Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_21cde3369e49e64aac6bd21e7d83654d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lakkolait kuumentavat eduskunnassa – historiallinen ulosmarssi valiokunnan kokouksesta – Uutisalue

Lakkolait kuumentavat eduskunnassa – historiallinen ulosmarssi valiokunnan kokouksesta

Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat lähtivät pois linjoilta työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan aamun etäkokouksesta.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta (TyV) yrittää saada perjantaiksi valmiiksi mietintönsä niin sanotuista lakkolaeista.

Tunnelmat valiokunnassa ovat kireät vasemmistopuolueiden ja hallituspuolueiden välillä ovat.

Valiokunta on järjestänyt ylimääräisiä kokouksia, viimeksi aamulla etäkokouksen kello 7.

Kokouksessa tehtiin tiettävästi eduskunnan historiaa, koska Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat marssivat ulos virtuaalisesta valiokuntakokouksesta. Ulosmarsseja on ollut normaaleista valiokuntakokouksista, mutta virtuaalisesta ulosmarssista ei ole aiempia tietoja.

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Piritta Rantanen (sd) sanoo virtuaalisen ulosmarssin syyksi sen, että aamun etäkokous oli epävirallinen ja oppositiolla ei ole tarve käydä epävirallisia kokouksia.

Työrauhalainsäädännön muutosten voimaantulopäiväksi on kerrottu heinäkuun 1. päivä. Opposition edustajat ovat epäilleet, että hallituspuolueet haluavat kiirehtiä lakia, jotta se olisi voimassa heti vapun jälkeen ja lopettaisi poliittiset lakot.

Rantanen kiistää, että oppositio jarruttaisi lakkolakien mietinnön käsittelyä TyV:ssä.

– Hallitus ei halua kertoa rehellisesti, mistä on kysymys. Sen takia mennään by the book, virallisten ohjeiden mukaan. Hallituspuolueet eivät kerro todellista tahtoa. Saisimme mietinnön valmiiksi aivan normaalilla kokousaikataululla. Ei ole minkäänlaista ongelmaa, Rantanen sanoi.

– Meillä on kolme mietintöä ja ei ole epäselvää, että emme saisi niitä keväällä valmiiksi Hallituksella näyttää olevan kiire saada työrauhalainsäädäntö valmiiksi, ja he eivät voi sitä myöntää – on epäreilu asetelma, että meille pusketaan ylimääräisiä kokouksia ties milloin, ja vedotaan siihen, että tämä halutaan hoitaa asiallisesti. Ei tämä kovin asiallista ole, Rantanen lisäsi.

Piritta Rantasen mukaan valiokunta ehtisi hyvin kevään aikana saada valmiiksi mietintönsä työrauhalainsäädännön uudistamisesta, ja Sdp:n edustajilla ei ollut tarvetta osallistua epäviralliseen valiokuntakokoukseen. Kuva: EMMI KORHONEN / Lehtikuva

Rantanen viittasi siihen, että lakkolakien voimaantulopäiväksi on kerrottu heinäkuun 1. päivä, mutta mietintö yritetään saada valmiiksi jo tällä viikolla. Kun mietintö on valmis, eduskunta lain noin viikossa hyväksyy ja lakkolakien voimaantulopäivää voidaan mahdollisesti aikaistaa.

Valiokunta muun muassa perui huhtikuun alkupuolelle sovitun Kanadan-matkansa ja on järjestänyt ylimääräisiä kokouksia lakkolakien mietinnön valmisteluun. Aamuisen etäkokouksen lisäksi TyV muun piti maanantaina eduskunnan ”vapaapäivänä” ylimääräisen kokouksen.

Valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok) ei ottanut kantaa siihen, että haluaako oppositio nyt jarruttaa mietinnön käsittelyä valiokunnassa.

– Etäkokouksessa on mahdollista käydä vain epävirallista keskustelua ja ei ole mahdollista tehdä mitään päätöksiä. Normaalisti valmistava keskustelu ei edellytä useampaan keskustelua, normaalisti se saadaan aloitettua ja lopetettua samassa kokouksessa. Tämän kohdalla valmistavaa keskustelua on käyty ja oletettavissa on, että se jatkuu tämänpäiväisen kokouksen jälkeen, Sirén sanoi.

Valiokunnan puheenjohtajan Saara-Sofia Sirénin mukaan valmistava keskustelu käydään yleensä yhdessä ja samassa valiokuntakokouksessa. Työrauhalainsäädännöstä käydään valmistavaa keskustelua nyt keskiviikon ja torstain kokouksissa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Aamun etäkokouksen jälkeen TyV piti normaalin kokouksensa kello 11.30 alkaen. Valiokunnalla on kokous myös torstaina ja kokousvaraus perjantaiksi.

Keskiviikon ja torstain kokouksissa käydään valmistavaa keskustelua.

Perjantaina eduskunnassa ei ole istuntoa Nuorten parlamentin istunnon vuoksi, ja TyV:llä olisi koko päivä aikaa saada valmiiksi mietintönsä lakkolaeista.

Sirén on kiistänyt, että hallituspuolueet kiirehtisivät lakkolakien voimaantuloa.

– Ylimääräiset kokoukset on perusteltuja, koska asian käsittely edellyttää normaalia enemmän aikaa. Aikaa on haluttu järjestää, että asiaa on pystytty perusteellisesti käsittelemään. En katso, että valiokunta olisi kiirehtinyt, kun olemme käyttäneet poikkeuksellisen paljon aikaa tämän esityksen ääressä, Sirén toisti.

Työrauhalakien uudistuksessa muun muassa poliittisten lakkojen maksimikestoksi säädetään 24 tuntia, tukilakkoja rajoitetaan huomattavasti, lakkosakkoja korotetaan ja myös työntekijä voi saada 200 euron sakon, jos osallistuu tuomioistuimessa laittomaksi todettuun lakkoon.

Source Link is.fi