Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0a11f9e9327611fb96bf2b60a0d6a195, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lue tästä kaikki historiallisesta Nato-päivästä: Yhdysvaltain senaatista vahvaa tukea Suomen Nato-jäsenyydelle – Uutisalue

Lue tästä kaikki historiallisesta Nato-päivästä: Yhdysvaltain senaatista vahvaa tukea Suomen Nato-jäsenyydelle

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä. He antoivat yhteisen kannanoton Natosta torstaina kello 10 kirjallisessa muodossa. Yhteistä tiedotustilaisuutta ei järjestetty, sillä Marin on Japanissa. Jo aiemmin oli pidetty selvänä, että valtiojohdon kanta Nato-jäsenyyteen on myönteinen.

– Kevään ajan on käyty tärkeää keskustelua Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Aikaa on tarvittu kotimaiselle kannanmuodostukselle sekä eduskunnassa että koko yhteiskunnassa. Aikaa on tarvittu tiiviille kansainväliselle yhteydenpidolle niin Naton ja sen jäsenmaiden kuin myös Ruotsin kanssa. Olemme halunneet antaa keskustelulle sen vaatiman tilan, Niinistö ja Marin toteavat.

– Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.

Ilta-Sanomat seuraa historiallista päivää hetki hetkeltä, ja tapahtumia ruoditaan asiantuntijoiden kanssa ISTV:n studiossa. Aamupäivällä ja päivällä ISTV:n toimittajan Lauri Silvanderin vieraina kävivät IS:n yhteiskuntatoimituksen esihenkilö Hanna Vesala, Nato-asiantuntija Iro Särkkä ja ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

Päivän aikana Ilta-Sanomat on paikalla siellä, missä tapahtuu. Lukijat ja katsojat saavat esimerkiksi tietää, mitä mietteitä presidentin ja pääministerin Nato-kannat herättävät eduskunnassa.

Alkuillasta kello 17.17 HAAPALA-TV:n suorassa lähetyksessä nähdään eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, joka johtaa turvallisuusselonteon koordinaatioryhmää.

Varsinainen esitys Nato-jäsenyyden hakemisesta tehdään sunnuntaina sen jälkeen, kun Sdp on linjannut omasta kannastaan. Sdp:n kannan muodostaa puoluevaltuusto lauantaina.

Presidentti Niinistö käsittelee yhdessä valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (TP-utva) kanssa esitystä Nato-jäsenyyden hakemisesta sunnuntaina. Sen jälkeen valtioneuvosto antaa Nato-jäsenyyden hakemisesta esityksen eduskunnalle. IS:n tietojen mukaan suunnitelmana on, että Niinistö ja Marin pitävät sunnuntaina yhteisen tiedotustilaisuuden asiasta. Eduskunnassa on varauduttu käymään lähetekeskustelu Nato-jäsenyyden hakemisesta maanantaina.

Ilta-Sanomat seuraa herkeämättä myös viikonlopun ja ensi viikon tapahtumia.

Source Link is.fi