Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cc416c33ee8017bc5247f05f122f224, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuva paljastaa hurjan kuhinan USS Kearsargen ympärillä – tällaista sotakalustoa kaupungin kokoisesta tuhokoneesta löytyy – Uutisalue

Kuva paljastaa hurjan kuhinan USS Kearsargen ympärillä – tällaista sotakalustoa kaupungin kokoisesta tuhokoneesta löytyy

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge rantautui perjantaiaamuna Helsingin Hernesaareen.

257-metrinen alus on vieraillut kesän aikana Ruotsissa ja Norjassa, ja ensi viikolla se siirtyy harjoittelemaan pohjoiselle Itämerelle ja Hangon seudulle yhdessä Merivoimien kanssa. Harjoitukset alkavat maanantaina ja päättyvät perjantaina 19. elokuuta. Toukokuussa alus kerkesi pistäytymään myös Tallinnassa.

Kearsarge on Helsingin rannassa kiinni maanantaihin asti. Tavalliset kansalaiset saavat ihmetellä eteläisen Hernesaareen parkkeerannutta kolossia kuitenkin vain etänä. Aluksella ei Merivoimien mukaan järjestetä vierailun aikana yleisöesittelyjä.

Valtavan maihinnousutukialuksen kiinnittyminen Helsinkiin näkyi kuitenkin lisääntyneenä liikehdintänä Hernesaaressa ja sen edustalla. Ilta-Sanomien lukijan lähettämässä kuvassa näkyy kuinka USS Kearsargea tultiin ihastelemaan myös meriteitse. Kuvanottohetkellä Hernesaaren ja Länsiterminaalin väliseen satama-altaaseen on pakkautunut pitkälti neljättäkymmentä pienvenettä vesiskoottereista purjeveneisiin.

Myös Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että USS Kearsarge -aluksen vierailu veti Herne­saareen pienen kansain­vaelluksen. Lehden mukaan alueelle virtasi yhtenään väkeä iltapäivällä ja kännykkäkamerat olivat ahkerassa käytössä. Osa Hernesaareen vaeltaneista oli saapunut Helsingin ulkopuolelta – jättimäisen laivajärkäleen nähdäkseen.

USS Kearsargen saapuminen Helsinkiin aiheutti kansainvaelluksen Hernesaareen.

USS Kearsarge kuuluu niin sanottuun Wasp-luokkaan. Luokan alukset on suunniteltu laskemaan vihollisen rannikolle joukkoja sekä kuljettamaan joukkoja helikoptereiden avulla haluttuihin kohteisiin.

Wasp-luokan aluksia löytyy Yhdysvaltain armeijalta yhteensä kahdeksan. Niistä vanhin, USS Wasp, on otettu palvelukseen heinäkuussa 1989 ja uusin, USS Makin Island, on palvellut lokakuusta 2009. Yksi Wasp-alus, USS Bonhomme-Richard, on tällä hetkellä poissa palveluksesta vuonna 2021 sattuneen tulipalon johdosta.

USS Kearsarge on järjestyksessään kolmas Wasp-alus. Se otettiin palvelukseen 16. lokakuuta 1993. Se on nimetty Yhdysvaltain sisällissodassa 1800-luvulla palvelleen samannimisen sotalaivan mukaan.

Kaikki Wasp-luokan alukset ovat noin 257 metrin mittaisia. Ne ovat suurimpia tyyppinsä laivoja maailmassa. Yhdysvaltain armeijalla on siis maailman suurimmat sotalaivat.

Merivoimat ei ole tarkkaan eritellyt, paljonko ja millaista kalustoa USS Kearsargella on kyydissään. Mukana on kuitenkin helikoptereita ja pienempiä maihinnousualuksia sekä noin 2000 Yhdysvaltain merijalkaväen ja laivaston sotilasta. Silmämääräisen havainnon mukaan aluksen kannella komeili vähintään parisenkymmentä ilma-alusta.

Kuvien perusteella kannelta löytyvään kalustoon kuuluu ainakin Sikorsky SH-60 Seahawk -monitoimihelikoptereita, Bell Boeing V-22 Osprey sotilaslentokoneita ja AV-8B Harrier II -maahyökkäyslentokoneita.

Kearsargen kannelta voi bongata ainakin AV-8B Harrier- ja F-35B -hävittäjiä.

Alukselle ei päästetä ulkopuolisia, joten on tyydyttävä kiikaroimaan sitä vain etäisyyden päästä.

Sisältä Kearsarge on kuin pieni kaupunki. Sen lentokansi on 42 metriä leveä, ja se voi kuljettaa jopa 2 860 neliömetrin edestä lastia. Tilaa erilaisille ajoneuvoille löytyy myös liki 2 000 neliömetriä. Ajoneuvoihin kuuluu viisi M1 Abrams-taistelupanssarivaunua, 25 amfibiovaunua eli vesikelpoista panssarivauvua, kahdeksan M198-haupitsia, 68 kuorma-autoa ja tusinan verran muita tukiajoneuvoja.

Lastia kuljetetaan laivan sisäisellä monorail-järjestelmällä, minkä lisäksi kalustoa nostetaan kansilta toisille kuuden hissin avulla. Yksi hissi voi kantaa jopa 5 ja puolen tonnin lastin.

Aluksen telakkakansi voidaan pitää kuivana, mutta sinne voidaan laskea myös vettä, jolloin kannelle on mahdollista ajaa suoraan veneellä. Kalusto, joukot ja ajoneuvot voidaan toimittaa kohteeseen kolmella tavalla: ilmatyynyaluksella, veneellä tai amfibiovaunulla eli.

Aluksesta löytyy myös monenlaista ilmatorjuntakalustoa, jonka tarkoitus on torjua matalalla lentävien lentokoneiden ja lähelle saapuvien pienalusten aiheuttamat uhat.

Luonnollisesti myös USS Kearsarge on varustettu pelastusvenein.

Ilmakannelta bongattiin myös Sikorsky SH-60 Seahawk -monitoimihelikoptereita.

Ilmatyynyaluksia Wasp-luokan aluksista voi löytyä kolme, veneitä kaksitoista ja amfibiovaunuja yhteensä jopa neljäkymmentä. Ajoneuvojen määrä ja tyyppi valikoituu tehtävän mukaan.

Merijalkaväkeä voidaan kuljettaa rannikolle myös helikoptereiden avulla. Lentokannelta löytyy yhdeksän helikoptereiden laskeutumispaikkaa.

Kopteriosaston tukena toimivat AV-8B Harrier II V/STOL -lentokoneet, joita aluksella voi olla jopa 20 kappaletta. Tämän lisäksi alus voi kuljettaa mukanaan myös F-35B-hävittäjiä.

Kearsargen aseistuksen ensisijaisena tarkoituksena on ilmatorjunta. Aluksesta löytyy NATO RIM-7 Sea Sparrow -pistepuolustusjärjestelmä, joka toimii ilmatorjunnan tukena. Se ampuu RIM-116 Rolling Airframe -ohjuksia.

Lisäksi aseistuksesta löytyy 25 millimetrin automaattitykkejä ja Phalanx-asejärjestelmä, jonka tarkoitus on torjua matalalla lentävien lentokoneiden ja lähelle saapuvien pienalusten aiheuttamat uhat.

Wasp-aluksilta löytyy myös kattava sairaalaosasto, joten haavoittuneita ei välttämättä tarvitse lähettää alukselta pois hoidettaviksi. Osasto kattaa 600 potilaspaikkaa ja kuusi leikkaussalia.

Sotilaat käyskentelivät aluksen kannella perjantaina.

USS Kearsargen nimi on kunnianosoitus samannimiselle Yhdysvaltain sisällissodassa taistelleelle sotalaivalle. Sen nimi tulee New Hampshiren osavaltiossa sijaitsevasta Kearsarge-vuoresta. Sen tammia käytettiin ensimmäisen aluksen rakennusmateriaalina.

Kearsarge on vuosien saatossa ollut monessa mukana. Se esimerkiksi osallistui siviilien evakuointioperaatioon Sierra Leonessa toukokuussa 1997. Neljän päivän aikana alukselle evakuoitiin noin kolme ja puoli tuhatta siiviliä.

Alus oli mukana myös Naton Jugoslavian pommituksissa vuonna 1999. Sillä oli eräänlainen kaksoisrooli, sillä se toimi pommitusoperaatioiden tukikohtana, mutta samalla myös hoitolaitoksena albanialaisille pakolaisille.

Hieman samanlaista virkaa Kearsarge toimitti myös vuonna 2011 saapuessaan Libyan edustalle ja ottaessaan osaa Libyan sisällissotaan. Alusta pidettiin varalla siviilien evakuoimiseksi ja humanitaarisen avun tarjoamiseksi, mutta tämän lisäksi aluksen kannelta nousi hävittäjiä iskemään libyalaisiin kohteisiin.

Vuonna 2017 Kearsargea käytettiin apuna hurrikaani Marian jälkeisissä etsintä- ja pelastusoperaatioissa. Sen avulla etsittiin neljää ihmistä kuljettanutta alusta, joka lähetti hätäsignaalin keskellä rajuilmaa ja katosi Puerto Ricossa. Lopulta operaatiossa onnistuttiin pelastamaan nainen ja kaksi lasta.

Source Link is.fi