hämärälle autoretkelle Suomen syrjäseuduille.

IS koosti, kuinka tapahtumat molempien osalta etenivät.

Silminnäkijä huomaa pelokkaan naisen valkoisessa Audissa

Kolme vuotta Saara Arvan katoamismysteerin jälkeen Katja Miinalainen nousi valkoiseen Audi-merkkiseen autoon, jota ajoi Mika Moring.

Katja Miinalainen asui ennen katoamistaan Sininauhasäätiön asumisyksikössä Helsingin Töölössä Ruusulankadulla. Säätiö tarjoaa tuettua asumista pitkäaikaista asunnottomuutta kokeneille ihmisille, joilla on taustallaan päihde- ja mielenterveysongelmia.

Myös Saara Arva asui säätiön tuetussa asumisyksikössä Helsingin Vallilassa.

Moring on IS:n selvityksen mukaan lähestynyt erityisesti sellaisia itseään nuorempia naisia, jotka ovat olleet heikossa, päihteidenkäytön värittämässä elämäntilanteessa.

Säätiön toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kommentoi naisten katoamisia IS:lle kaksi vuotta sitten.

– Minulla on käsitys, ettei epäiltyä miestä ole varsinaisesti havaittu tai nähty säätiön asumisyksiköiden lähistöllä niin sanotusti päivystämässä. Meillä ei ole tarkempaa tietoa siitä, missä epäilty olisi näihin meidän asukkaisiimme törmännyt, Karvonen sanoi tuolloin.

Lue lisää: Mika Moringin epäiltyjä uhreja yhdistää yksi asia

Poliisi julkaisi Katja Miinalaisen kuvan hänen katoamisensa jälkeen. Kuva: Poliisi

Poliisin mukaan Moring ja Miinalainen kävivät retkensä varrella huoltoasemilla ja ruokakaupoissa. Kuva: Poliisi

Katja Miinalainen nähtiin varmasti viimeisen kerran 14. elokuuta 2022 Salon Kiikalassa. Epäillyn henkirikoksen tekoajaksi tarkentui sittemmin 14.–25. elokuuta 2022.

Moringin epäillään ajaneen Miinalaisen kanssa pitkän automatkan. Poliisi on pyytänyt ihmisiltä näköhavaintoja Moringista ja Miinalaisesta monilta paikkakunnilta ja teiden varsilta.

Ajoreitti kulki poliisin mukaan todennäköisesti ensin Kanta-Hämeen Tammelaan. Poliisi pyysi näköhavaintoja erityisesti Teuron ja Kuuslammin alueilta aikaväliltä 14.–21. elokuuta 2022. Tammelasta matkan kerrotaan jatkuneen Keski-Suomeen Pihtiputaalle 21.–23. elokuuta, josta valkoisella Audilla olisi ajettu Lappiin Rovaniemelle saakka.

Poliisin mukaan Moring ja Miinalainen olisivat olleet pohjoisessa 24.–25. elokuuta.

Pohjois-Suomesta näköhavaintoja toivottiin erityisesti Kittiläntien lähettyviltä. Elokuun lopussa, 25.–26. päivä, poliisi epäili Moringin ja Miinalaisen viettäneen aikaa myös Muoniossa, Äkäslompolontien ja Aakenuksentien seuduilla.

Lopulta automatka on päättynyt Helsinkiin, jonne Moring oli poliisin mukaan ajanut 26. elokuuta 2022 – ilman Miinalaista.

Moring ja Miinalainen majoittuivat syrjäisillä alueilla, kuten metsäautoteillä. He kävivät poliisin mukaan myös huoltoasemilla ja ruokakaupoissa.

Lue lisää: Sami uskoo todistaneensa taposta epäillyn Mika Moringin outoa käytöstä syrjäisellä hiekkatiellä

Joulukuussa 2022 poliisi teki poikkeuksellisen päätöksen ja päätti julkaista Moringin kuvan ja nimen liittyen epäiltyihin henkirikoksiin. Poliisi pyysi miehestä vihjeitä.

Loviisan Pernajassa kesällä 2022 ollut Sami kertoi IS:lle aiemmin nähneensä Moringin ja Miinalaisen heinäkuussa. Hän varmistui näköhavainnostaan poliisin julkaisemien kuvien jälkeen.

Sami törmäsi pariin syrjäisellä hiekkatiellä kesällä 14. heinäkuuta, eli tasan kuukausi ennen Miinalaisen viimeistä varmaa havaintoa Salossa.

Moringin valkoinen Audi oli pysäköitynä tien viereen. Samin mukaan Moring seisoi auton edustalla, Miinalainen istui auton etupenkillä.

– Kun menin fillarilla ohitse, ilmassa oli aika vahva kannabiksen tuoksu.

Moring ajelutti Miinalaista valkoisella Audillaan. Kuva: Poliisi

Farkkuihin pukeutunut Moring vältti ottamasta Samiin katsekontaktia. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin Moring ajoi Audilla Samia sekä tämän puolisoa vastaan ja vältti jälleen katsomasta heitä.

Samin mukaan auton etupenkillä istunut huppupäinen nainen oli pelokkaan näköinen.

– Näytti sille, ettei tyttö omasta tahdostaan siinä vieressä istunut.

Sami kertoi soittaneensa poliisille. Hän ei tiennyt, ottiko virkavalta tuolloin Moringin kiinni.

– Kun auto pääsi hiekkatiellä meidän ohitse, sen jälkeen se meni vauhdilla kohti maantietä, Sami kertoi.

Moring vangittiin Katja Miinalaisen taposta epäiltynä 2. joulukuuta 2022. Muutamaa viikkoa myöhemmin hänet vapautettiin tutkintavankeudesta käräjäoikeuden päätöksellä. Hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden päätöksen.

Moring ei ehtinyt päästä missään vaiheessa vapaaksi, sillä ennen hovioikeuden päätöstä käräjäoikeus ehti vangita miehen myös epäiltynä useista seksuaalirikoksista.

Lue lisää: Poliisi epäilee Mika Moringin surmanneen Katja Miinalaisen tällä reitillä – matka suuntautui Lapin syrjäisiin kolkkiin

Saara Arvan jäänteet löytyivät viisi vuotta katoamisen jälkeen

Kolme vuotta ennen Katja Miinalaista kateisiin jäi 35-vuotias Saara Arva. Hän oli lähtenyt Moringin mustan Audin kyytiin kesällä 2019.

Poliisin mukaan Moring ja Arva autoilivat Helsingistä muun muassa Keski-Suomeen ja Pohjois-Savoon Vesannolle, Tervoon ja Konnevedelle.

Matkansa aikana heidän epäillään leiriytyneen luonnon helmassa, metsäpalstojen ja vesistöjen läheisyydessä. Poliisin mukaan Arvalla ei ollut puhelinta mukanaan.

Saara Arva katosi 35-vuotiaana vuonna 2019. Kuva: Poliisi

Saara Arvan katoamisen aikaan Moringilla oli musta Audi. Kuva: Poliisi

Arvasta tehtiin paljon näköhavaintoja Pohjois-Savossa loppukesästä ja alkusyksystä 2019. Viimeinen havainto Arvasta tehtiin poliisin tietojen mukaan Keiteleen ja Konneveden yhdistävällä Neiturin kanavalla 31. elokuuta noin kello 19–20.

Poliisi löysi Arvan ja Moringin yhdeltä epäillyltä leiripaikalta luontoon kuulumattomia tavaroita lokakuussa 2023.

Tutkinnanjohtaja Esko Salon mukaan paikalta löytyi elintarvikepakkauksia ja vaatekappaleita. Laajoissa maastoetsinnöissä löytyi lisää kankaita, joiden epäiltiin olleen Saara Arvan vaatteista.

Lue lisää: IS:n tiedot: Mika Moringin tappamaksi epäillyn naisen ruumis on löytynyt Pohjois-Savosta

Tuolloin poliisi ei pystynyt vielä vahvistamaan, kenelle tavarat ja vaatteet mahdollisesti kuuluivat.

Tutkinnassa ei ole koskaan tullut ilmi mitään siihen viittaavaa, että Arva olisi kadonnut omasta tahdostaan. Poliisin ainoa epäilty on ollut Mika Moring.

Kului lähes viisi vuotta, kunnes huhtikuun alussa Saara Arvan jäänteet löytyivät vesantolaisen järven rannalta. Poliisi ei toistaiseksi ole kommentoinut, kuinka henkirikostutkinta seuraavaksi etenee.

Poliisi teki paikkatutkintaa Vesannolla 15. huhtikuuta. Kuva: Lassi Rinne

Pilkkijät löysivät Saara Arvan jäänteet hyvin syrjäisestä paikasta. Kuva: Lassi Rinne

Mika Moring tuomittiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kesällä 2023 kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen kahdesta raiskauksesta, kahdesta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä.

Kyseinen vankeustuomio tuli Moringin vuosi sitten toukokuussa saaman kuuden vuoden vankeustuomion päälle. Sen Moring sai seitsemään eri naiseen kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista vuosina 2018–2022. Henkirikoksista häntä ei ole koskaan tuomittu.

Poliisin mukaan Moringilla on jo vuosien ellei vuosikymmenten ajan ollut tapana lähestyä naisia ja ajeluttaa heitä ympäri Suomen syrjäkyliä. Poliisin mukaan Moring on saattanut kohdella myös muita lähestymiään naisia väkivaltaisesti.

Kolme muuta Moringin kanssa suhteessa ollutta naista kertoi IS:lle aiemmin väkivaltaisista ja pelottavista kokemuksistaan miehen kanssa.

Mika Moring istuu IS:n tietojen mukaan pitkiä tuomioitaan Jokelan vankilassa Tuusulan kunnassa Uudellamaalla.

Source Link is.fi