Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3b4469a02e46896cf263972c728a96a8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lääkäri varoittaa nuorten trendistä: ”Ihmis­koe” – Uutisalue

Lääkäri varoittaa nuorten trendistä: ”Ihmis­koe”

Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo hoitaneensa vastaanotollaan epämääräisistä oireista kärsiviä nuoria.

Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo todenneensa yhden vapettamisen aiheuttaman vakavan keuhkovaurion Suomessa. Potilas oli nuori.

Juusela on lääketieteen tohtori ja keuhkosairauksien diagnostiikaan erikoistunut kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri. Hän on myös Lääkärit Tupakkaa ja nikotiinia vastaan (DAT) -asiantuntijaverkoston puheenjohtaja.

– Kyse oli ensimmäisestä tapauksesta omalla kohdallani, enkä ole kuullut, että Suomessa olisi vielä muita tapauksia todettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuorten sähkösavukkeiden käyttö eli vapettaminen on kaksinkertaistunut.

– Väitän, että tapaus on vasta jäävuoren huippu, Juusela sanoo.

Fakta

Nämä oireet voivat kertoa lapsen vapen käytöstä

Kuvassa sähkötupakoita eli vapeja.

Sähkötupakka on laite, jolla vedetään henkeen höyryä. Höyry voi olla nikotiinipitoista tai ei. Sähkösavukelaitetta kutsutaan vaporisaattoriksi, josta tulee lyhenne vape.

Sähkötupakointi ei haise tupakan tapaan, joten sen huomaaminen voi olla vaikeampaa. Erikoislääkäri Maria Juusela kasasi listan hälytysmerkeistä, jotka voivat kertoa lapsen tai nuoren vapettavan salaa vanhemmiltaan:

  • Pitkittynyt yskä voi johtua sähkötupakoinnista.

  • Nuoruuteen kuuluu mielialan vaihtelu, mutta uudentyyppiset käytöshäiriöt, kuten koulunkäynnin vaikeudet, voivat olla hälytysmerkki.

  • Lapselta löytyy sähkötupakoita tai sähkötupakkaan sopivia tarvikkeita, kuten makunesteitä tai laturi.

  • Lapsi pyytää käyttöönsä entistä enemmän rahaa.

Juuselan potilasvastaanotolle on reilun vuoden aikana tullut nikotiinituotteita käyttäviä nuoria potilaita pitkittyneen flunssan, sydämentykyttelyn, heikotuksen, pyörtymisen sekä masennus- ja ahdistushäiriön vuoksi.

Yhdellä heistä oireiden syyksi paljastui Juuselan mukaan keuhkovaurio. Potilas oli vapettanut kaksi vuotta. Hän voi Juuselan mukaan jo paremmin.

– Hänen oireensa ovat jo väistyneet, mutta toki hengitystie-elimistö on yhä hälytystilassa ja herkempi sairastumisille. Aika näyttää, miten keho toipuu vauriosta.

Juusela epäilee, että vapettamiseen liittyvät vauriot voivat olla Suomessa alidiagnosoituja.

Hän pohtii, hoksaavatko lääkärit aina kysyä tupakkatuotteiden ja nikotiinin käytöstä. Jos sitä ei kysytä, voi keuhkovaurio jäädä löytämättä. Alkuvaiheen oireet voidaan hänen mukaansa sekoittaa esimerkiksi flunssaan tai astmaan.

Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieen erikoislääkäri Maria Juusela työskentelee Aava Pikkujätissä. Kuva: Hanna Laasanen

Vapettamiseen liittyvään vakavaan keuhkovaurioon viitataan kansainvälisissä yhteyksissä kirjainyhdistelmällä EVALI tulee englannista, ja on lyhenne sanoista electronic cigarette or vaping associated lung injury.

Yhdysvaltain tautiviraston CDC:n mukaan sen diagnosoimiseksi potilaan on pitänyt käyttää sähkötupakkaa 90 päivän aikana ennen oireiden ilmaantumista ja hänellä pitää olla keuhkovaurioon sopivia muutoksia röntgenkuvassa tai tietokonetomografiakuvassa. Myös infektion mahdollisuus pitää sulkea pois.

Pohjois-Amerikan radiologisen yhdistys on julkaissut kuvan 24-vuotiaan miehen keuhkoista. Lääkärien mukaan keuhkoissa oli hälyttäviä muutoksia, jotka johtuivat vapettamisesta. Miehellä oli ollut hengenahdistusta, rintakipua ja kuumetta. Kuva: RSNA / SWNS / SWNS / MVPhotos

Vapettamisen aiheuttamat keuhkovauriot nousivat julkisuuteen ensimmäisen kerran vuonna 2019, kun Yhdysvaltoja ravisutti uudenlainen epidemia.

The New York Times kirjoittaa, että sairaaloihin tuli yhtäkkiä useita nuoria aikuisia hengitysvaikeuksien, rintakivun, oksentelun ja väsymyksen takia. Vakavimmin sairastuneilla oli niin laaja keuhkovaurio, että he olivat päiviä hengityskoneessa.

Yhteistä potilaille oli sähkötupakka. He olivat käyttäneet esimerkiksi nikotiinia ja kannabiksen päihdyttävää ainesosaa THC:tä vapettamalla.

Vaurion takia potilaiden keuhkot eivät toimineet normaalisti, mikä vaikutti kaikkiin elintoimintoihin.

– Heistä tuli kuin kaloja kuivalla maalla. Vaurio estää keuhkoissa kaasujen vaihtumisen, jolloin happi ei pääse elimistöön eikä hiilidioksidi sieltä pois, Juusela kuvailee.

Hapenpuutteesta kärsivät ensimmäisenä sydän ja aivot.

– Myrkytystila syntyy hapenpuutteen ja hiilidioksidin kertymisestä yhdistettynä siihen, että keuhkoihin on kertynyt vapettamalla elimistölle vieraita aineita, kuten raskasmetalleja. Keho käynnistää niitä torjuakseen ärhäkän puolustusreaktion, ja tilanne etenee epätoivottuun ja hallitsemattomaan elinvaurioon, Juusela kuvailee.

Tapaukset havahduttivat siihen, miten nopeasti sähkötupakointi voi vaurioittaa keuhkoja.

Fakta

Mikä on EVALI-keuhkovaurio?

Yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän julkaisemia tietokonetomografiakuvia 24-vuotiaasta potilaan keuhkoista, joissa näkyy EVALI-keuhkovaurion jälkiä. Hänen kerrotaan käyttäneen sähkösavuketta päivittäin. Kuva: KUVA: RSNA / SWNS / SWNS / MVPHOTOS

  • EVALI on tila, jossa sähkösavukkeiden käyttö on johtanut vakavampaan keuhkovaurioon.

  • Yleiset oireet ovat esimerkiksi hengenahdistus, pahoinvointi ja kuume.

  • Ensimmäinen EVALI-tapaus havaittiin Yhdysvalloissa vuonna 2019.

  • Helmikuuhun 2020 mennessä Yhdysvalloissa oli todettu 2 807 sairaustapausta ja 68 kuolemaa. Seuranta lopetettiin helmikuussa 2020.

  • Yhdysvalloissa potilaiden keski-ikä oli 24 vuotta.

  • EVALI on yhdistetty etenkin e-vitamiiniasetaattiin, jota käytetään höyrystettävissä kannabistuotteissa.

  • Yhdysvaltain tautivirasto CDC:n mukaan osa EVALI-potilaista on kuitenkin itse kertonut käyttäneensä pelkästään nikotiinia sisältäviä sähkösavukkeita.

Lähteet: National Library of Medicine ja CDC.

Kun EVALI-epidemia puhkesi Yhdysvalloissa, syyttävä sormi osoitettiin pian e-vitamiiniasetaattiin, jota käytetään höyrystettävissä kannabistuotteissa.

CDC:n pääjohtaja Anne Schuchat kutsui sitä taannoin ”vahvaksi ehdokkaaksi” EVALI:n syyksi, mutta lisäsi, että lisää tutkimusta tarvitaan. Hän arveli myös, että on mahdollista, että muitakin vaurioiden aiheuttajia voi vielä löytyä.

Tuoreen kouluterveyskyselyn tulokset ovat keuhkolääkäri Maria Juuselan mielestä karmivaa luettavaa:

Kymmenen prosenttia 8.–9.-luokkalaisista käyttää päivittäin jotain tupakkatuotetta tai sähkötupakkaa. Nuorimmat vapen käyttäjät ovat vain kymmenvuotiaita. 8.–9.-luokkalaisista viisi prosenttia kertoo yskivänsä joka päivä.

– Meillä ei ole tällaista määrää hoitamatonta astmaa ja allergiaa väestössä. Päivittäin yskiminen ei ole tervettä edes tupakoitsijalle, sanoo Juusela.

Keuhkovaurion oireet voivat olla epämääräisiä: Yskää, hengästymistä, sydämen tykyttelyä ja tunnetta oman kunnon huonontumisesta.

– Hoitamillani vapettajilla on ollut kroonisia poskiontelo- ja keuhkoputken tulehduksia sekä astmaa. Sähkötupakoinnin vaaroja on kuitenkin tutkittu valitettavan vähän.

Juusela tapaa vastaanotollaan silloin tällöin nuoria, joilla on masennusoireita, ahdistuneisuutta ja keskittymisvaikeuksia. Viimeaikaisten kokemuksiensa perusteella Juusela kysyy nuorilta suoraan nikotiinia sisältävien tuotteiden käytöstä.

– Aika monilla mielen häiriöt helpottavat, kun he jättävät nikotiinituotteet pois.

Juuselan mukaan moni lapsi ja aikuinenkin luulee edelleen, että vape olisi jotenkin tupakkaa terveellisempi.

Terveyskirjaston mukaan tutkimustulokset sähkösavukkeiden käytön välittömistä terveysvaikutuksista ovat niukkoja ja ristiriitaisia, eikä pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ole tietoa. Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että ne ovat haitallisia elimistölle.

Sähkötupakoinnin haitoista tarvitaan lisää tutkittua tietoa. Kuva: Ievgen Chabanov

Juuselan mielestä minkäänlainen vape ei ole turvallinen, koska niiden terveyshaittoja ei ole tutkittu vielä riittävästi.

– Tuoreimmat tutkimukset viittaavat, että jo pelkät sähkötupakan sisältämät nesteet ovat terveysriski.

Lisäksi hän varoittaa, että nikotiinia sisältävässä sähkötupakassa nikotiinin kokonaisaltistus jää helpommin hämärän peittoon, jos sauhuja otetaan ”mielin määrin”.

Terveyskirjasto kertoo, että sähkösavukkeiden sisältämät glyoksaali ja metyylioksaali ovat keuhkoille haitallisia. Niissä on myös propyleeniglykolia, josta tulee kuumentuessaan syöpävaarallista propyleenioksidia.

THL kertoo, että nikotiinitonkin vape voi aiheuttaa keuhkoissa tulehdustilan, vaurioittaa soluja ja haitata suun terveyttä. Nesteiden kuumentamisessa syntyy haitallisia aineita ja vapen makea maku tai tuoksu tuotetaan kemikaaleilla, joita ei ole tarkoitettu hengitettäväksi.

Esimerkiksi Ylen tutkimuksessa nuorisolta takavarikoiduista vapeista löytyi lyijyä, glyserolia, nikotiinia ja raskasmetalleja.

Joku tämän lystin maksaa, se on aivan selvää.

Maailmalla ongelmaa on lähdetty taklaamaan lakia kiristämällä ja oikeusteitse.

The New York Times kirjoittaa, että Yhdysvalloissa sähkösavukeyhtiö Juul Labs soviteltiin viime vuonna maksamaan 462 miljoonan dollarin korvaukset muun muassa osavaltioille ja yksityishenkilöille lakihaasteessa, jossa sitä syytettiin sähkötupakan aggressiivisesta markkinoinnista nuorille ja vapekriisin lietsomisesta.

Hollanti kielsi vuosi sitten makeat aineet sähkötupakoista. Tänä vuonna astui voimaan kielto myydä tupakkatuotteita elintarvikeliikkeissä.

Nikotiiniton vape katsotaan tupakkalaissa tupakan vastikkeeksi, jolloin sitä ei saa myydä alaikäiselle mutta sen hallussapito ei ole kiellettyä, kirjoittaa THL.

Suomessa sähkösavukkeita ei saa maustaa kuin tupakan maulla, mutta tupakkakaupoista löytyy silti makunesteitä, joita myydään elintarvikekäyttöön. Yle kirjoittaa, että viime toukokuussa Hämeenlinnan hallinto-oikeus asettui sille kannalle, että vaikka makunestettä myydään sähkösavukekaupassa, sen perusteella ei voitu päätellä, että se olisi sähkötupakkaa varten.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu paljon nikotiinipussien sisällyttämisestä tupakkalakiin. Hallitus on ottanut tämän asiakseen ja aikoo samalla kieltää nikotiinipusseista maut, jotka houkuttelevat nuoria. Myös esimerkiksi niiden etämyynti kielletään ja maahantuontia rajoitetaan.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tammikuussa, että alle 18-vuotiailta pitäisi kieltää nikotiinipussien, nikotiinittomien sähkötupakoiden, energianuuskan ja muiden tupakan vastikkeiden hallussapito.

Maria Juusela toivoo, että Suomessa herättäisiin lasten nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön vaaroihin.

Juusela ajattelee, että ehkäisevä päihdetyö pitäisi välittömästi kohdentaa niihin kuntiin, joissa nikotiinituotteiden käyttö rehottaa. Nykyinen tupakkalaki voisi riittää, jos valvontaa olisi enemmän.

– On käynnissä ihmiskoe nuorten terveyden kustannuksella. Me lääkärit pelkäämme, että pian nuorten syövät, keuhkovauriot ja muut elinvauriot alkavat lisääntyä. Vape ja nikotiinituotteiden käyttö viitoittaa nuoren elämää aivan väärään suuntaan, ja loppupeleissä tämä maksaa yhteiskunnalle.

– Joku tämän lystin maksaa, se on aivan selvää.

Ensimmäisenä Juuselan diagnosoimasta keuhkovauriotapauksesta kertoi Satakunnan Kansa.

Source Link is.fi