Banner Before Header

Kommentti: Petteri Orpolle etsitään jo hallituskumppaneita – keskusta pitäisi panna ensin lihotuskuurille

Neljännelle kaudelleen valittu puheenjohtaja Petteri Orpo yritti vähätellä hallituspohjakeskustelua sunnuntain tiedotustilaisuudessa.

– Hallituspohjien miettiminen on mukavaa, mutta sillä ei ole merkitystä tässä vaiheessa, Orpo rauhoitteli.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä 2. huhtikuuta.

Siitä huolimatta tulevaa hallituspohjaa pohdittiin puoluekokouskäytävillä ja Kalajoen Hiekkasärkkien rantahietikoilla – ylipäätään siellä, missä pari porvaria sattui nokikkain.

Hallituskuume ei ole ihme, sillä kokoomus johtaa gallupeita ylivoimaisesti, Ylen mittauksessa kokoomuksen kannatus on 25,9 prosenttia.

Ykkössuosikki kumppaniksi summittaisen käytäväarvion perustella kokoomuksessa olisi keskusta.

Annika Saarikon johtamalla keskustalla on kuitenkin yksi ongelma. Sen kannatus on kuihtunut jo liian pieneksi (Ylen gallupissa 12,1%), että sen varaan voisi suunnitella esimerkiksi porvarihallitusta apupuolueilla maustettuna.

– Kaikkihan meillä toivovat, että kepu söisi vaikka jotakin beroccaa, että se kannatus piristyisi jonkin verran, muuan kokoomusvaikuttaja tuskaili.

Yhtenä vaihtoehtona heitellään myös eräänlaista Juha Sipilä kakkosta, jossa Orpo ottaisi pääministerinpaikan ja hallitukseen tulisivat kepu ja perussuomalaiset.

Demarit ovat kuulemma kuiskineet kokoomuksen suuntaan, että Sdp:ssä on ehkä voittamassa alaa vähemmän velkavetoinen talouspolitiikka, eräänlainen uuslipposlaisuus.

Mutta varsinaisesti oikea toinen vaihtoehto on kokoomuksen ja Sdp:n sinipuna.

Demarit ovat kuulemma kuiskineet kokoomuksen suuntaan, että Sdp:ssä on ehkä voittamassa alaa vähemmän velkavetoinen talouspolitiikka, eräänlainen uuslipposlaisuus.

Kun Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on kokoomuksen mukaan esiintynyt Nato-prosessissakin mallikelpoisesti, niin mahdollisena pidetään sitä, että Marin voi kääntyä myös tiukemman talouspolitiikan kannalle.

– Käänsihän Jutta Urpilainenkin kelkkaansa, kokoomuksesta muistutetaan.

Se kokoomuksessa jätetään sanomatta, että talouspoliittisen käännöksensä jälkeen Urpilainen nakattiin syrjään Sdp:n johdosta 2014, ja puheenjohtajaksi junailtiin Antti Rinne (sd), nykyhallituksen ohjelman isä.

Moni kokoomuslainen pelkää toisaalta sitä, että sinipunahallitus ajautuisi ikuiseen ay-liikkeen masinoimaan kolmikantakierteeseen, jossa talousuudistuksia ei saa läpi.

Voi olla, että kokoomuksen hallituskaavailut ovat ennenaikaisia.

Puheenjohtaja Orpo tietää senkin, että paikkojen jako etukäteen vaikuttaisi ylimieliseltä – ja ylimielisyysleimaa kokoomus pelkää nyt kuin ruttoa.

Source Link is.fi