Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ca8f6b2e086575f0acdebe20373aed16, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lapin huutavaan asuntopulaan haetaan ratkaisuja Kittilässä – Uutisalue

Lapin huutavaan asuntopulaan haetaan ratkaisuja Kittilässä

Kittilään rakennetaan uusia rivi- ja kerrostaloja, sekä selvitetään, voisiko kunta perustaa osakeyhtiön asuntorakentamista varten.

Lunta Kittilän Levin raitilla.

Levillä Kittilässä on huutava asuntopula, koska yksityisellä puolella asunnot valuvat lyhytvuokraukseen, ja tarvetta olisi pitkäaikaisille vuokra-asunnoille muun muassa matkailualan työntekijöille. Arkistokuva. Kuva: Kati Rantala / Yle

Huutavaan asuntopulaan haettiin ratkaisuja Kittilässä asuntofoorumissa keskiviikkona. Kunnanjohtaja Timo Kurula kertoo, että kunnassa on ryhdytty laatimaan asunto-ohjelmaa. Tavoitteena asunto-ohjelmassa tunnistetaan väestönkehitys ja muuttoliike sekä määritellään asuntokannan tilannetta.

– Kittilässä on kyllä rakennettu yksityisellä puolella, mutta se usein valuu lyhytvuokraukseen, eikä tuotanto helpota pitkäaikaisen asumisen asuntopulaa, Kurula sanoo.

Kurula ehdottaa, että kunta ja alueen yritykset selvittävät uuden yhtiön perustamista. Kunta olisi yhtiössä pääomistaja.

– Se voisi varmistaa sen, että asuntoja saataisiin pitkäaikaiseen vuokraukseen. Yhtiön tarkoitus olisi käynnistää asuntojen tuotanto Kittilän kirkonkylän ja Levin alueille, Kurula toteaa.

Uusia rivi- ja kerrostaloja Kittilään

Kittilässä rakennetaan parhaillaan 24 rivitaloasuntoa Aholanperälle. Myös Sirkkaan selvitetään ARA-rahoituksen saamista uudiskohteeseen, sanoo Kittilän vuokratalot oy:n toimitusjohtaja Timo Sattanen tiedotteen mukaan.

Myös lähelle Kittilän terveyskeskusta on tulossa kolme kerrostaloa. Niissä on huomioitu kyselyyn vastanneiden toiveita. Toiveissa on erikokoisia vakituisen asuinpaikan asuntoja kirkonkylän palveluiden lähettyvillä. Ensimmäisenä on valmistumassa tammikuussa 2025 kerrostalo, josta on jo etukäteisvarauksia niin myytävien kuin vuokrattavien asuntojen osalta.

Toinen uusi kerrostalo tulee hotellioperaattorin käyttöön ja kolmas, vuonna 2027–2028 valmistuva kerrostalo tulee vapaille markkinoille.

Kittilä ja useat muut Lapin kunnat ovat yhteisessä hankkeessa selvittäneet, miten asuntopulaa voisi ratkoa.

– Hanke on avannut näkymää lähitulevaisuuteen ja siitä on saatu tietoa asuntomarkkinoiden kehityksestä, Kittilän kunnanjohtaja Timo Kurula toteaa.

Asukaskyselyyn yli 800 vastausta

Selvityksessä koottiin näkemyksiä asuntorakentamisen mahdollisuuksista Enontekiöllä, Inarissa, Muoniossa, Kittilässä, Kolarissa, Sodankylässä ja Utsjoella. Asukaskyselyyn saatiin yli 800 vastausta asukkailta, rakennusliikkeiltä, rakennuttajilta, vuokra- ja kiinteistövälittäjiltä.

– Luonto ja elämisen laatu ovat tärkeitä asioita asumisen lisäksi. Suurin osa vastaajista näki mieluisimpana asuinmuotona omakotitalon, pientalon tai rivitalon. Tarjolla tulisi olla erikokoisia asuntoja toimivilla verkkoyhteyksillä, ensisijaisesti vuokra-asunnoista on kysyntää, Kittilän tiedotteessa todetaan.

Selvityksessä kävi myös ilmi, että kaavoituksessa pitää ottaa huomioon erikokoiset tontit, joille voi sijoittaa myös palveluita.

– Lisäksi esiin nousi se, että vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos asuinrakennukseksi tulisi olla mahdollinen. Myös tilapäiset, määräaikaiset rakennukset voitaisiin myös hyväksyä asuinrakennuksiksi helpottamaan akuuttia asuntopulaa, pohdittiin asuntofoorumissa.

Source Link yle.fi