Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_57f48c5189bd12cfa734cf1f9b3b9115, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lisääntymiskykyä heikentävää ainetta löytyi kosmetiikasta Suomessa, Tukes puuttui myyntiin – Uutisalue

Lisääntymiskykyä heikentävää ainetta löytyi kosmetiikasta Suomessa, Tukes puuttui myyntiin

Suomen markkinoilta Lilialia löytyi 11 kosmetiikkatuotteesta, etenkin parfyymeista ja deodoranteista. Yritykset poistivat nämä tuotteet myynnistä.

Punaista ihonhoitotuotetta valuu naisen poskella.

Viime vuonna Tukesin valvonnan kohteena oli 190 kosmeettista valmistetta. Kuva: Joel Peltonen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes löysi viime vuoden kemikaalivalvonnassaan Suomen markkinoilta useita vaarallisia ja vaatimustenvastaisia tuotteita.

Tuotteiden joukossa oli esimerkiksi kiellettyjä aineita sisältäviä kosmetiikkatuotteita, tatuointivärejä ja koruja.

Kiinni jäi myös luvattomia tai väärin markkinoituja hyönteiskarkotteita ja tekstiilejä, joista puuttuivat kuitukoostumusmerkinnät.

Yritysten on poistettava tuotteet markkinoilta.

Kiellettyä Lilialia löytyi 11 tuotteesta

Viime vuonna Tukesin valvonnan kohteena oli 190 kosmeettista valmistetta.

Suomen markkinoilta löytyi esimerkiksi 11 kosmetiikkatuotteesta lisääntymisvaarallista BHMC-ainetta (Butylphenyl Methylpropional). Kyseinen hajusteraaka-aine tunnetaan myös nimellä Lilial.

Suomessa löydökset koskivat etenkin parfyymeja ja deodorantteja.

Yritykset poistivat nämä tuotteet myynnistä ja jakeluketjusta Tukesin yhteydenoton jälkeen. Kuudessa tapauksessa toteutettiin myös palautusmenettely, eli yritykset pyysivät loppukäyttäjiä palauttamaan tuotteet myyntiliikkeisiin.

Euroopan markkinoilta löytyi poikkeuksellisen paljon kosmetiikkaa, joka sisälsi Lilialia.

– Verrattuna Euroopan markkinoihin, Suomen tilanne kosmetiikan osalta on hyvä. Kun Euroopassa tehtiin vaarallisesta kosmetiikasta yli tuhat ilmoitusta, niin Suomesta näitä samoja vaarallisia kosmetiikkatuotteita löytyi vain 11, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.

Tukes saa tietoa vaarallisesta kosmetiikasta esimerkiksi EU:n Safety Gate-järjestelmästä, kuluttajien ilmoituksista ja oman valvonnan kautta.

EU:n Safety Gate -järjestelmän kautta Tukes sai viime vuonna tiedon 70 vaarallisesta kosmetiikkatuotteesta, kuten Lilialia sisältävistä tuotteista.

Euroopan unioni kielsi Lilialin käytön kosmetiikassa vuonna 2022.

Kieltoon johti sen yleisyys, jolloin turvallisen käytön raja ylittyy helposti. Sitä on ollut muun muassa pyykinpesuaineissa.

Osassa tatuointivärejä liikaa lyijyä

Tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä rajoitettiin pari vuotta sitten tuhansia vaarallisia aineita, kuten syöpää aiheuttavia ja perimää vaurioittavia aineita, lisääntymiselle vaarallisia sekä ihoa herkistäviä tai ärsyttäviä aineita.

Seitsemän tatuointiväriä poistettiin markkinoilta. Tatuointiväreissä oli muun muassa kobolttia, arseenia, nikkeliä tai lyijyä liian suurina pitoisuuksina. Markkinoilta poistetut tatuointivärit löytyvät Vaaralliset tuotteet -rekisteristä.

Source Link yle.fi