Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b04863c6996d3626fbaa86a0f06f2e64, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Minut jätettiin yksin uuden työn kanssa” – Kesätyöntekijä, vältä nämä yleiset ongelmat töissä – Uutisalue

”Minut jätettiin yksin uuden työn kanssa” – Kesätyöntekijä, vältä nämä yleiset ongelmat töissä

Työelämän koventuneet vaatimukset tulevat yhä useammin vastaan jo ensimmäisessä työpaikassa – useimmilla se on kesätyö. Siksi kesätyösopimusta tehtäessä on syytä olla entistäkin tarkemmin perillä siitä, mihin sitoudut sopimusta allekirjoittaessasi.

Erilaiset työn tekemisen muodot, kuten kevytyrittäjyys, laskutuspalvelusopimukset ja sosiaalisen median yhteistyöt ovat yleistyneet nopeasti. Esimerkiksi kevytyrittäjyys sopii vain harvaan kesätyöhön, vaikka sitä yhä useammin tarjotaan.

Aluehallintovirasto on kerännyt tilastoja työuransa alussa olevien, alle 30-vuotiaiden kohtaamista, yleisimmistä epäkohdista. Tiedot on peräisin työpaikoille tehdyistä tarkastuksista. Tässä jutussa kerromme neljä tyypillisintä ongelmaa.

Yle myös kysyi lukijoilta, millaisia ongelmia he ovat kohdanneet kesätöissä työnantajalta. Vastauksia on käytetty jutussa sitaatteina. Moni halusi pysyä nimettömänä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Henkilöllisyydet ovat Ylen tiedossa.

Vastauksissa korostuivat samat ongelmat, jotka nostettiin esiin myös aluehallintovirastosta.

1. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti

Työsopimuksessa sovitaan työsuhteen ehdoista.

Esimerkiksi kevytyrittäjät tai laskutuspalvelun kautta työskentelevät eivät ole työsuhteessa yritykseen, eivätkä oikeutettuja esimerkiksi sairausajan palkkaan.

Esimerkiksi jäätelökioskin myyjä ei voi olla kevytyrittäjä, jos hän työskentelee työnantajan palveluksessa, sanoo tarkastaja Janne Honkonen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Tuntimäärän kirjaamisessa, noudatettavassa työehtosopimuksessa ja palkassa on usein puutteita. Myös kesätyöntekijöiden kanssa on noudatettava työehtosopimuksia ja palkkaa on maksettava vähintään työehtosopimuksen minimimäärä. Palkkalaskelma pitää aina antaa ja siinä pitää näkyä eriteltynä esimerkiksi lisät.

Viime kesänä työnantaja ei kertonut, että vuorotyölisää ei makseta. Asia olisi pitänyt selvittää itse tessistä. Asiasta ei mainittu, etteivät uudet työntekijät mene sekaisin.

Nainen, 20-vuotias, Turku, kokemus kesältä 2023

Palkkakuitteja kannattaa seurata tarkasti. Niin tekevät myös koulutuskuntayhtymä OSAOn opiskelijat Artturi Ylimäki, 19, ja Jere Vorne, 18:

Artturi Ylimäki ja Jere Vorne keskustelevat palkka-asioista työnantajan kanssa. Näin kannattaakin tehdä. Video: Paulus Markkula / Yle

2. Perehdytykseen ei riitä nopea läpikäynti

En saanut kunnollista perehdytystä työhön ja minut jätettiin yksin uuden työn kanssa. Tein itsenäistä siivoustyötä ja näin esimiehen ensi kertaa kaksi kuukautta työn alkamisen jälkeen.

Liinu-Sofia Hiljanen, 21-vuotias, Turku, kokemus kesältä 2021

Työturvallisuuslain mukaan työhön täytyy perehdyttää myös lyhyeksi aikaa töihin kesätyösetelillä tuleva nuori.

Perehdytyksessä työntekijän kanssa on käytävä läpi muun muassa talon tavat, palkanmaksu, poikkeustilanteet ja työsopimukset. Myös työn vaarat pitää käydä työntekijän kanssa läpi.

– Ei riitä, että nämä asiat käydään nopeasti läpi ensimmäisenä päivänä, Honkonen sanoo.

3. Työvuorojen alku ja loppu oltava tiedossa

En tiennyt etukäteen työvuoroja enkä aamulla sitä, monelta työt päättyy samana päivänä. Mainitsin työnantajalle, kuinka haluaisin tietää työvuorot etukäteen. Hän ei ymmärtänyt pointtia vaan totesi, että voisin ilmoittaa, jos jonain päivänä on menoa ja pitäisi päästä esimerkiksi ennen kolmea.”

Nainen, 22-vuotias, Oulu, kokemukset kesiltä 2022 ja 2023

Työvuorot pitää olla nähtävillä etukäteen työehtosopimuksen tai työaikalain mukaisesti. Työvuoroja ei voi ilmoittaa esimerkiksi viestillä edellisenä päivänä. Myös työvuoron loppuaika täytyy olla näkyvillä työvuorolistassa.

4. Työterveys kuuluu myös kesätyöntekijöille

Työterveysoikeus muutettiin koskemaan vain henkilöitä, jotka olivat olleet töissä kuusi kuukautta. Sen pidempiä sopimuksia tehtiin aniharvalle.

Mies, 45-vuotias, Helsinki, kokemus kesästä 2019 lähtien

Määrällisesti eniten puutteita on työterveyshuollon järjestämisen ja työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä. Työpaikkaselvityksessä arvioidaan muun muassa työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvien terveysvaarojen merkitystä työntekijöiden terveydelle ja työkyvylle (Työturvallisuuskeskus).

Työterveyshuolto pitää olla järjestettynä, vaikka töissä olisi yksi osa-aikainen henkilö. Työterveyshuollon laajuus määritellään työterveyshuoltosopimuksessa, jonka pitää olla työntekijöiden nähtävissä. Työterveyshuoltopalvelujen laajuudessa voi olla eroja työpaikkakohtaisesti.

Työterveyden ei tarvitse kattaa sairaanhoitoa, mutta esimerkiksi työtapaturmien varalta se on oltava. Myös kirjallinen työterveyshuoltosopimus pitää olla nähtävillä.

Ei aina sumutusta vaan tietämättömyyttä

Kesätyökauden jälkeen ammattiliittoihin tulee usein piikki yhteydenotoissa. Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne kertoo, että moni haluaa kysyä mielipidettä siitä, toimiko työnantaja oikein eri tilanteissa. Kysymykset liittyvät usein samoihin teemoihin, joita aiemmin listasimme.

Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä myöntää, että puutteita tulee silloin tällöin esille ja ne liittyvät tyypillisesti pieniin tai uusiin yrityksiin. Kyse on hänen käsityksensä mukaan nimenomaan tietämättömyydestä.

– Yrittäjän pitää osata paljon lainsäädäntöä. Silloin kerta kaikkiaan asiat eivät välttämättä ole yrittäjän tiedossa tai ne unohtuvat. Valitettavaa, mutta näin käy silloin tällöin.

Elinkeinoelämän keskusliitto on Suomessa toimivien työnantajayritysten puolestapuhuja ja siihen kuuluu yli 15 000 jäsenyritystä. Äimälä kertoo, että mikäli jäsenyrityksessä tulee epäkohtia ilmi, niihin puututaan.

– Liittomme edustaja on yhteydessä yritykseen ja kertoo, miten pitäisi toimia.

PAMin Kalliorinne toteaa, että vaikka kyselyitä kesätöiden jälkeen sateleekin, suurin osa työnantajista on hyviä ja vastuullisia. Se on tärkeää, sillä ensimmäisillä työelämäkokemuksilla on usein pitkäkantoisia vaikutuksia.

– On paljon nuoria, jotka eivät sijoitu työmarkkinoille ollenkaan. Osa on kertonut, että työelämässä on ollut raskasta ja ahdistavaa, ettei uskalla mennä. Nämä pitää estää ja siksi on tärkeää, että ensimmäiset kokemukset olisivat positiivisia.

Source Link yle.fi