Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fe1402aaa84be6fc3fda23ce96f3c903, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Massiivinen auringon­purkaus sekoitti radiot – Uutisalue

Massiivinen auringon­purkaus sekoitti radiot

Purkaus kuvattiin Aurinkoa jatkuvasti tarkkailevalta avaruusasemalta.

Nasa on julkaissut videon poikkeuksellisen voimakkaasta auringonpurkauksesta. Nasan mukaan kyseessä on voimakkain auringonpurkaus kuuteen vuoteen.

Torstaina tapahtunut purkaus aiheutti kahden tunnin ajan radiohäiriöitä Maan pinnalla. Häiriöitä havaittiin ainakin Yhdysvalloissa.

The Guardianin mukaan kyseessä oli soihtumainen koronan massapurkaus. Koronan massapurkaukset ovat jättimäisiä kaasupilviä, joita Aurinko sinkoaa avaruuteen lähes päivittäin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan nimitys tulee siitä, että pilvet nähdään niiden matkatessa Auringon koronan läpi. Pilvien sisältämä aine on peräisin alemmista kaasukehistä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yksi tavanomainen massapurkaus sisältää tyypillisesti noin 10 miljardia tonnia ainetta, mikä vastaa suuruusluokaltaan Saana-tunturin massaa.

Nasan julkaisemaa kuvamateriaalia purkauksesta. Kuva: NASA Solar Dynamic observatory / Reuters

Nyt kyseessä oli kuitenkin X-luokan purkaus, joita nähdään harvemmin. Ne voivat vaikuttaa radioviestintään, sähköverkkoihin ja navigointisignaaleihin sekä aiheuttaa riskejä avaruusaluksille ja astronauteille.

X-luokan purkaukset ovat voimakkaimpia purkauksia ja yleensä ne luokitellaan asteikolla yhdestä yhdeksään. Nyt nähty purkaus oli voimakkuudeltaan X8.

Kuitenkin kaikkein massiivisin ihmisten havaitsema purkaus on The Guardianin mukaan ollut voimakkuudeltaan X28. Se havaittiin vuonna 2003.

Nyt nähty purkaus kuvattiin vuonna 2010 laukaistusta avaruusaluksesta, joka tarkkailee Auringon toimintaa jatkuvasti.

Source Link is.fi