Banner Before Header

Metsäkauris joutui veden varaan keskellä Helsinkiä – päätyi leijonien lounaaksi

Pieni metsäkauris joutui tukalaan tilanteeseen sunnuntaiaamuna, kun se päätyi veden varaan Helsingin Tokoinrannassa.

Ensimmäiset havainnot eläimestä tehtiin Helsingin pelastuslaitoksen mukaan noin aamukahdeksan aikaan. Hälytyksen pelastuslaitos sai kello 9.54.

Heidi Särkkä sattui paikalle niihin aikoihin, kun metsäkauris ui Töölön suunnasta kohti rannassa olevaa leikkipaikkaa.

– Kävelin rantatietä pitkin ja ihmettelin, mikä siinä oikein ui. Katsoin kauempaa, että vedessä menee vanat, jotka tuskin olivat lähtöisin mistään vesilinnusta. Lopulta huomasin, että siellä oli metsäkauris, kun sen pää näkyi, Särkkä kuvailee.

Metsäkauris pyrki ylös leikkipuiston vieressä olevalta rampilta, muttei onnistunut kiipeämään maankamaralle. Muutama joutsen saapui Särkän mukaan paikalle hätyyttelemään eläintä, joka lähti uimaan ravintola Meripaviljongille päin. Muutaman mutkan kautta se päätyi rannan läheisyyteen Meripaviljongin viereen.

– Se jäi siihen, sillä se ei varmasti jaksanut enää uida. Se vain tärisi paikallaan, Särkkä sanoo.

Lopulta metsäkauris ei enää jaksanut uida, vaan pysähtyi paikalleen vedessä.

Paikalla oli Särkän lisäksi muutama muukin henkilö, joista yksi soitti hätäkeskukseen. Pian paikalle saapui mies, joka Särkän sanojen mukaan otti eläimestä kuvan, lähetti muutaman viestin ja soitti johonkin.

– Kysyin häneltä, onko apujoukkoja tulossa, ja hän vastasi myöntävästi. Siinä sitten odottelimme muutaman ihmisen kanssa, Särkkä kertoo.

Apuvoimien saavuttua tärisevä ja hädissään ollut eläin saatiin pelastettua vedestä häkkiin, nostettua sieltä rantaan ja edelleen auton kyytiin.

Helsingin pelastuslaitokselta kerrotaan, että paikalle saapui ensin henkilö arvioimaan peuran kuntoa. Jo tässä vaiheessa tehtiin päätös huonovointisen ja shokissa olleen eläimen lopettamisesta.

– Tuollaiset eläimet stressaavat järjettömästi vastaavia tilanteita ja menevät niin sanotusti maitohapoille. Totesimme, että metsäkauris on paras lopettaa, pelastuslaitokselta sanotaan.

– Tällaisia tilanteita tulee eteen valitettavan usein.

Korkeasaaren eläintarhan mukaan stressaantunut metsäkauris toimitettiin sunnuntaina eläintarhaan, jossa poliisi lopetti sen. Tämän jälkeen metsäkauris päätyi eläintarhan leijonien ruuaksi.

Korkeasaaren eläintenhoitajan Laura Pullin mukaan käytäntö on normaali.

– Keväällä, kesällä ja syksyisin pääkaupunkiseudulla on paljon metsäkauriita ja valkohäntäkauriita. Pääkaupunkiseudun riistanhoitoyhdistykset toimittavat eläimiä meille, jotka ovat jääneet esimerkiksi auton alle. Ne ovat hyvää lähiruokaa kissapedoillemme, Pulli kertoo.

Pullin mukaan vilkkaimpana aikana eläintarhaan kuskataan ennalta-arvaamatonta lähiruokaa jopa kolme kertaa päivässä. Jos eläin ei ole kuollut onnettomuuden seurauksena, se lopetetaan Pullin mukaan aina ennen kuin eläin päätyy eläintarhaan ruuaksi.

Stressaavaan tilanteeseen tai onnettomuuteen joutuneet eläimet joudutaan Pullin mukaan lähes aina lopettamaan capture myopatia -nimisen tilan takia. Käsitteellä viitataan siihen, että eläimen ponnistellessa stressin alaisena sen lihassolut alkavat hajota.

– Se on pysyvä tila, josta ei toivu. Tapaukset päätyvät lähes aina lopetukseen.

Pullin mukaan sunnuntaina eläintarhaan toimitettu metsäkauris tarjoiltiin leijonille kerta-annoksena. Pullin mukaan kauriit ovat erinomaista ja virikkeellistä lähiruokaa sorkkineen ja suolineen.

– Sitä ei pilkota tai laiteta lautaselle eläimiämme varten. Ruuan eteen saa tehdä mahdollisimman paljon työtä, vaikka metsäkauris olikin kuollut.

Source Link is.fi