Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1beb5470ede40dbe808264b410750826, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Marin: Venäläisten viisumiasia ei pelkästään Suomen päätöksellä ratkea – Uutisalue

Marin: Venäläisten viisumiasia ei pelkästään Suomen päätöksellä ratkea

Venäläisten viisumien saannin ruuhkauttaminen on yksi vaihtoehto rajoittaa venäläisten turistien pääsyä Suomeen. Näin arvioi pääministeri Sanna Marin (sd) saapuessaan hallituksen iltakouluun Helsingin Säätytalolle.

Marinin mukaan tätä kautta on mahdollisuus estää käytännössä viisumien myöntö venäläisille ainakin suurelta osin. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa ennen muuta EU-tasoisia ratkaisuja.

Hallitus keskustelee tänään mahdollisuudesta rajata venäläisille matkailijoille myönnettävien viisumien määrään viides- tai kymmenesosaan nykytasosta.

Asiasta kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) Ylen aamussa. Hänen mukaansa ulkoministeriössä on valmisteltu mallia, jossa etusija annettaisiin työn vuoksi, perhesuhteiden vuoksi matkustaville tai opiskelijoille.

– Uskon, että sellainen ratkaisu tässä olisi ihan järkevä, hän sanoi lukumääristä.

Suomi saa tällä hetkellä Venäjältä noin tuhat viisumihakemusta päivässä. Tämä tuhannen hakemuksen määrä täyttyy joka arkipäivä. Haaviston mukaan ennen koronaepidemiaa viisumeja myönnettiin 3 000–6 00 päivässä.

Julkisuudessa on keskusteltu venäläisten matkailun rajoittamisesta reaktiona Ukrainan sotaan. Keskustelu lähti Suomessa liikkeelle heinäkuussa, jolloin maiden välistä matkustamista torpanneet koronarajoitukset päättyivät.

Hallitus keskustelee asiasta iltakoulussa eli epävirallisessa kokouksessa. Normaalisti iltaisin pidettävä tilaisuus järjestetään tällä kertaa päivällä.

Haaviston mukaan tilaisuudessa saadaan eduskuntaryhmien kannat ja näkemykset asiaan. Heinäkuun lopulla valtaosa eduskuntaryhmistä kertoi STT:lle kannattavansa uusien lomaviisumien myöntämisen lopettamista. Joukossa oli mukana eduskunnan neljä suurinta puoluetta. Tuolloin vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä ei ollut kantaa, mutta suoraan ajatusta vastusti vain Valta kuuluu kansalle -ryhmä.

Viisumien myöntämisen rajoittamisesta päättää ulkoministeriö. Asian luonteen vuoksi koko hallitusta ja myös tasavallan presidenttiä on pidetty mukana valmistelussa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö on sanont STT:lle, että myönnettävien viisumien määrää voitaisiin rajoittaa vähentämällä aikoja, jolloin viisumihakemuksia otettaisiin vastaan.

Haaviston mukaan asian valmistelussa tarvitaan hyvää juridista pohjaa, sillä Schengen-sopimus kieltää kansallisen syrjinnän. Esimerkiksi Virossa viisumien myöntämistä rajoitettiin jo keväällä.

Haavisto sanoi Ylellä, että viisumien rajoittamisesta olisi hyvä päättää EU-tasolla. Asia on kuitenkin edennyt unionissa nihkeästi. Saksan liittokansleri Olaf Scholz on vastustanut ajatusta.

– Kaikkein suurimmat Schengen-viisumien antajat ovat tällä hetkellä Kreikka, Italia ja Espanja, ja myös näiden maiden viisumien kanssa tullaan Suomen kautta tällä hetkellä lomamatkoille, Haavisto perusteli.

Suomi voisi Haaviston mukaan tehdä viisumipäätöksen vielä tämän kuun aikana. EU-tason päätös saattaa viedä pidempään. Haavisto sanoi Ylellä, että Suomen hallitus on valmistellut sitä, että asia voitaisiin nostaa esille ulkoministerien tapaamisessa elokuun lopulla.

– Kun syksyn aikana mietitään lisäpakotteita, voi olla, että nämä matkailurajoitukset ovat siinä keskustelussa pöydällä.

Hallitus keskustelee asiasta iltakoulussa eli epävirallisessa kokouksessa kello 11 alkaen. Viisumien myöntämisen rajoittamisesta päättää ulkoministeriö.

Source Link is.fi