Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e35d69f52bf9c379f5dad6563836fc19, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mielenterveyspalkinnon saanut erotuomari Mohammad Al-Emara haluaa kitkeä rasismin jalkapallosta: ”Välillä on tuntunut, että olen ihan yksin” – Uutisalue

Mielenterveyspalkinnon saanut erotuomari Mohammad Al-Emara haluaa kitkeä rasismin jalkapallosta: ”Välillä on tuntunut, että olen ihan yksin”

Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi viidesti valittu Al-Emara on kokenut syrjintää nuorena pelaajana. Hän haluaa antaa lapsille ja nuorille kokemuksen yhteenkuulumisesta.

Jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara poseeraa urheilukentällä kameralle.

Jalkapallo on tuonut Muhammad Al-Emaralle turvaa lapsesta saakka. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Jalkapallopelin rasistisen huutelun takia keskeyttänyt erotuomari Mohammad Al-Emara palkittiin noin viikko sitten mielenterveysalan kansalaisjärjestö Mieli ry:n Vuoden mielenterveyspalkinnolla. Palkintoperusteluissa Al-Emaran kerrotaan tehneen rohkeaa ja pitkäjänteistä työtä rakenteellisen rasismin kitkemiseksi urheilussa.

Valkeakoskella kesällä 2018 tapahtunutta Ykkösen peliä oli kulunut noin 10 minuuttia, kun Al-Emara sai tiedon rasistisesta huutelusta ja keskeytti pelin. Huuto jatkui, minkä jälkeen pelaajat marssitettiin koppiin.

– Moni on jälkeenpäin sanonut, että miten minulla riitti rohkeus. Oma tarina oli ehkä valmistellut sitä hetkeä varten, se tuntui päätökseltä muiden joukossa, Al-Emara sanoo Ylen aamussa.

Veikkausliiga on sittemmin alkanut kouluttaa tuomareita rasistisiin tilanteisiin puuttumista varten.

– Välillä on tuntunut, että olen ihan yksin asian kanssa. Kiva, että siitä tulee tunnustusta jälkeenpäin.

Pakolaisleirillä syntynyt ja Kuopioon pienenä muuttanut Al-Emara löysi jalkapallon 5-vuotiaana. Laji toi turvaa lapselle, joka koki erottuvansa muista. Erotuomarit eivät kuitenkaan osanneet puuttua tilanteisiin, joissa nuori pelaaja koki rasismia.

– Jos lähti viemään asiaa eteenpäin, se kääntyi usein itseä vastaan. Nuorena (rasismi) satutti niin paljon, että se tuli ehkä esille turhan railakkaasti, Al-Emara kertoo.

Erotuomariksi Al-Emara päätyi yllättäen, kun ottaa huomioon, että pelikentällä hän ei tullut tuomarien kanssa toimeen.

– Luin jostain, että vaikeista pelaajista voi tulla hyviä erotuomareita ja se kolahti. Painelin kurssille vähän takki auki, hän naurahtaa.

– Ensimmäisen kerran, kun menin kentälle, fiilikseni oli, että ”mitä olen tehnyt pelaajauralleni”. Olin kritisoinut tuomareita ja huutanut heille, mutta tämä työ ei ollut helppoa.

Työn jatkuminen poiki Veikkausliigan parhaan erotuomarin palkinnon kausilla 2018–2022.

FC Meltsissä lapsia ja nuoria valmentava Al-Emara haluaa antaa heille kokemuksen siitä, että kuuluu joukkoon. Jalkapallo on tässä työkalu, hän sanoo.

– Unelmani on, että jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa. Olen aina tiennyt harrastamisen voiman, mutta nyt meillä on dataa, jolla todentaa se. Toivon, että siihen tartutaan.

Source Link yle.fi