Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d08db6f2b5f2392fab08ab0278a8bbec, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kolme mahdollista selitystä ällöttävälle hajulle – yksi asia toistuu – Uutisalue

Kolme mahdollista selitystä ällöttävälle hajulle – yksi asia toistuu

Palomestarin mukaan näin suuren skaalan hajuongelma on hyvin poikkeuksellinen.

Helsingissä ja Uudellamaalla havaittiin sunnuntaina ajoittain voimakasta hajua ilmassa. Rikinkatkuiseksi ja palavan kumin kaltaiseksi kuvaillun hajun lähde on yhä mysteeri.

Erilaisia teorioita hajulle kuitenkin on.

Lemusta on raportoitu myös Pietarin seudulla, ja moni teoria hajun alkulähteestä osoittaakin Venäjän suuntaan.

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, että tuulen suunta mahdollisti sen skenaarion, että haju olisi kulkeutunut Suomeen Pietarin alueelta.

1. Patoalue Venäjällä

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Martin Forsius kertoi Ilta-Sanomille, että hänen jo eläköitynyt kollegansa tarjosi yhden teorian hajun alkulähteeksi.

– Pietarin edustalla on valtava patoalue. Hapettomissa olosuhteissa biologisissa prosesseissa voi syntyä rikkivetyä. Noin teoriassa jäiden lähdön jälkeen voisi syntyä isojakin määriä rikkiyhdisteitä. Se on mahdollista, Forsius sanoo.

Vuonna 2011 Pietarin edustalle valmistunut patokompleksi. Kuva: REUTERS/Alexander Demianchuk

2. Teollisuuspäästöt

Valtavan leviämisalueen takia Venäjältä kantautuneet teollisuuspäästöt ovat Forsiuksen mukaan löyhkän todennäköisin syy.

– Tuolla suunnalla on käsittääkseni aika isojakin öljynjalostamoita, joissa prosessoidaan käsittääkseni raakaöljyä ja syntyy tämän tyyppisiä yhdisteitä, ja ne kaasut poltetaan juuri siksi, ettei synny hajuhaittoja. Tällainen prosessi voi pettää.

Forsius sanoi Ylen haastattelussa, että hajuja syntyy myös puunjalostusteollisuudessa.

Venäjältä kantautuvat teollisuuspäästöt voivat selittää hajua. Kuvassa venäläisen öljy- ja kaasuyhtiö Slavneftin omistama Slavneft-YaNOS-jalostamo Jaroslavlin kaupungissa Venäjällä 18. tammikuuta 2017. Kuva: REUTERS/Maxim Shemetov

3. Kaatopaikka

Hajun lähteeksi on arveltu myös venäläistä kaatopaikkaa. Hapettomissa olosuhteissa myös kaatopaikoilla voi syntyä pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Leningradin alueen jäteongelma ei ole uusi, mutta Ukrainan suursodan myötä se on vain pahentunut. IS kertoi aiemmin Pietarin edustalla sijaitsevasta Novyi Svet – Eko -nimellä tunnetusta kaatopaikasta, josta on tullut Leningradin alueen kovaa vauhtia paisuvan saasteongelman yksi symboleista.

Kuva: TASS / Sipa USA / MVPhotos

Jätevuori haisee asukkaiden mukaan kilometrien päähän niin kuvottavalta, että talojen ikkunat on pidettävä jatkuvasti kiinni. Ilmaan haihtuu myös haitallisia kaasuja.

Leningradin alueella on muitakin jätevuoria.

Pietarin seudulla on jo pitkään kärsitty hajuongelmista.

Ihmiset ovat valittaneet kemiallisista hajuista, joiden alkuperää viranomaiset eivät ”osaa” selittää. Asukkaille on vastattu, että Venäjän lainsäädäntö ei tunne ”hajunormeja”, joten hajuongelmaa ei ole siten myöskään juridisesti olemassa.

Vladimir Putin ja Pietarin entinen kuvernööri Valentina Matvijenko osallistuivat seremoniaan, joka juhlisti Pietarin patokokonaisuuden avajaisia ​​Pietarin ulkopuolella 12. elokuuta 2011. Kuva: REUTERS/Alexsey Druginyn

Kumotut teoriat

Osa hajusta esitetyistä teorioista on jo kumottu.

  • Porvoossa Nesteen jalostamolla maanantaina alkanut suurseisokki ei ole syypää hämmentävään hajuun, jalostamolta kerrottiin Helsingin Sanomille.

  • Pelastuslaitos taas kertoi aiemmin, ettei ilmoitus vaarallisen aineen onnettomuudesta Helsingin Kalasatamassa liity hajuun.

  • STT kysyi Helsingin seudun ympäristöpalveluita (HSY), olisiko haju voinut olla peräisin viemäriverkostosta. HSY:n verkosto-osaston päivystävän mestarin Anssi Yrjölän mukaan viemäriverkostoissa ei havaittu mitään normaalista poikkeavaa.

  • Islannin tulivuorenpurkauskaan tuskin on hajun syy. HS kirjoittaa, että Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmamassat kulkeutuivat Helsinkiin kaakon suunnalta eli Pohjois-Viron tai Venäjän rannikon läheisyydestä.

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ville Estlander kertoo, että pelastuslaitoksella ei ole tietoa, mistä haju on peräisin.

Pelastuslaitoksen julkaisemassa tiedotteessa kerrottiin sunnuntaina, että pelastuslaitos lopetti asian selvittämisen tältä erää.

Estlanderin mukaan asian selvittäminen lopetettiin, koska asiaa tutkivat tahot totesivat yhteisesti, ettei tutkinta etene.

– Oikeastaan kaikki on tehty, mitä pystytään näillä resursseilla.

Pelastuslaitos sai asiasta ilmoituksen sunnuntaina kello 15 jälkeen, ja Hätäkeskukseen tuli useita soittoja laajalta alueelta. Havaintoja hajusta oli Porvoosta Länsi-Uudellemaalle.

Hajun lähdettä alettiin selvittää laajalla viranomaisyhteistyöllä: mukana ovat olleet Helsingin pelastuslaitoksen lisäksi Helsingin poliisi, Rajavartiolaitos, Ilmatieteen laitos, Suomen Ympäristökeskus ja Hätäkeskuslaitos.

Estlanderin mukaan Ilmatieteen laitos jatkanee asian selvittämistä.

Asiasta on oltu yhteydessä myös Viron viranomaisiin, joilla ei ole ollut havaintoja poikkeavaisuuksista Viron alueella.

Rajavartiolaitos tarkisti hajun vuoksi Suomenlahden merialueen.

Myös ilmanlaatu oli sunnuntaina Ilmatieteen laitoksen antaman tiedon mukaan normaali.

Säteilyturvakeskus ilmoitti, ettei säteilyä havaittu.

Husista kerrottiin Helsingin Sanomille, että tilanne ei sunnuntaina näkynyt ensihoidossa tai päivystyksessä.

Maanantaina hajusta ei ole tullut pelastuslaitokselle havaintoja, Estlander kertoo.

Hän ei muista, että vastaavaa olisi tapahtunut aikaisemmin.

– Kyllä tämä hyvin erikoinen on, kun ajattelee tätä skaalaa. Kyllä sen on täytynyt olla aikamoinen päästö.

Source Link is.fi