Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f00da7e2c368b0178b852d55aefa8a88, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Thatcheriin verrattu Riikka Purra ihmetteli, miksei ”Rautarouva” kelpaa feministeille esikuvaksi – siihen on aivan selkeä syy – Uutisalue

Kommentti: Thatcheriin verrattu Riikka Purra ihmetteli, miksei ”Rautarouva” kelpaa feministeille esikuvaksi – siihen on aivan selkeä syy

Valtiovarainministeri Riikka Purra paljasti lausunnollaan, ettei hän ymmärrä, mitä feminismi on, kirjoittaa toimittaja Essi Myllyoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) ihmetteli torstaina Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa, miksi nykyfeministit eivät halua nostaa Margaret Thatcheria ikonikseen.

Purraa on verrattu ”Rautarouvana” tunnettuun Britannian entiseen pääministeriin, jonka ankara tyyli johtaa maataan jakoi brittejä vahvasti 1980-luvulla.

Haastattelussa Purra ei halunnut ottaa kantaa vertaukseen, mutta kertoi ”nostavansa mielellään pöydälle Thatcherin feminismin”.

– Hän yksin naisena ui tiensä huipulle erittäin miehisessä, maskuliinisessa maailmassa, Purra ihasteli.

Siihen, miksi Rautarouva ei ole kelvannut feministeille esikuvaksi, on kuitenkin ihan selvä syy: Thatcher ei ollut feministi.

Thatcherin toiminnassa ei ollut mitään feminististä ja miksipä olisikaan ollut, koska hän inhosi feminismiä.

”Mitä se on koskaan tehnyt hyväkseni” Thatcherin väitetään kysyneen.

Vuosi oli vasta 1982, kun Thatcher jo tuumasi, että taistelu naisten oikeuksista on jo voitettu. Thatcherin väitetään myös sanoneen, että ”feminismi on myrkkyä”.

Noustessaan Britannian ensimmäiseksi naispääministeriksi Thatcher eittämättä rikkoi lasikaton ja antoi esimerkin, että nainenkin voi pestiä hoidella siinä missä mieskin.

Ja Rautarouvahan hoiteli hommaansa vielä ”miehekkäämmin” kuin moni edeltäjänsä: harjoitti harvinaisen epäempaattista talouspolitiikkaa, kyykytti ammattiliittoja, voitti Falklandin sodan ja olisi halunnut palauttaa kuolemanrangaistuksen takaisin Britanniaan.

Sekin on mainittava, että Thatcher oli myös sukupolvensa naiseksi (1925– 2013) varsin koulutettu: hän opiskeli ensiksi kemistiksi, sitten juristiksi.

Margaret Thatcher jätti lähtemättömän jäljen poliittiseen historiaan. Kuva: James Colburn / ZUMA / MVphotos

Thatcher ei kuitenkaan uskonut muiden naisten mahdollisuuksiin edetä. Hän ei varsinaisesti pyrkinyt edistämään naisten asioita tai auttanut muita naisia etenemään.

Pitkän uransa aikana hän nimitti vain yhden naisen poliittisesti keskeiseen tehtävään.

Sen sijaan Thatcher kannatti perinteisiä sukupuolirooleja ja ärsytti jo aikansa naisasianaisia korostamalla naisten roolia kodinhengettärinä ja hoivaajina.

Kun työpäivä pääministerinä oli ohi, Thatcher kipitti kotiin laittamaan päivällistä puolisolleen Dennisille.

Feminismi on harvinaisen väärinymmärretty ideologia. Arkipuheissa se kääntyy edelleen valitettavan usein naisten suosimiseksi miesten kustannuksella.

Valtiovarainministeri Riikka Purra. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Historiallisesti feminismi on toki pyrkinyt parantamaan naisten asemaa – mutta ei miesten kustannuksella.

Kujalla on myös Purra oman feminismi­käsityksensä kanssa.

Nykyään feminismi on jakaantunut useisiin eri suuntauksiin, mutta niitä yhdistää tavoite taata kaikille yhtäläiset oikeudet olla ja toimia maailmassa.

Feminismi ei siis vaadi tasa-arvoa vain naisille, vaan ihan kaikille sukupuoleen, ihonväriin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta.

Thatcher oli kuitenkin äärikonservatiivi, joka muun muassa vastusti homojen oikeuksia ja kannatti Etelä-Afrikan erottelupolitiikkaa apartheidia. Hänen ankara talous­politiikkansa syvensi luokkajakoa Britanniassa.

Riikka Purralle siis terveisiä: se, että on nainen ja onnistuu etenemään miehisessä maailmassa, ei tee kenestäkään feministiä.

Source Link is.fi