Banner Before Header

Markus Lohi ei lämpene pakko­rokotuksille – väläyttää ilmaisia koronatestejä rokottamattomille

Eduskunnan sotevaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) suhtautuu epäillen pakkorokotuksiin ja koronapassin käytön laajentamiseen.

Lohi väläyttää jopa ilmaisia koronatestejä rokottamattomille.

– Suomalaiset ovat valitettavasti jakautuneet suhtautumisessaan koronapassiin. Jakautuminen näyttää olevan aika jyrkkää. Minusta jakautumista ei ole syytä poliittisilla päätöksillä yrittää jyrkentää, mieluummin lieventää, Lohi totesi.

– Jos koronapassin käyttöä haluttaisiin laajentaa ja jatkaa, voisi olla perusteita harkita, että tarjottaisiin rokottamattomille ilmainen testaus. Ei koettaisi, että pienituloiset rokotekriittiset pakotettaisiin ottamaan rokote tai pantaisiin eriarvoiseen asemaan, kun ei ole varaa testiä tehdä, Lohi jatkoi.

Lohen arvion mukaan noin kymmenen prosenttia aikuisista ei koronarokotusta aio ottaa, mutta kulut ilmaisista testeistä koronapassia varten eivät olisi välttämättä suuret.

– Kuinka usein he koronatesteissä kävisivät päästäkseen ravintolaan tai teatteriin, jos koronapassia jatkettaisiin? Ei se jatkuvaa koronatestissä ramppaamista olisi, Lohi arveli.

– Korona on koskettanut meitä kaikkia. Tietyt toimialat – matkailu, tapahtumat ja ravintolat – ovat kärsineet siitä paljon. Rokotekattavuus on 80 ja ei pitäisi lähteä jatkotoimenpiteissä kovin ääritoimenpiteisiin, joilla ihmisiä jaetaan erilaisiin ryhmiin. Itse näen, että uusia toimenpiteitä kannattaisi nyt välttää, Lohi totesi.

Keskustan Markus Lohi toivoo, että hallitus ei enää laajentaisi tartuntatautilakiin uusia toimenpiteitä, kuten pakkororotuksia.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi eilen A-Studiossa, että hallitus kaavailee laajennuksia tartuntatautilakiin. Joka tapauksessa hallitus joutuu ainakin hakemaan jatkoa vuodenvaihteessa päättyville väliaikaisille pykälille, kuten koronapassille.

Koronapasseja on toistaiseksi käytetty vain ravintoloissa ja käytännöt ovat vaihdelleet ravintoloista riippuen.

Lohi uskoi, että pakkorokotuksia ei syksyn aikana ehditä eduskunnassa käsitellä, koska ne vaativat tarkkaa perustuslaillista syyniä.

Jos hallitus haluaa jatkaa ja laajentaa tartuntatautilakia muun muassa ammattiryhmien pakkorokotuksilla, Lohi toivoi, että hallitus toisi kaksi erillistä lakiesitystä eduskuntaan.

– Toinen, jolla jatketaan nykyisiä lakeja, jos niitä nähdään välttämättömäksi jatkaa. Se on helpompi käsittely, kun peruskannat on otettu. Se ei vie niin paljon aikaa.

– Sitten erillinen lakiesitys, jossa on ne muutokset. Meillä tulee aikatauluongelmia. Muutokset vaativat varmuudella perustuslakivaliokunnan lausunnon ja erittäin perusteellisen käsittelyn, se vie aikaa, Lohi sanoi.

Ministeri Kiuru sanoi A-Studiossa, että hallituksen esitykset tartuntatautilain laajentamisesta ovat viittä vaille valmiit.

Kiuru puhui muun muassa sitä, että tietyiltä ammattiryhmiltä edellytettäisiin pakkorokotuksia. Hoitoalan lisäksi Kiuru nosti esimerkiksi tartuntaryppäitä ympäri maata aiheuttaneet keikkatyöläiset rakennusalalla ja teollisuudessa.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi eilen A-Studiossa, että tartuntautilaki kaipaa laajentamista ja hallituksen lakiesitykset ovat viittä vaille valmiit.

Sotevaliokunnan puheenjohtaja Lohi ei syty pakkorokotuksille.

– Kaikki pitää suhteuttaa epidemiatilanteessa. Emme voi ajatella yksinkertaisesti, että jos on rokote, ei voi tartuttaa muita ja saada itse taudin.

– Sillä ei ole merkitystä, jos tartuntoja on 100  000 ja kaikki sairastavat lievin oirein. Oleellista on, että pyrimme vähentämään sairaala- ja tehohoitoon joutuvia tapauksia. Enää ei ole merkitystä ilmaantumisluvulla, vaan sairaalakapasiteetin turvaamisella, Lohi totesi.

Lohi huomautti, että työnantaja voi jo nyt edellyttää työntekijöiltään rokottautumista.

– En lämpene sille, että tietyille aloille tulisi pakkorokotukset. Minusta työnantajalla pitää olla oikeus tietää, ketkä ovat rokotettuja, ja tehdä myös toimenpiteitä potilasturvallisuuden, työkavereiden turvallisuuden ja asiakasturvallisuuden ylläpitämiseksi.

– Toimenpiteet voivat olla vaikka, että potilastyöstä tai asiakastyöstä voi siirtää rokottamattomia toisiin tehtäviin tai ääritilanteissa voi vaikka lomauttaa. Minusta se on pienempi paha – vaikka se tuntuu rajulta toimelta – kuin että ryhdytään pakkorokottamaan. Pakkorokottaminen on Suomessa aika vieras ajatus, suhtaudun siihen kielteisesti, Lohi tiivisti.

Koronan hybridistrategia muuttuu maanantaina, koska yli 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on jo saanut kaksi rokotusta. Perustasot, leviämis- ja kiihtymisvaiheet siirtyvät unholaan, ja alueilla pitäisi olla työkalupakki tartuntaryppäiden sammuttamiseen.

Hallituksen päättää koronarajoituksista esimerkiksi ravintolarajoitukset ja koronapassin.

Source Link is.fi