Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bdedce48bb889f5a79003b70708936eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mies yritti karata sairaalasta elokuvista tutulla keinolla Hämeenlinnassa – huonosti kävi – Uutisalue

Mies yritti karata sairaalasta elokuvista tutulla keinolla Hämeenlinnassa – huonosti kävi

Hämeenlinnassa Vanajaveden sairaalassa koettiin pääsiäisenä pikemminkin elokuvakohtauksista tuttu pakoyritys.

Potilaana ollut mies teki kiirastorstain ja pitkäperjantain välisenä yönä pussilakanoista ja sairaalavaatteistaan pakoköyden ja yritti paeta ikkunan kautta Vanajaveden sairaalan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevalta osastolta.

Pakoyritys tapahtui pääsiäisenä kiirastorstain ja pitkäperjantain välisenä yönä.

Tekstiileistä kyhätty köysi kuitenkin antoi periksi kesken pakoyrityksen, ja mies putosi arviolta 3–4 metrin matkan maassa olevalle sepelille selälleen. Potilaan selkään tuli putoamisessa murtumia.

Potilasta ei löydetty putoamispaikalta, vaan hän oli onnistunut ryömimään jonkin matkan päähän, josta ohikulkija oli löytänyt loukkaantuneen ja pahoin kylmettyneen miehen maasta makaamasta. Potilaan ruumiinlämpö oli ehtinyt pudota Ilta-Sanomien tietojen mukaan 34 asteeseen.

Ilta-Sanomat on nähnyt Kanta-Hämeen keskussairaalan tapauksesta tekemän raportin, ja sen mukaan potilas oli tuotu loukkaantuneena päivystykseen aamulla kello 5.36.

Päivystyksessä oli havaittu, että potilas oli ollut sisäänkirjattuna Vanajaveden sairaalan osastolle 1. Päivystyksestä oli soitettu osastolle ja kysytty, onko teillä tällainen henkilö kateissa.

Raportin mukaan kävi ilmi, että osaston yövuoro ei ollut huomannut potilaan pakoa, vaan sai tiedon tämän katoamisesta vasta päivystyksestä tulleesta yhteydenotosta.

Vanajaveden sairaalassa kuntoutetaan pääasiassa lyhyellä hoitojaksolla ikääntyneitä takaisin omaan kotiin tai palvelutaloon.

Raportti antaa muutenkin ristiriitaisen kuvan yövuoron toiminnasta. Hoitokertomuksessa yövuoro väittää käyneensä toteamassa miehen nukkuvan, vaikka hän oli ollut loukkaantuneena ambulanssissa jo parikymmentä minuuttia aikaisemmin.

– Hokessa (hoitokertomuksessa) viimeinen kirjaus kello 5.08, joka kertoo potilaan nukkuvan, vaikka ambulanssi saanut tehtävän maassa makaavasta henkilöstä kello 4.43. Soiton aikana henkilökunta havaitsee potilaan huoneessa jonkinlaisia virityksiä, jotka mahdollistaneet potilaan karkaamisen ikkunasta, IS:n näkemässä raportissa todetaan.

Raportissa painotetaankin, että potilasta olisi pitänyt käydä katsomassa yön aikana useammin. Mies oli useaan otteeseen ilmoittanut, ettei halua olla sairaalassa.

– Muistisairaiden yksikössä ei pitäisi olla mahdollisuutta päästä ikkunasta karkaamaan lähtökohtaisestikaan, raportti painottaa.

Tapauksesta tehdyssä raportissa painotetaan, ettei sairaalan ikkunoista saisi olla mahdollisuutta karata.

Vanajaveden sairaalassa kuntoutetaan lyhyellä hoitojaksolla ikääntyneitä takaisin omaan kotiin tai palvelutaloon. Osastolla 1 hoidetaan tutkimus- ja arviointihoitoa tarvitsevia potilaita.

IS:n tietojen mukaan mies ei ollut varsinaisesti muistisairas vaan pitkään asunnottomana ollut mies, jolle Hämeenlinnan kaupunki ei ollut pystynyt osoittamaan asuntoa, ja siksi mies oli sijoitettu sairaalaosastolle.

Vanajaveden sairaalan ylilääkäri Tuomo Lunnikivi vahvisti Ilta-Sanomille, että sairaalasta on poistunut yksi henkilö luvattomasti kiirastorstain ja pitkäperjantain välisenä yönä.

– Sen voin vahvistaa, että yksi henkilö on poistunut osastolta luvatta. Kaikki muu liittyy niin vahvasti potilaan terveystietoihin, että en voi niitä kommentoida, Lunnikivi sanoi.

Lunnikiven mukaan yleisellä tasolla osastoilta poistuu vuosittain muutamia potilaita kesken hoitojaksojen. Osa allekirjoittaa paperit, että lähtee sairaalasta omalla vastuullaan, osa jättää palaamatta esimerkiksi ulkoiluilta.

Vanajaveden sairaala sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Hämeenlinnan keskustassa.

– Tämä ei ole pakkohoitolaitos, pakkohoitoa voi antaa vain psykiatrisilla osastoilla. Jos potilas on vahvasti sitä mieltä, ettei hän halua olla sairaalassa, emme voi muuta kuin päästää hänet lähtemään. Poikkeuksena ovat suojelupykälän alaiset potilaat kuten esimerkiksi muistisairaat, Lunnikivi sanoo.

Lunnikiven mukaan potilaat lähtevät sairaalasta erilaisista syistä.

– Yhtenä pääryhmänä ovat päihderiippuvaiset, toisena isona ryhmänä sellaiset, joilla ei muutoin ole motivaatiota olla hoidossa.

Source Link is.fi