Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f96f98e36f3c0cad19677ccfbc800a21, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katso lista tuotteista, jotka ovat suomalaisten mielestä kutistuneet – sadat kertoivat havaintonsa ”shrinkflaatiosta” – Uutisalue

Katso lista tuotteista, jotka ovat suomalaisten mielestä kutistuneet – sadat kertoivat havaintonsa ”shrinkflaatiosta”

Kuluttajaliitto kysyi havaintoja tuotteiden pienentymisestä ja sai vastausvyöryn. Vastauksissa toistuivat tietyt tuotteet ja tuoteryhmät.

Miten tuotepakkauksia kutistetaan vaivihkaa? Katso toimittaja Sara Salmen lyhyt video aiheesta.

Vähemmän tavaraa, sama hinta. Tuotteen määrän pienentymistä ilman hinnan laskua on alettu kutsua shrinkflaatioksi tai piilokallistumiseksi.

Kun Kuluttajaliitto kysyi ilmiöstä havaintoja suomalaisilta, se sai vastausryöpyn. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta.

Kuluttajat ovat olleet hereillä, sanoo Kuluttajaliiton viestintäpäällikkö Paula Pessi.

Yritykset pitävät kuluttajia hölmöinä olettaessaan, että kuluttajat eivät muka huomaisi shrinkflaatiota.

Kyselyyn vastannut

Osa tuotteista keräsi runsaasti havaintoja

Vastauksissa toistuivat tietyt tuotteet ja tuoteryhmät.

Kuluttajien mukaan pienentymistä näyttää tapahtuneen etenkin lemmikkien ruoissa. Paljon havaintoja keräsivät myös rasvalevitteet, seiti, juusto ja lihavalmisteet.

– Erityisesti näissä tuotteissa ja tuoteryhmissä vaikuttaisi siltä, että kutistamista on todella tapahtunut, sillä samoja havaintoja tuli näin paljon, Pessi sanoo.

Pidän sitä kuluttajien huijaamisena. En osta kyseisiä tuotteita enää koskaan.

Kyselyyn vastannut

Vastauksista poimittiin tuotteet, joista tuli vähintään viisi samankaltaista epäilyä pienentymisestä.

Karkkihylly ruokakaupassa. Taustalla henkilö poistuu hyllyltä.

Moni on miettinyt karkkipussien pienentymistä, mutta eniten havaintoja tuli ihan muista tuotteista. Arkistokuva. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Tarkkaile myyntihintaa

Kuluttajaliiton mukaan valmistajat esittävät erilaisia syitä tuotteiden koon kutistumiselle. Osa kertoi tämän olevan kuluttajien toive, osa taas on vedonnut aiemmin raaka-aineiden hinnan nousuun.

Esimerkiksi Kivikylä tarjosi todisteita Kuluttajaliitolle myös myyntihinnan laskusta.

– Jos hinta todella pienenee samassa suhteessa tuotteen koon kanssa, kuluttaja ei häviä kaupassa, Paula Pessi muistuttaa.

Jotta todella voi todistaa pienentymisen, pitäisi tietää sisällön muutoksista sekä hinnan muutoksesta. Pessin mukaan muutos voi selvitä kilo- ja litrahintoja seuraamalla.

Hieman tulee harhaan johdettu olo, kun koon muutosta ei missään mainita ja jopa hinta oli noussut hieman.

Kyselyyn vastannut

Kuluttajaliiton mukaan kutistamisesta pitäisi viestiä avoimesti. Markkinointi voi olla liiton mukaan harhaanjohtavaa, jos pakkauksen kokoa sisältöineen pienennetään vaikkapa viidenneksellä, mutta siitä ei avoimesti kerrota kuluttajille ja markkinointi jatkuu entiseen malliin.

– Kun huomaa suosikkituotteensa kutistuneen vaivihkaa, voi tuntea tulleensa jollakin tavalla petetyksi, Pessi sanoo.

Esimerkiksi Ranskassa tunnettu kauppaketju ilmoitti varoittavansa kuluttajia tuotteista, joissa pakkauskoot ovat kutistuneet mutta hinta ei.

Kuluttajaliitto on toimittanut kyselynsä havainnot Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Oletko törmännyt kutistuneisiin tuotteisiin? Voit kommentoida aihetta 26. syyskuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi