Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_979ac999a86bb2ced88139e9ed37bc07, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kokoomus vaatii hallitukselta tuumaus­taukoa hoitaja­mitoituksen kanssa: ”Laput silmillä ideologian nimissä ajamista emme voi hyväksyä” – Uutisalue

Kokoomus vaatii hallitukselta tuumaus­taukoa hoitaja­mitoituksen kanssa: ”Laput silmillä ideologian nimissä ajamista emme voi hyväksyä”

Oppositiopuolue kokoomus jättää eduskunnan syyskauden alkaessa välikysymyksen vanhus- ja terveyspalvelujen tilasta. Puolue edellyttää hallitusta tekemään niihin korjauspaketin budjettiriihessä.

Kokoomuksen mukaan aikalisä ympärivuorokautisen vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen nostamisessa 0,7 sitovaan mitoitukseen voi olla tarpeen, jos riittävää määrää hoitajia ei sen toteuttamiseen löydy.

– Me vaadimme uudelleenarviointia, jonka lopputulos ei voi olla se, että mennään 0,7 mitoitukseen tilanteessa, jossa se johtaisi tuhansien hoitopaikkojen vähennykseen, kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Mykkänen nosti esiin perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) sanoneen, että hoitajamitoituksen nostaminen hallituksen säätämällä tavalla vaatisi 3 200 hoitajaa lisää. Hoitajamitoituksen on tarkoitus nousta huhtikuun alkuun mennessä 0,7 hoitajaan yhtä asiakasta kohden.

– Tällä hetkellä emme pysty täyttämään 0,6 hoitajamitoitusta muuta kuin sillä, että tuhansia paikkoja on ajettu alas. Laput silmillä ideologisen itsepäisyyden nimissä ajamista emme voi hyväksyä, Mykkänen sanoi puoluejohdon kesäkokouksen infossa.

Mykkänen ei vastannut suoraan siihen, vaatiiko kokoomus aikalisää tai hoitajamitoituksen lykkäämistä.

– Jätämme portin, että jos tässä kääritään hihat ja saadaan Suomeen mitoituksen vaatimaa ammattihenkilöstöä niin emme me sitä vastusta.

Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan hoitajamitoituksen eteenpäin viemistä on tuumattava osana vanhus- ja terveyspalvelujen suurempaan kokonaisuutta.

– Olisi aika kylmää politiikkaa, jos se vietäisiin eteenpäin, nyt kun ollaan nähty, mitä tapahtuu ilman, että varmistetaan riittävä määrä hoitajia ja ilman, että varmistetaan, ettei se heikennä kotihoitoa. Pitää pysähtyä, Sarkomaa sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo suomalaisten vanhus- ja terveyspalvelujen olevan nyt kriisissä.

– Nyt on viimeinen hetki katsoa totuutta silmiin. Meidän vanhuksemme eivät saa tarvitsemaansa hoivaa, palvelut ovat ylikuormittuneet ja hoitajien sekä muun henkilöstön työtaakka on valtava, Orpo sanoi.

Ympärivuorokautisessa vanhustenhoivassa on 3 000 tyhjää paikkaa, koska hoitajia ei riitä liittyen hoitajamitoituksen kiristymiseen. Vanhuspalveluiden toimimattomuuden vuoksi päivystykset ovat ruuhkautuneet ympäri Suomea, kun vanhukset hakevat niistä apua.

Orpo muistuttaa, että hallituspuolueet lupasivat hoitaa vanhus- ja terveyspalvelut kuntoon. Krista Kiuru (sd) sanoi aikoinaan hoitajamitoituksen säätämisen olevan parin tunnin homma.

– Laki säädettiin, mutta jäi huolehtimatta, että on riittävästi hoitajia ja resursseja. Nyt olemme tässä tilanteessa.

Orpo muistutti, että Juha Sipilän (kesk) hallituskauden lopulla käynnistettiin työ hoitajapulan ratkaisemiseksi.

– Ministeri Saarikko sanoi viime viikolla, ettei STM:ssä ole tehty mitään asian eteen. Jos olisi tehty, niin sinänsä hyvää tarkoittava hoitajamitoitus toimisi jo tänä päivänä paremmin. Mutta ei ole tehty. Me haluaisimme nyt kuulla pääministeriltä, mikä on hallituksen kanta. Mitä se aikoo tehdä?

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen muistutti, että perustuslakivaliokunta on asettanut hallitukselle seuranta- ja toimintavelvoitteen.

– Jos hoitajamitoitus johtaa vanhuspalvelujen ja muiden vanhustenpalvelujen heikkenemiseen, valtioneuvoston pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Tällä välikysymyksellä pyritään siihen, että pääministeri Marin ottaisi asiassa jonkun linjan ja asia otettaisiin haltuun. Ei ole yhtenäistä linjaa. Saarikolla on yksi linja, Lindénillä toinen ja kolmannella viikolla löytyy varmasti kolmas linja. Asia nyt hallintaan, tätä ei voi vaan jättää levälleen, Häkkänen suomi.

Orpo korosti, ettei kyse ole siitä, kuka asiassa oli alun perin oikeassa ja kuka väärässä. Eduskuntavaalien alla kokoomus piti toistuvasti esillä, etteivät hoitajat riitä hoitajamitoituksen nostamiseen.

Source Link is.fi