Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_10b3944a2ecee4fa71b2ed79b3cc86eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kilpa-ajo Nelostiellä 170 km/h – poliisi kertoo 3 varoittavaa esimerkkiä nuorten kuljettajien kaahailusta – Uutisalue

Kilpa-ajo Nelostiellä 170 km/h – poliisi kertoo 3 varoittavaa esimerkkiä nuorten kuljettajien kaahailusta

Lapin poliisilaitos ilmaisee huolensa nuorten liikennekäyttäytymisestä.

– Pelkästään Rovaniemen alueella epäillään viiden nuoren syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen viikon sisään, toteaa rikoskomisario Jarno Auvinen Lapin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Varoittavia esimerkkejä on liikaa – tässä niistä kolme:

Perjantaina 3. kesäkuuta Nelostiellä oli kahden henkilöauton kilpa-ajo. Poliisipartio mittasi autojen nopeudeksi Saarenkylän kohdalla Rovaniemellä 170 km/h. Poliisi tavoitti toisen kuljettajan. Toinen pääsi pakoon, mutta auton rekisterinumero on poliisin tiedossa. Poliisin tavoittama kuljettaja on 17-vuotias ”poikkeuslupalainen”.

Viikko sitten torstaina kaksi kilvetöntä motocross-pyörää ajoi Rovaniemen keskustassa. Poliisi yritti pysäyttää pyöriä, mutta kuljettajat kaahasivat karkuun. Motocross-pyöräilijät pakenivat poliisia kovalla vauhdilla Rovaniemen keskustassa ja keskustan lähistöllä. Ne ajoivat päin punaisia liikennevaloja ja pitkin pyöräteitä. Muun muassa Kajaanintien varressa pyörätiellä poliisi mittasi pyörien nopeudeksi noin 100km/h.

– Molemmat kuljettajat tavoitettiin ja tuotiin kiinniotettuina poliisivankilaan. Kuljettajat ovat 15–16-vuotiaita, Auvinen sanoo.

Viikko sitten perjantaina poliisi oli paikalla nuorison kokoontumisessa, jossa oli paikalla poliisin arvion mukaan noin sata nuorta – ja lisäksi ainakin mopoja, mopoautoja ja mönkijöitä. Poliisin mukaan musta enduromallinen moottoripyörä ohitti poliisipartion keula pystyssä ajaen ja pakeni poliisia. Asia on poliisilla edelleen selvityksessä.

Pyörästä on hyvät tuntomerkit, mutta poliisi kaipaa vihjeitä kuljettajan henkilöllisyydestä. Vihjeitä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lappi@poliisi.fi.

”Seuraamukset ovat vakavia”

Poliisin mukaan erityisesti nuorten asenteissa ja ajotapakulttuurissa on parantamisen varaa.

– Nämä piittaamattomuudesta tulevat seuraamukset ovat vakavia, muta toki toissijaisia seuraamuksia sen rinnalla, että pahimmillaan kilpa-ajo tai poliisia pakeneminen kovalla vauhdilla voi johtaa törmäykseen, ulosajoon ja täten henkilövahinkoihin. Vanhemmat ja aikuiset, jutelkaa nuorten kanssa näistä asioita avoimesti ja monesta eri näkökulmasta, Auvinen sanoo.

Tällaisia ovat ”poikkeuslupalaisten” onnettomuustilastot

Nykyään 17-vuotiaat voivat saada henkilöautokortin poikkeusluvalla. Kaikille 17-vuotiaille ajokortin mahdollistava uudistus on jämähtänyt eduskuntaan, sillä esityksessä on vielä paljon selvitettävää ja mahdollisia ristiriitaisuuksia. Monet asiantuntijat ovat pitäneet ideaa huonona.

Hallituksen esityksen mukaan jokainen 17-vuotias voisi saada B-luokan ajokortin vanhempiensa suostumuksella. B-luokan ajokortti oikeuttaa ajamaan henkilöautoa. Esityksen mukaan 17-vuotiaiden henkilöautokortti ei olisi voimassa yöllä kello 00–05 välisenä aikana. Lisäksi 17-vuotias saisi kuljettaa vain yhtä matkustajaa kerrallaan.

Lue lisää: 17-vuotiaille ajokortin mahdollistava uudistus jämähti eduskuntaan – poliisi ei ehtisi valvoa

Lue lisää: Hallitus ehdottaa kaikille 17-vuotiaille mahdollisuutta ajokorttiin – asiantuntijat pitävät ideaa huonona

Traficom on tilastoinut onnettomuudet, joissa kuljettajana oli 17-vuotias. Tilaston mukaan 23 prosenttia nuorten kuljettajien henkilövahinko-onnettomuuksista vuosina 2019–2021 tapahtui kello 00–05 yöllä.

26 prosentissa onnettomuuksista 17-vuotiaalla kuljettajalla oli kyydissään enemmän kuin yksi matkustaja, ja kello 00–05 tapahtuneista onnettomuuksista melkein puolessa matkustajia oli kaksi tai enemmän.

17-vuotiaiden henkilöautonkuljettajien onnettomuuksissa kuoli 17 ihmistä vuosina 2019–2021.

Source Link is.fi