Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_07c8e760a78c145f73a47bf2c4f81c62, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lapsiperheet muuttavat Oulun Tuirasta, vaikka eivät välttämättä haluaisi – Uutisalue

Lapsiperheet muuttavat Oulun Tuirasta, vaikka eivät välttämättä haluaisi

Lapsiperhetaloudet ovat Tuirassa huomattavasti harvinaisempia verrattuna yksinasuvien talouksiin. Alueen rakennuskanta vaikuttaa siihen, keitä Tuirassa asuu.

Noora Nikula ja Antti Häkli viihtyvät Tuirassa ja asuisivat siellä mieluusti tulevaisuudessakin. Haaveissa on kuitenkin oma piha, jossa voisi touhuta kymmenkuisen Leonel Häklin kanssa. Siksi muutto voi tulla ajankohtaiseksi. Video: Timo Nykyri / Yle.

Noora Nikula ja Antti Häkli ovat asuneet Oulun Tuirassa noin seitsemän vuotta. Perheeseen kuuluu myös kymmenen kuukauden ikäinen Leonel Häkli.

Perhe viihtyy Tuirassa, sillä alueella on runsaasti palveluita.

– Täällä on ollut hyvä olla. Lähellä keskustaa ja joka paikkaan pääsee nopeasti, Häkli kiittelee.

Monet lapsiperheet kuitenkin muuttavat Tuirasta pois. Näin saattavat tehdä myös Nikula ja Häkli.

He asuvat tällä hetkellä kerrostalossa, mutta haaveissa siintää koti, jossa olisi oma piha. Koti, jonka pihalla voisi touhuta lasten kanssa.

Noora Nikula ja Antti Häkli ovat asuneet Oulun Tuirassa noin seitsemän vuotta. Perheeseen kuuluu myös kymmenen kuukauden ikäinen Leonel Häkli.

Noora Nikula ja Antti Häkli eivät ole huomanneet, että lapsiperheet olisivat Tuirassa vähemmistö. – Kun itse on alkanut pukkaamaan kärryjä, niin muitakin lapsiperheitä näkee paljon enemmän. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oulun yliopiston tutkija Niina Kotavaara kertoo tämän olevan yleistä. Kun elämäntilanne tai perherakenne muuttuu, muutosta tulee monille ajankohtainen.

– Kun lapset ovat pieniä, vuokra-asuntoalueilta muutetaan usein omakotitaloihin muille alueille. Oulussa on rakennettu melko paljon uusia omakotitaloalueita esimerkiksi Hiukkavaaran, Ritaharjun, Kaakkurin ja Talvikankaan alueille, jotka ovat lapsiperheiden suosiossa.

Valtakunnallisissakin tilastoissa tämä näkyy siinä, että suurin osa lapsiperheistä asuu Suomessa pientaloissa. Kaupungistumiskehitys näkyy kuitenkin muutoksen suunnassa: lapsiperheiden osuus on kasvanut nopeimmin tiiviisti rakennetuilla sisemmillä kaupunkialueilla.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuoden 2020 lopussa sisemmillä kaupunkialueilla asui kerrostaloissa 56 000 kouluikäisen lapsen asuntokuntaa, mikä on 7 000 enemmän kuin vuonna 2010.

Merikoskenkatu Oulun Tuirassa.

Tuiraan muutetaan eniten peruskoulun, lukion tai ammattikoulun jälkeen. Valmistumisen jälkeen sieltä muutetaan usein pois, kertoo Oulun yliopiston tutkija Niina Kotavaara. – Tuirassa on paljon muuttotapahtumia suhteessa asukaslukuun, koska kyseessä on vuokra-asuntovaltainen kerrostaloalue. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Tuirassa enemmistö asuu yksin

Lapsiperhetaloudet ovat Tuirassa huomattavasti harvinaisempia verrattuna yksinasuvien talouksiin. Vuonna 2021 Tuirassa oli yhteensä lähes 6000 taloutta, josta lähes 70 prosenttia eli reilu 4000 oli yksinasuvien.

Lapsitalouksia taas oli noin 8 prosenttia eli noin 500 kaikista talouksista, laskee Oulun yliopiston tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara Tilastokeskuksen Paavo-postinumeroalueiden tilastosta. Luvut ovat vuodelta 2021.

Tämä näkyy myös esimerkiksi varhaiskasvatuksessa: Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Koret muistelee, kuinka vielä viitisen vuotta sitten Tuiran päiväkodeissa oli täyttä. Enää tilanne ei ole sama.

Syynä on syntyvyyden lasku ja perheiden lapsimäärien pienentyminen. Tämä näkyy Oulun jokaisella alueella, ei vain Tuirassa.

– Lapsimäärässä on pieni notkahdus näkyvissä, mutta ennusteiden mukaan se tasoittuu tietylle tasolle. Siltä osin Tuiran lapsimäärä näyttäisi pysyvän tämänhetkisellä tasolla tästä eteenpäinkin.

Tuira on aiemmin palvellut päiväkotipaikoissa myös muita alueita, kun sen läpi kulkee hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Siten se on läpileikannut työssäkäyntialueet.

Nykyinen linjaus on kuitenkin se, että varhaiskasvatus järjestetään lähipalveluna eli palvelu pyritään järjestämään niille alueille, joissa lapsiperheet asuvat. Koretin mukaan tämä on myös osaltaan vähentänyt Tuiran päiväkotipaikkojen käyttöä.

Lapsiperheet tahtovat tilaa

Alueen rakennuskanta vaikuttaa siihen, keitä Tuirassa asuu. Kiinteistömaailma Tuiran yrittäjä Anne-Mari Kalliopuska kertoo, että monilapsiset perheet muuttavat harvemmin kerrostaloon.

– Ihmiset vaativat nykyään enemmän tilaa ympärilleen. Tuirassa ei ole niin isoja asuntoja kuin esimerkiksi uusilla asutusalueilla.

Kiinteistömaailma Tuiran yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Anne-Mari Kalliopuska kuvattuna puistossa.

Millainen on Tuiran tulevaisuus, Anne-Mari Kalliopuska? – Näkisin, että Tuira on koko ajan suositumpi. Urbaanit 30–40-vuotiaat nuoret ovat Tuiran tulevaisuus. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Niina Kotavaaran tekemästä Oulun kaupungin muuttotutkimuksesta ilmeni, että osa lapsiperheistä olisi kiinnostunut asumaan keskustan tuntumassa. Näin voisi olla Tuirankin kohdalla, jos tarjolla olisi sopivia asuntoja, Kotavaara arvelee. Myös Kalliopuska uskoo, että mikäli esimerkiksi Tuiran rantaan rakennettaisiin rivitaloja, lapsiperheet olisivat niistä kiinnostuneita.

Häkli ja Nikula olisivat ehdottomasti valmiita jäämään Tuiraan, mikäli sieltä löytyisi enemmän asuntovaihtoehtoja.

– Täällä ei taida olla tontteja kuin kerrostaloille. Se varmaan ratkaisee sen, että niitä tehdään tänne.

Myös Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara arvioi, että Tuira alkaa olla maankäytöllisesti niin tehokkaassa käytössä, ettei uudisrakentamiselle välttämättä ole enää niin paljoa tilaa.

Ylen aluetoimitukset jalkautuvat syksyllä viikoksi kymmeneen eri lähiöön. Yle Lähiössä -projektin tavoitteena on päästä lähelle ihmisten arkea ja löytää alueilta kiinnostavimmat puheenaiheet ja uutiset.

Source Link yle.fi