Koronatilanne pahenee – miten käy joulurauhan julistuksen?

Turun perinteinen joulurauhan julistus tehtiin viime jouluna ilman yleisöä koronan vuoksi. Julistus annettiin tutusti Brinkkalan talon parvekkeelta Turun Vanhalla Suurtorilla, mutta alue oli aidattu ja esiintyjillä turvavälit.

Pandemia ei ota hellittääkseen, ja viime päivinä on raportoitu suurimmista tartuntaluvuista koko pandemian aikana.

Lue lisää: Suomessa todettu lähes 1 200 uutta korona­virus­tartuntaa – katso oman kuntasi tilanne

Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi maanantaina uusia määräyksiä ja kielsi yli 50 hengen kokoontumiset sisätiloissa, ellei osallistujilta edellytetä koronapassia. Avi on tiedottanut reagoivansa koronatilanteeseen.

Miten käy siis joulurauhan julistuksen? Pääsevätkö turkulaiset tänäkään vuonna paikan päälle todistamaan satojen vuosien perinnettä?

– Me menemme avin ohjeiden mukaan, ja tämän hetkiset ohjeet ovat voimassa 16.12. saakka. Ne mahdollistavat ulkona tapahtuvat yleisötilaisuudet, ja sen mukaan toimimme. Eli näillä näkymin joulurauha voitaisiin julistaa kutakuinkin normaalisti, Turun kaupungin protokollapäällikkö ja joulurauhan julistuksen lukija Mika Akkanen sanoo.

– Vaikka koronatilanne näyttää nyt huonolta, 80 prosenttia väestöstä on rokotettu ja yleinen tilanne on viime vuotta parempi.

Protokollapäällikkö Mika Akkanen julistaa joulurauhan tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Jos määräykset tiukentuvat, onko mahdollista, että julistusta pääsisi katsomaan aidatulle alueelle koronapassin esittämällä?

– Meillä on erilaisia skenaarioita, kuten viime vuonnakin. Niin pitkälle emme ole vielä menneet, että meillä olisi b- ja c-vaihtoehdot valmiina. Menemme terveysviranomaisten ja avin ohjeiden mukaan.

Lue lisää: Korona­tartunnat räjähtivät uuteen ennätykseen – tällä ikäryhmällä riski joutua sairaalaan korostuu

Akkanen julistaa joulurauhan tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Viime vuosi jäi hänen mieleensä poikkeuksellisena.

– Teknisesti suoritus oli sama, mutta olihan se erilaista ilman yleisöä. Oli ikävää, että turkulaiset eivät päässeet näkemään sitä livenä. Kovasti toivon, että julistus voitaisiin tarjota tänä vuonna yleisölle paikan päällä. Se on monen perhekunnan traditio.

Muuttuipa koronatilanne mihin suuntaan tahansa, yksi asia on kuitenkin varma:

– Joulurauha julistetaan, eikä siitä missään nimessä tehdä nauhoitusta tai mitään muutakaan, Akkanen sanoo.

Source Link is.fi