Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0f53688dcb88cdc303ca048d07b1a58c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koulu keksi, miten oppimisvaikeuksista kärsivät nuoret saadaan keskittymään – tällainen on aistimökki – Uutisalue

Koulu keksi, miten oppimisvaikeuksista kärsivät nuoret saadaan keskittymään – tällainen on aistimökki

Turkulaiskoulun aistimökillä halutaan herättää keskustelua aistiesteettömien oppimisympäristöjen merkityksestä oppilaille ja koulujen henkilökunnalle.

Turun Puropellon kouluun on rakennettu ainutlaatuinen aistimökki, joka tarjoaa oppilaille mahdollisuuden vetäytyä rauhalliseen, aistiesteettömäksi suunniteltuun tilaan. Kuva ja video: Arttu Kuivanen / Yle

– Täällä on akustiikkalevyjä ja -verhoja, joilla äänimaailmaa saa hiljennettyä. Taustalla kuuluu pulputus, joka tulee väriä vaihtavasta lampusta. Myös väritys on maanläheinen, esittelee erityisopettaja Moona Almenoksa Puropellon koulun uutta tilaa, johon voi paeta aistikuormitusta.

Turkulaiskoulussa elokuussa käyttöönotettu, noin neljän neliömetrin kokoinen aistimökki toimii prototyyppinä konseptille, jota kehitetään oppilailta saatavan palautteen pohjalta.

Turun kaupungin projektikoordinaattori Tiina Vanhasen mukaan aistimökki syntyi tarpeesta saada koululle rauhoittumistila.

– Kouluympäristössä on paljon erilaisia ärsykkeitä, joista sekä aikuiset että lapset voivat kuormittua. Tämän avulla tuomme esille myös aistiesteettömyyden merkityksen oppimiselle, Vanhanen sanoo.

Tiina Vanhanen ja Moona Almenoksa pienessä akustoidussa huoneessa, lattialla pyöreän mallinen tyyny.

Tiina Vanhasen ja Moona Almenoksan mukaan aistimökki on sisustettu aistiesteettömyys huomioon ottaen. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Aistiesteettömyydessä on kyse ympäristön toimivuudesta aistien näkökulmasta. Aistiesteettömyyttä edistävät esimerkiksi luonnollinen värimaailma, häikäisemätön valaistus, mieto hajumaailma, luonnonmateriaalit ja akustiikkalevyt.

Aistiesteettömät ympäristöt ovat tärkeitä kaikille oppilaille, mutta erityisesti heille, jotka tarvitsevat rauhallista tilaa – kuten nepsy-lapsille.

– Tämä on lähes 600 oppilaan koulu, joten kuka tahansa meistä voi kaivata paikkaa, jossa voi hetken levätä, Almenoksa sanoo.

Tulevaisuuden kouluissa syytä huomioida aistiesteettömyys

Puropellon koulun aistimökillä halutaan herättää keskustelua aistiesteettömien oppimisympäristöjen merkityksestä oppilaille ja henkilökunnalle.

– Toivon, että tulevaisuudessa kaikki koulut ja varhaiskasvatusyksiköt ovat jo alunperinkin suunniteltu aistiesteettömiksi, Tiina Vanhanen sanoo.

– Me ihmiset toimimme myös muualla kuin kouluissa, joten pyrimme siihen, että Turun kaupunki saa kirjoitettua aistiesteettömyysohjeistuksen, jota noudatetaan muuallakin kuin kouluissa, Vanhanen lisää.

Tiina Vanhanen istuu akustoidun huoneen lattialla tyynyllä.

Turun kaupungin projektikoordinaattori Tiina Vanhanen toivoo, että aistiesteettömyys huomioidaan tulevaisuudessa jo kohteiden suunnitteluvaiheessa. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Perusopetuslain mukaan oppilaille on turvattava turvallinen oppimisympäristö ja yhdenvertaisuuslaki vaatii, että ympäristöjä tulee muokata kohtuullisin keinoin kaikille sopiviksi.

– Tämä ei ole keneltäkään pois, vaan tämä hyödyttää kaikkia. Varmasti kaikki kokevat olonsa miellyttävämmäksi, kun aistiesteettömyysasiat on otettu huomioon, Vanhanen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 19. lokakuuta kello 23 asti.

Source Link yle.fi